BARAŽ

Zmajice pale u produžecima i ostale bez Svjetskog prvenstva!

NISU USPJELE SAVLADALI WELS

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Kardifu nakon produžetaka od Velsa sa 1:0 u susretu baraža za Svjetsko prvenstvo koje će 2023. godine biti održano u Australiji i Novom Zelandu.

Nakon odličnih kvalifikacija u kojim su Zmajice završile na drugom mjestu u grupi E iza Danske, a ispred Crne Gore, Azerbejdžana i Malte, izabranice Samire Hurem su kroz baraž tražile prolaz na veliko takmičenje.

Iako oslabljene neigranjem Milene Nikolić, Sofije Krajšumović i Amele Kršo bh. reprezentativke su prikazale kvalitetnu igru, međutim Velšanke su na kraju slavile, te će se sa Švajcarskom 11. oktobra boriti za plasman na Mundijal. Meč je odigran u lijepoj atmosferi pred 15.200 gledalaca.

Domaći tim je ofanzivnije ušao u utakmicu i prvu priliku reprezentativke Velsa stvorile su u 6'. Nakon dobre akcije Gemma Evans sa lijeve strane loptu šalje u sredinu za Jessicu Fishlock čiji udarac odlično zaustavlja Almina Hodžić.

Naše najbolje fudbalerke uzvratile su u 9'. Selma Kapetanović je centrirala iz kornera sa desne strane, Marija Aleksić šutirala sa desetak metara, ali golmanica Laura O'Sullivan odbija njen udarac.

Ceri Holland u 11' dobro šutira glavom iz povoljne pozicije, a Hodžić je još jednom bila na visini zadatka. Rachel Rowe i Holland su imale dobre pokušaje u 17', međutim golmanica bh. reprezentacije odličnim reakcijama ponovo uspijeva da sačuva svoj gol. Iako se igralo sa dosta tempa naredna prilika viđena je tek u 42' kad Angharad James sa peterca loptu šalje preko gola.

U nastavku je domaći tim imao više loptu u svom posjedu, a Zmajice su igrale veoma disciplinovao i odgovorno. Predvođene štoperskim tandemom Melisa Hasanbegović-Marija Ana Milinković, bh. reprezentativke nisu protivnicama dozvolile da stvore ozbiljnu priliku sve do 77' kad Hodžić sjajno reaguje nakon pokušaja Holland sa peterca. Velšanke su u drugom poluvremenu tri puta uspjele da zatresu mrežu, ali su domaće napadačice u sva tri navrata bile u ofsajd pozicijama i meč je otišao u produžetke.

Tek u finišu prvog produžetka poslije centaršuta Rowe iz slobodnog udarca sa desne strane, Fishlock dobro reaguje i volej udarcem sa 10-ak metara donosi prednost i pobjedu Velsu. U dodatnih 30 minuta igre selektorka Samira Hurem je bila prinuđena da izvrši dvije izmjene, jer su zbog povreda Dajana Spasojević i Andrea Gavrić morale da napuste teren. U drugom produžetku nije bilo prilika i rezultat se više nije mijenjao.

Vels-Bosna i Hercegovina 1:0

Cardiff City Stadium

Sutkinja: Marta Huerta De Aza (Španija).

Pomoćne sutkinje: Guadalupe Porras Ayuso, Eliana Fernández González (Španija).

4. sutkinja: Olatz Rivera Olmedo (Španija).

VAR sudije: Guillermo Cuadra Fernández, Xavier Estrada Fernandez (Španija).

Golovi: 1:0 Fishlock (105'+2).

Žuti kartoni: Rowe (Vels), Šabanagić, Gavrić (BIH).

Vels: Laura O'Sullivan, Rhiannon Roberts, Hayley Ladd, Gemma Evans, Rachel Rowe, Sophie Ingle, Ceri Holland, Angharad James, Jessica Fishlock (116. Helen Ward), Carrie Jones (81. Ffion Morgan), Kayleigh Green (120+1. Megan Wynne). Selektorka: Gemma Grainger.

Bosna i Hercegovina: Almina Hodžić, Gloria Slišković (81. Ena Taslidža), Melisa Hasanbegović, Marija Ana Milinković, Selma Kapetanović (70. Merjema Medić), Marija Aleksić, Zerina Piskić (113. Amina Mujanović), Ena Šabanagić, Dajana Spasojević (105+2. Andrea Grebenar), Andrea Gavrić (113. Dejana Marković), Minela Gačanica (70. Maja Jelčić). Selektorka: Samira Hurem.

VEZANE VIJESTI

DUGOGODIŠNJA SELEKTORICA

Oglasila se Samira Hurem: Saznala sam da sam smijenjena preko weba!

LIGA NACIJA

KORAK DO LIGE A: Zmajice saznale potencijalne protivnike!

LIGA NACIJA

Zmajice poražene u Sloveniji prvi put u Ligi nacija!

ŽENSKA REPREZENTACIJA

Zmajice uvjerene da se mogu plasirati u Ligu nacija A

IZ AUSTRALIJE U BIH

Emina Ekić putovala dvadeset i osam sati da dođe na okupljanje!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori