INTERVJU ZA N1

Ekskluzivni intervju Hasana Salihamidžića za bh. medij!

PUT OD JABLANICE DO DIREKTORA BAYERNA

Kao mladić otišao je iz Jablanice i zauvijek kao fudbaler obilježio Njemačku, Italiju, ali i ostatak Evrope. Za Bayern je nastupio 234 puta, za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je 43 utakmice.

Važio je za vrlo svestranog i angažiranog igrača koji je odlično igrao na različitim pozicijama, od sredine terena, do obrane, a ponekad i u napadu. Danas je jedan od najuspješnijih sportskih radnika u svijetu i nalazi se na poziciji sportskog direktora velikog Bayerna. Ekskluzivno za N1 govorio je Hasan Salihamidžić.

Koliko je bio težak put iz Turbine iz Jablanice doći do sportskog direktora Bayerna i napraviti dobru karijeru, pitamo našeg proslavljenog fudbalera.

“Imao sam predivno djetinjstvo i na jedan način sam kroz to postao ono što jesam. Samo se roditeljima mogu zahvaliti na tome. Šta sam radio? Isto kao i puno mojih kolega koji su igrali sa mnom u reprezentaciji. Kad se ode, nema se bonusa, nego se pokuša biti vrijedan i imati cilj pred očima. Kroz rad i zalaganje da se ciljevi ostvare”,kaže nam Salihamidžić i time šalje poruku svim mladim fudbalerima u BiH koji žele da jednog dana uspiju kao i on.

Put nije bio lak, dodaje, puno je trenirao, ustajao dosta rano.

“Nisam bio u diskoteci nego sam pokušao da treniram”, prisjeća se.

Za N1 je ispričao i jedan momenat koji mu je, kaže, možda i bio prekretnica na samom početku.

“Kad sam krenuo iz BiH, možda je bio jedan momenat u autobusu… Svi su imali u to doba hrvatske pasoše, a ja sam imao jugoslovenski. Tu sam imao malo sreće, kada su me tri vojnika izvukli iz autobusa i pitali me gdje treba da idem sada, jer sam bio mali i jednostavno imam drugi pasoš. Rekao sam da idem u Njemačku da igram fudbal i da se pokušam probiti. Možda je to bio momenat u kojem sam imao sreće. Mogli su me ostaviti na granici da ostanem i ne odem. Kasnije sam naučio jezik brzo, pokušao da budem vrijedan i treniram puno i u jednoj drugoj kulturi da se prilagodim, da jednostavno budem dio tog društva. Godinu za godinu sam uspio”, priča nam Salihamidžić.

Ciljevi Bayerna su, kaže, uvijek veliki.

“Vrlo je važno da budemo u prvenstvu i u kupu, da budemo dobri i pobijedimo. U zadnjih 10 godina smo dobar posao uradili. Bili smo deset puta zaredom prvaci, u kupu nismo bili dobri, ali u velikim utakmicama uvijek bolje igramo. Pričao sam sa ekipom, i rekao sam im da trebamo u velikim utakmicama da bolje igramo i dođemo u finale. To je uvijek teško u Ligi šampiona i pokušat ćemo”, kazao je Salihamidžić.

Bez poziva iz Fudbalskog saveza BiH

Kaže da ga za savjet iz Fudbalskog saveza BiH nikad niko nije pitao. A mi njega pitamo, šta bi uradio da dobije ponudu da dođe u Fudbalski savez BiH?

“O tome nisam razmišljao. Zato što imam svoj posao sada. Nisam o tome stvarno razmišljao. Imamo puno stručnjaka što su igrali sa mnom, kao što su Baljić, Bolić, Glavaš, Konjić… Oni su svi dole. Za naš fudbal je važno da se savjetujemo sa njima. Imali su velike karijere i vrlo je važno da se s njima savjetujemo i to bi bilo dobro za bh. fudbal”, naglašava on.

Mišljenja je da sport i politika nikako ne idu zajedno.

“Čuo sam šta su velike ličnosti rekli, kao što je Vahid Halihodžić, da je vrlo važno da najbolji igraju i da trener mora imati snagu da odluči koji su najbolji igrači. Politika i sport, to je vrlo teško. Znam iz iskustva ako ima puno politike u  portu, onda je vrlo teško. Puno razgovaram sa svojim ocem i on mi kaže kakva je situacija, ali ne bih ulazio u detalje”, ističe naš sugovornik.

“Ivaylu Petevu treba dati šansu”

Kako ocjenjuje trenera reprezentacije BiH Ivayla Peteva? Ima li tu mjesta za napredak?

“Imamo jednu promjenu generacije, i mislim da selektor treba da ima malo vremena da ima dobru organizaciju ekipe i da se ekipa stvori kako on želi. Treba mu dati malo vremena. Nisam u blizini da nešto kažem, ali želim mu puno sreće u narednim utakmicama”, poručio je.

Podsjetio je da imamo sjajnu plivačicu Lanu Pudar, te da trebamo biti ponosni sa njenim zalaganjem i radom.

“Ostvarila je puno uspjeha. Mislim da je važno da našoj djeci omogućimo uslove da mogu da se razviju i da rade. Poznati smo kao kreativnci i talenti, ali nedostaje nam uslovi. Možda tu politika može da bude uz nas i da stvori uslove našoj djeci da rade”,kaže.

Bayern, Ronaldo, Mane, Lewa, De Ligt

Mathijs De Ligt je igrač Juventusa kojeg Bayern navodno treba dovesti za 80 miliona. Pitali smo Salihamidžića za informaciju više.

“Ne mogu vam ništa više reći danas. Dolazio je u Torino i bilo je vrlo važno da se porazgovara o tome. Imam vrlo dobar odnos sa klubom, jer sam tamo igrao četiri godine. To je bio prvi razgovor i sada ćemo vidjeti šta će se desiti”, odgovorio je.

Je li Robert Lewandowski na izlaznim vratima Bayerna?

“Jučer je bio prvi trening i on je bio tu. Ima ugovor do 2023. godine i to je sve što vam mogu reći”, naveo je.

Je li Sadio Mané doslovno zamjena za prvog špica Bavaraca?

“Svi smo ponosni da smo takvog igrača doveli u klub. Važan igrač za nas. Mislim da će dati ekipi nešto više. Kada vidimo da može da igra na svim pozicijama u napadu, vrlo smo zadovoljni”, rekao je, dodajući da je i Ryan Gravenberch dobar igrač, te da je zadovoljan što je tu.

“Mislim da će u Bayernu imati dobru budućnost”, dodaje.

Pitamo ga i da li će Bayern možda dovesti Cristiana Ronalda?

“On je veliki igrač i veliki respekt za njegovu karijeru, ali u našem klubu on nije bio tema”, rekao je naš proslavljeni fudbaler.

Podrška sinu Nicku koji igra u Kanadi

Veliku podršku daje svom sinu Nicku koji je prošao školu fudbala u Bayernu, a sada je Kanadi.

“Teško je roditelja pitati kada dijete ode na drugu stranu svijeta. Nedostaje mi, ali mislim da je ovo za njega šansa u njegovoj karijeri, da sam na drugoj strani igra fudbal i pokaže se i uzme tu šansu. U meni ima podršku”, govori nam.

Ermedin Demirović je napravio transfer iz Freiburga u Augsburg. Salihamidžić kaže da gleda šta on radi, te da je to za njegov put dobro.

“Nadam se da će to napraviti sljedeći korak u njegovoj karijeri. Džeko je nevjerovatan kako igra i kako se ponaša. On je super kapiten. Svima treba da damo vremena i nadam se da će se kvalifikovati za jedan veliki turnir. Nije jednostavno se kvalifikovati za jedan veliki trunir. Mi nikad nismo uspjeli. Ja sa onom reprezentacijom nisam uspio, što mi je vrlo krivo, ali nadam se da ćemo biti opet na nekom velikom turniru”, navodi Salihamidžić.

Zadnjih godina nije dolazio u BiH, ali kaže, ovo ljeto se nada da hoće.

“Nadam se ovo ljeto da ću da dođem. Nisam bio tu zadnjih godina i vrlo mi je žao. Volim Jablanicu i Bosnu. Svaki dan pričam sa mojom sestrom i mojim roditeljima. Želim da dođem na Jablaničko jezero i posjetim Bosnu. Sada je prelazni rok i puno se radi ali pokušat ću”, rekao je.

Najdraži gol i utakmica Brace u dresu BiH

Za kraj smo ga pitali, koji mu je najdraži gol i utakmica u reprezentaciji BiH.

“Najdraži mi je prvi gol u Sarajevu kad smo igrali protiv Italije ili onaj kada smo igrali u Bolonji protiv Hrvatske. To su golovi koji su bili na početku. A najdraža utakmica? Bilo mi je krivo, imali smo šansu da se kvalifikujemo na veliki turnir i uvijek u zadnjoj utakmici nismo uspjeli. To mi je žao, da ta generacija sa dobrim igračima, nije uspjela da se kvalifikuje na turnir”, kazao je sada sportski direktor velikog Bayerna

VEZANE VIJESTI

NJEMAČKA

Salihamidžićev sin ismijao Bayern i skupo plaćeno pojačanje

NJEMAČKA

Sin Hasana Salihamidžića napustio Bayern?

LEGENDA BAYERNA

Hasan Salihamidžić se oprostio od legendarnog Beckenbauera!

RASKOŠ

Kane napravio ceh od milion eura u minhenskom hotelu

DFB POKAL

DRAMA U NJEMAČKOJ: Trećeligaš izbacio Bayern iz Kupa!

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori