PFHSC

Ovo je šest najvažnijih komponenti fizičkog razvoja kod djece!

RAZVOJ DJECE U MODERNOM FUDBALU

Činjenica je da živimo u vremenu kada najveći broj djece trenira najvažniju sporednu stvar na svijetu – fudbal. Svi žele biti najbolji, svi žele imati dugu i uspješnu karijeru. Svi imaju potencijala.

Za veliki broj njih treneri kažu – ima ono nešto, samo da ostane zdrav, da ga zaobiđu povrede, biće pravi fudbaler. U nadi da taj potencijal ostvare, djeca imaju dodatne individualne fudbalske treninge, dodatne kondicione treninge. Istovremeno, kada je u pitanju trening snage za djecu, često čujemo besmislene stavove da djeca ne smiju „ni proviriti“ u teretanu prije 15. ili 16. godine života, jer će prestati da rastu.

Takve izjave imaju smisla koliko i izjava: djeca ne smiju ići u restorane, jer će se udebljati ili završiti u alkoholiziranom stanju. Naravno da smiju ići u restorane, a šta će tamo jesti i piti, i kakve će to efekte imati na njih, zavisi od toga sa kim su tamo otišli, i ko i kako će da ih usluži.

Ukoliko želite znati šta vaše dijete mora, a šta ne smije raditi na treningu, te ukoliko vas zanima kada se radi na razvoju snage, kada brzine, a kada izdržljivosti – onda je ovo pravi tekst za vas. U narednom periodu, portal BHFudbal.ba, u saradnji sa Pro-Fit Health Strength and Conditioning (PFHSC), donosi nekoliko objava i treninga posvećenih svim važnim komponentama fizičkog razvoja modernog nogometaša. Ovom prilikom, dajemo vam pregled tih komponenti.

Nije bitno gdje ideš da treniraš, nego šta ćeš na treningu da radiš,  kako ćeš to da radiš i zašto?

 Bez namjere da vas davimo opširnom literaturom (na kraju teksta imate par referenci na radove, koji su korišteni u pripremi ovog teksta za vas) ovdje ćemo ukratko navesti nekoliko uputa, opštih smjernica, koje proizilaze iz aktuelne naučne literature, a koje će vam pomoći da donesete odluku o tome da li da dijete pošaljete na trening ili ne i olakšati vam da odlučite gdje ćete djecu poslati i kome ih povjeriti (realno, ni svoje auto ne odvezete u bilo koju garažu na popravak, niti jedete u bilo kojem restoranu – samo provjereno!).

Obzirom da slike „govore više od 1000 riječi“, stavljamo vam na raspolaganje i dvije slike (Lloyd/Oliver, 2012), koje će vam olakšati razumijevanje teme: MODEL FIZIČKOG RAZVOJA MLADIH.  

Prije nego nastavite čitati, obratite pažnju na veličinu slova – što su slova veća, to znači da se u toj fazi razvoja određena sposobnost/vještina treba intenzivnije razvijati. Primjera radi, fundamentalni kretni obrasci (FMS) se razvijaju u djetinjstvu (hronološki do 8. godine), a vještine specifične za pojedine sportove (SSS) svoj puni intenzitet dobivaju tek sa adolescencijom (u pravilu u 12. godini života).

Također, obratite pažnju na razlike između djevojčica i dječaka. Šta proizilazi iz ovih slika, a važno je za razvoj djeteta u fudbalu:

 #1 Fundamentalni kretni obrasci (uključujući i mobilnost), snaga, brzina, eksplozivnost, agilnost, specifične sportske vještine, hipertrofija (povećanje mišićne mase) i izdržljivost su NAJVAŽNIJE KOMPONENTE FIZIČKOG RAZVOJA MLADE OSOBE.

#2 U različitim fazama razvoja, navedenim komponentama se posvećuje više ili manje pažnje u zavisnosti od BIOLOŠKOG STATUSA DJETETA. Naime, godine vašeg djeteta su važan faktor, ali ne mogu se smatrati kao jedini važan faktor u pogledu toga kada dijete smije, odnosno kada dijete treba (da ne kažemo „mora“) trenirati/razvijati pojedine sposobnosti. Proces rasta i sazrijevanja djece je individualan, a nauka je pokazala da na razvoj pojedinih motoričkih sposobnosti mnogo veći utjecaj imaju visina i težina djeteta, nego hronološke godine života.

Visina i težina, sa druge strane, nisu uvijek direktno i isključivo odraz godina života. Zato je mnogo važno voditi računa o biološkom statusu djeteta. Također, važno je znati da se djevojčice razvijaju nešto ranije od dječaka. Ranije ulaze u pubertet, hormonalni status im se mijenja ranije, pa se to mora imati u vidu prilikom definisanja programa treninga.

#3 FUNDAMENTALNI KRETNI OBRASCI (FMS) se razvijaju u ranom djetinjstvu (najčešće do navršenih 12 godina), i OSNOVNA JE PRETPOSTAVKA (zajedno sa snagom) za razvoj vještina specifičnih za pojedine sportove (SSS). Drugim riječima, fundamentalni kretni obrasci trebaju biti redovno provjeravani i korigovani u ranom djetinjstvu, kako bi dijete u kasnijim fazama života moglo optimalno da se razvija u okviru nekog od sportova.

Također, od izuzetnog su značaja kao pretpostavka za razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti kao što su brzina, eksplozivnost i agilnost.

#4 Druga najvažnija komponenta u optimalnom razvoju djeteta je SNAGA (Strength). Snaga ne gubi na značaju tokom cijelog perioda razvoja mlade osobe, a danas znamo da izuzetnu ulogu igra i u pogledu kvaliteta života i zdravlja odraslih osoba (link na blog o tome). Važno je međutim znati da se, u različitim fazama razvoja mlade osobe, snaga razvija i unaprjeđuje različitim pristupima u pogledu strukture, intenziteta i volumena.

Drugim riječima, ne samo da djeca smiju da razvijaju snagu - djeca MORAJU DA RAZVIJAJU SNAGU. A zadatak je trenera da zna na koji način se to treba raditi, i o čemu se mora voditi računa kako bi se omogućio optimalan razvoj djeteta. Razvoj snage će posebno dobiti na značaju u periodu kada se mijenja hormonalni status djeteta, kada dolazi i do uvećanja mišićne mase.

Taj period nastupa, u pravilu, nakon 14. godine za dječake, odnosno nakon 12. godine za djevojčice. Insistirati na povećanju mišićne mase prije tog perioda potpuno je besmisleno. Na kraju, danas je naučno dokazano da sve ostale motoričke sposobnosti (vidi dole) imaju direktnu vezu sa snagom i zavise od snage. Stoga je razvoj SNAGE apsolutni prioritet u svakom pogledu.

#5 BRZINA (speed), EKSPLOZIVNOST (power) i AGILNOST (agility) su trebaju biti u fokusu u djetinjstvu, i u ranoj fazi adolescencije. U djetinjstvu se razvijaju kroz manje strukturirane treninge (dakle, kroz igru), prije svega stimulirajući neuralnu aktivaciju kroz različite skokove i sprint trčanje. Sa druge strane, sa nastupom adolescencije (u pravilu tokom 12. godine života) uvode treninzi koji imaju nešto ozbiljniji, strukturiraniji pristup koji pored neuralne aktivacije potiču i strukturalne promjene (trening snage).  

!!! OPREZ !!!

Ranu i srednju fazu adolescencije karakteriziraju izrastanje (djeca dobivaju na visini) i povećanje mišićne mase (djeca dobivaju na težini). Fizika je neumoljiva – djeca u tom periodu su suočena sa potrebom da kontroliraju veće (naglo izrasle) i teže (zbog mišića) udove, te da vladaju i kontroliraju izduženo tijelo (pomjereno težište). Ukoliko trening nije prilagođen novonastaloj situaciji, povećava se rizik od usvajanja neadekvatnih kretnih obrazaca (kroz kompenzacije i supstitucije), povećavanja asimetrija (lijeva-desna strana), a time se povećava i rizik od  povrjeđivanja. Očigledan primjer za to su mladi košarkaši koji prečesto povrjeđuju skočne zglobove, koljena ili leđa. Ništa rjeđe se ne susrećemo niti sa mladim nogometašima kojima su već stradala koljena, popucali mišići ili ligamenti.

#6 IZDRŽLJIVOST (endurance) je komponenta kojoj, prema ovom modelu, ne treba posvećivati previše pažnje u ranim fazama razvoja mlade osobe. Nekoliko je razloga za to, a o kojim se razlozima radi govorićemo u nekoj od narednih objava.

Najbolji pristup u razvoju mladih nogometaša sadržan je u MISKE10 kampu .

Jedan od najboljih primjera kako se sveobuhvatno pristupa treningu mladih fudbalera jeste prošlogodišnji kamp Zvjezdana Misimovića – Miske10. Na tom kampu, velika je pažnja posvećena svim komponentama o kojima je ovdje bilo govora. U videu možete pogledati kako je to izgledalo, a mi ćemo u narednim objavama obraditi svaku od važnih komponenti razvoja modernog nogometaša.

Također, za svaku od komponenti ćemo vam staviti na raspolaganje po jedan primjer treninga, odnosno kombinacije vježbi, koje vaše dijete treba raditi ukoliko želite da bude zdravo, da se optimalno razvija i da maksimalno iskoristi svoj nogometni potencijal.

Ukoliko želite pročitati više o modelima optimalnog fizičkog razvoja mladih možete naći u slijedećim naučnim radovima:

 Rhodri S. Lloyd and Jon L. Oliver (2012) The Youth Physical Development Model: A New Approach to Long-Term Athletic Development. Strength and conditioning journal, June 2012

 Viru, A., Loko, J., Harro, M., Volver, A., Laaneots, L, and Viru, M. (1999). Critical Periods in the Development of Performance Capacity During Childhood and Adolescence. European Journal of Physical Education, 1999/4.

 Ford, P., Croix, D.S., Lloyd, R., Meyers, R., Moosavi, M., Oliver, J., Till, K., Williams, C. (2011) The Long-Term Athlete Development model: Physiological evidence and application. Journal of Sports Sciences, 29: 4.

VEZANE VIJESTI

PFHSC

EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako se oporavlja Edin Džeko

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Aldin Turkeš za BHFudbal.ba govori o teškoj povredi i oporavku od nje!

JESTE LI ZNALI?

Evo kada se možete vratiti na teren nakon povrede prednjeg križnog ligamenta

OPORAVAK OD POVREDE

Povreda Ahmetovića je prošlost – povratak na teren je budućnost

SAMIR ZELJKOVIĆ

Pogledajte kako se reprezentativac BiH sprema za nastavak sezone!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori