VELIKAN BH. FUDBALA

FK Sloboda danas proslavlja 102. rođendan!

OSNOVANI 1919. GODINE

Davne 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan današnji FK Sloboda.

Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle i sjeveroistočne Bosne, iznio im ideju i tog 30.novembra osnovao RSD ''Gorki''. 

"1927. godine klub je promijenio ime u „Sloboda“, najljepše ime na svijetu koje s ponosom nosimo i danas uz titulu jednog od najstarijih sportskih kolektiva u regionu. 

Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge...Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 102. rođendan!

Na zelenom terenu imali smo uspona i padova, igrali Zonsku ligu, a 1958. godine smo ostvarili plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije po prvi put Crveno – crni su u eliti! Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine stalni smo član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i neugodan protivnik. 

Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija. U jugoslovenskoj ligi trofejom Fer - playa okitili smo se šest puta.

Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvarili smo u sezoni 1976/77. Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su Crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata Crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni.

U okvirima bh. fudbalskih takmičenja sedam puta smo igrali finala Kupa. Naš klub je stabilan premijerligaš. Naša politika je rad i proizvodnja domaćih igrača, fair play na terenu i čuvanje istinskih sportskih vrijednosti od čega nećemo odustati", navodi se na web stranici FK Sloboda.

VEZANE VIJESTI

OLOVO

Sloboda slavila u derbiju protiv Stupčanice

TUŠANJ

Sloboda oštećena prilikom izvođenja jedanaesteraca protiv Sarajeva?

TUŠANJ

Sarajevo tek nakon penala izbacilo Slobodu

1/8 FINALA

Četiri meča Kupa BiH: Derbi u Tuzli

TUZLA

Bivši igrač Arsenala preuzima klub iz Prve lige Federacije BiH?

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori