TRENER

Amir Alagić otvoren: BiH ima jako staru reprezentaciju!

FUDBALSKI STRUČNJAK IZ BIHAĆA

Amir Alagić, fudbalski stručnjak iz Bihaća, koji se ovih dana, povodom novogodišnjih praznika nalazi na odmoru u svom gradu.

Nakon odmora Amir se vraća u Šri Lanku gdje obavlja funkciju selektora nogometne reprezentacije te zemlje.

Kaže da se radi o zemlji koja nije čisto fudbalska i gdje je kriket sport broj 1.

"To je bila jedna od velikih prepreka. Jednostavno nemate etabliran sistem za fudbal. Bilo je jako teško ispočetka. Liga nije igrana tri godine zbog raznoraznih razloga, bio je tamo i cunami. Tako da sam faktički krenuo od nule. Međutim, evo nakon dvije godine mogu biti jako zadovoljan učinjenim. Napredovali smo četiri mjesta na FIFA-inoj svjetskoj rang listi, prvi put smo nakon 10-15 godina počeli da imamo i takmičarske rezultate, pobjede u regionalnom takmičenju. Na FIFA-inim utakmicama smo isto dobro igrali. Etablirao se taj jedan fudbal, moje ime je isto postalo poznato, počeo sam dijelom da radim čak i za FIFA-u, tako da mogu biti jako zadovoljan. Sam rad u Šri Lanki nije jednostavan jer igrači nisu toliko posvećeni svom poslu, finansijska primanja nisu adekvatna kao u Evropi, ali evo, počelo je polako."

Ističe da je Šri Lanka 17. država u kojoj je radio.

"Nisam radio samo još u Južnoj Americi. Moja kruna karijere je bila u Brunejima gdje sam postao prvak i pobjednik Kupa. Nažalost, najmanje sam se dotakao BiH jer nije bio neki sistem koji je adekvatan za moje neko poimanje fudbala. Sve u svemu, mogu reći da sam jako zadovoljan svojom karijerom."

Alagić smatra da u reprezentaciji BiH nije bilo nekog kontinuiteta zadnjih desetak godina, česte su bile promjene na klupi.

"To je jako teška situacija u fudbalu i ja to vidim kao najveći problem. Nije bilo potrebe za tim, posebno nakon Sušićeve ere i odlaska u Brazil. Mi jednostavno nismo iskoristili taj momentum da nastavimo. Jednostavno nemamo neku viziju da kažemo šta mi to želimo. Poslije Brazila je bilo sasvim normalno da se pravi recimo nova reprezentacija, da se zahvali nekim starijim igračima. Nažalost, mi smo nastavili s njima i došli smo u situaciju da imamo jako staru ekipu. Broj 2, vrlo je malo bilo vremena za trenutnog selektora. Imate jako slabu ligu, manjak stručnog rada, infrastruktura je očajna, možda najgora u Evropi. Vi bez snažne politike i snažne ekonomije jednostavno ne možete imati razvoj fudbala, ni u jednoj zemlji. To je nemoguća misija. Očito da ni ljudi u Savezu nisu adekvatni. Nažalost, ne vidim da će išta biti bolje."

VEZANE VIJESTI

ODIGRANO 18 KOLA

U Premijer ligi BiH osam trenera je ostalo bez posla u jesenjem dijelu!

IZRAEL

Bio u zatvoru, a sada vodi klub koji je senzacija u Ligi prvaka!

TRENER

Ćiro Blažević: Borim se, ali ne ide, ja sam polumrtav čovjek

POMOĆNI TRENER

Slaven Musa: Utakmica sa Amerikom dobra provjera za igrače

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori