GRBAVICA

DRAMATIČNO SAOPŠTENJE ŽELJE: Nikom te ne damo!

OGLASILI SE PLAVI S GRBAVICE

Povodom medijskih objava vezanih za imovinu Fudbalskog kluba Željezničar, a u cilju istinitosti i objektivnog informisanja navijača i simpatizera Kluba, Željezničar je objavjavio ljedeće informacije. 

1. Portal Faktor.ba se Klubu 13.10.2022. godine obratio sa pitanjima vezanim za porezni dug i svu vezanu problematiku. Klub je navedenom portalu odgovorio 18.10.2022. godine i upozorio da bi iznošenje u javnost detalja vezanih za finansijsko poslovanje i sanaciju dugova moglo imati nesagledive štetne posljedice. Nažalost, portal Faktor.ba nije ispoštovao molbu Kluba i objavio je članak kojim je Klubu nanesena ozbiljna šteta u javnosti. Također je objavljen nepotpisan tekst u dnevnim novinama Avaz na dan utakmice protiv Veleža što je dodatno imalo za cilj uznemiriti navijače i igrače Kluba i poremetiti dobru atmosferu. Još jednom smo u sinergiji Kluba i naših navijača, kao naše najveće snage, pokazali našu jasnu opredijeljenost u odbrani Svetinje.

2. Klub i Porezna uprava Federacije su 1.12.2021. godine zaključili Sporazum o odgođenom plaćanju dužnih javnih prihoda. Sporazum je odobren u skladu sa članom 50. Pravilnika o procedurama naplate poreznih obaveza, bez garancije od strane Kluba.

3. Iako je potpisan Sporazum, Porezna uprava je sredinom decembra 2021. godine bespravno upisala hipoteku nad cjelokupnom imovinom Kluba na što je Klub uložio žalbu Kantonalnom sudu Sarajevo. Do današnjeg dana žalba Kluba nije riješena i hipoteka nije pravosnažna.

4. U vrijeme trajanja sporazumnog odnosa, Vlada FBiH donijela je zaključak kojim zadužuje Poreznu upravu FBiH da za sportske kolektive, koji s njom imaju zaključene sporazume o odgođenom plaćanju, odobri neplaćanje odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31.12.2022. godine.

5. Fudbalski klub Željezničar je u periodu zaključenog Sporazuma kao i u periodu od stupanja na snagu zaključka Vlade FBiH, redovno izmirivao sve tekuće obaveze iako je shodno zaključku Vlade FBiH ovu obavezu mogao odložiti do 31.12.2022. godine. U periodu od 1.9.2021. godine do 31.8.2022. godine Klub je na ime javnih prihoda prema Poreznoj upravi FBiH uplatio cca 880.000 KM.

6. Pozivamo zainteresirane medije da zatraže podatke od Porezne uprave FBiH, koliko su drugi klubovi u FBiH uplatili javnih prihoda za period 1.9.2021. – 31.8.2022. godine. Sigurni smo da će po objavi podataka biti svima jasno da je Fudbalski klub Željezničar jedan od najvećih, ako ne i najveći, platilac javnih prihoda kada su u pitanju sportski kolektivi u FBiH.

7. Fudbalski klub Željezničar kao redovni platilac svojih tekućih obaveza i po isteku roka na dan 31.12.2022. godine ima zakonsko pravo zahtijevati zaključenje novog Sporazuma sa Poreznom upravom FBiH.

8. Rukovodstvo Kluba informiše navijače i širu javnost da poduzima sve relevantne mjere i radnje kako bi se problem poreznog duga riješio u interesu Kluba. Ovo rukovodstvo Kluba neće vršiti prodaju imovine Kluba i neće dozvoliti bilo kakvu pljenidbu. Za pljenidbu imovine Kluba ne postoji nijedan validan pravni osnov u zakonima FBiH.

9. Fudbalski klub Željezničar upozorava sve grupe i pojedince, koji već duže vrijeme rade na destabilizaciji Kluba, njegovoj blokadi i pokušajima bespravnog otimanja njegove imovine, kao i olakšanom ulazu u Klub kao potencijalni investitori, da Klub neće sjediti skrštenih ruku i da će pozvati sve svoje navijače, simpatizere, širu javnost kao i organe vlasti u Kantonu Sarajevo da se zaustavi ova sramotna hajka na Fudbalski klub Željezničar i njegovu imovinu.

10. Tekuće poslovanje u 2022. godini je uredno i za devet mjeseci tekuće godine ostvaren je višak prihoda nad rashodima. Klub ne pravi nove dugove već smanjuje postojeći dug zahvaljujući pozitivnim trendovima u poslovanju.

11. Klub se javnim putem zahvaljuje svim našim povjeriocima, bivšim igračima, uposlenicima i trenerima koji su pokazali razumijevanje za našu finansijsku situaciju pokazujući strpljenje u izmirenju naših obaveza prema njima.

Klub iznad svakog imena, saopštili su iz Željezničara

VEZANE VIJESTI

PRESS KONFERENCIJA

Akrapović uoči Veleža: Teška su ekipa, taktički igraju ofanzivan nogomet!

SARAJEVO

Delegacija FK Željezničar odbila doći na sastanak koji organizuje Mirvić

ROĐENDAN KAPITENU

FK Željezničar čestitao rođendan Džeki, objavili zanimljive fotografije!

MOSTAR

Zrinjski slavio protiv Želje i gurnuo ih ka dnu!

PRESS

Bruno Akrapović pred Zrinjski: Imali smo mnogo razgovora

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori