INTERVJU

SAFET SUŠIĆ: Asmir Begović me iznenadio sa svojim izjavama!

BIVŠI SELEKTOR BIH

Plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine najveći je uspjeh u historiji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a njegov glavni "režiser" je legendarni Safet Sušić.

- Halo? Poštovanje selektore, imate li koji minut vremena? - ljubazno smo zamolili legendu bh. fudbala za kraći razgovor, uz izvinjenje jer smo ga oslovili sa "selektore".

- Ne zamjeram, nema potrebe za izvinjenje, i bliski prijatelji me oslovaljaju tako čak iako odavno nisam na toj funkciji - odgovorio nam je bivši fudbaler Sarajeva i Paris Saint-Germaina.

Pričati sa Sušićem može značiti samo jedno, da je jedna od glavnih tema razgovora fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine koju je prevodio u 49 utakmica u periodu od 2009. do 2014. godine.

Otpor svjetskim prvacima

Do drugog boda u kvalifikacija za Mundijal 2022. godine Zmajevi su stigli na gostovanju kod Francuske (1:1).

- Mislim da niko nije očekivao da naša reprezentacija može pružiti tako jak otpor aktuelnim svjetskim prvacima i to na njihovom terenu. Istina je da smo imali igrača više dobrim dijelom drugog poluvremena, no to svakako ne treba umanjiti uspjeh. Pitanje je šta bi bilo do kraja da smo igrali 11 na 11. Rezultat je realan, a i mi smo mogli pobijediti - kazao je Sušić na početku razgovora za Faktor.

Večeras od 20.45 sati selekcija koju je nekada predvodio 66-godišnji stručnjak, koji je trenutno bez angažmana, sastaje se na Bilinom polju sa Kazahstanom i ima priliku "oplemeniti" bod sa gostovanju u Strazburu.

- U veoma dobroj smo situaciji da na kraju završimo na drugom mjestu u grupi. Druge reprezentacije su nam napravile nekoliko usluga, tu ponajviše mislim na Ukrajinu, koja nije pobijedila nijednu od pet utakmica te ima pet neriješenih ishoda. Iskreno, prije početka kvalifikacija mislio sam da će Ukrajina biti glavni favorit za to drugo mjesto. Oni još nisu otpali, ali ako ih mi dobijemo kod nas, mislim da hoće - naglasio je Sušić.

Reprezentacija BiH trenutno ima dobre izglede da kvalifikacije završi na drugom mjestu grupe D, a legendarni stručnjak ima svoju računicu.

- Treba pobijediti tri utakmice koje nam predstoje kod kuće i uzeti bod Kazahstanu u gostima. Mislim da bi nam 12 bodova možda na kraju i moglo biti dovoljno za drugo mjesto - kazao je Pape, te dodao:

- Uzeli smo dva boda u gostima, Finskoj i Francuskoj, što je velika stvar. Izgubili smo od Francuske kod kuće, što je bilo i za očekivati. Rekao bih da smo daleko u najboljoj situaciji od selekcija koje se bore za drugo mjesto, a iskreno ne vjerujem da Finska može napraviti nešto večeras protiv Francuske.

Više od decenije Edin Džeko je fudbaler na kojem počiva igra našeg nacionalnog tima, a tako je bilo i u vrijeme Sušićevog mandata.

- Edinu kao i mnogim velikim igračima godine mogu biti problem, ali ako neko živi sportski i trenira svaki dan i ima uredan život, onda može bez problema igrati do 36. ili 37. godine života. Pa pogledajte samo Cristiana Ronalda, on ima 36-37, Messiju su 34, a Edin je baš kao i oni igrač sa urednim sportskim životom. Karijera igrača se produžila sa nekih 31-32 na 36-37 godina starosti - rekao je Sušić.

Stariji i mlađi ljubitelji fudbala u našoj domovini često znaju polemisati, ko je bio bolji igrač, Sušić ili Džeko, no da je Dijamant svjetska klasa potvrđuju i riječi njegovog bivšeg "šefa" u nacionalnom timu.

- Oduševio me u Strazburu, igrao je fenomenalno. Francuski defanzivci, svjetski prvaci, koji su sjajni igrači, izgledali su smiješno pored njega. Stvorio im je mnogo problema. Svaki put kada dobije loptu, zadrži je, dozvoli da ekipa izađe i to je velika stvar. Uz to je dobio svaki duel, dao gol i mogao dati još jedan - nahvalio je Sušić nastup najboljeg strijelca u historiji našeg nacionalnog tima.

Posljednjih dana mnogo se prašine podiglo oko FSBiH, reprezentacije i samih utakmica. Navijači baš i nisu sretni zbog činjenice da na stadionu moraju bez navijačkih rekvizita, a nakon Begovićevog oglašavanja na Twitteru, u javnost su dospjele prepiske u kojima se menadžer jednog od Zmajeva pohvalio uplaćenom "kaparom" kako bi njegov pulen branio u prijateljskom susretu protiv Kostarike.

Pape kaže da takvih nemoralnih ponuda tokom svog selektorskog mandata na klupi BiH nikada nije imao.

- Nikad nisam dobio nijednu takvu ponudu. Nisam poznavao menadžera nijednog reprezentativca sa izuzetkom Ibričića, čijeg agenta Hrvata sam imao priliku upoznati, a znam da je jedan od Džekinih menadžera bio naš čovjek kojeg sam sreo - naglasio je bh. stručnjak, te dodao:

- Možete slobodno pitati i igrače da li njihovi menadžeri poznaju mene. Ne znam ni Begovićevog, ni Ibiševićevog, ni Lulićevog, a ni Bešićevog menadžera, koji je bio iznenađenje za sve na Svjestkom prvenstvu u Brazilu. Nemam pojma i nikada me nije interesovalo ko su menadžeri igrača. Imam prijatelje i među menadžerima u Sarajevo i Francuskoj, ali nikad nisam dozvolio da to utječe na igrače koje sam pozivao.

Objavu Asmira Begovića na Twitteru, kojom je kao kriminalce označio Vicu Zeljkovića, Zvjezdana Misimovića, Ivayla Peteva i grupu menadžera, Pape iz objektivnih razloga nije želio komentarisati.

- Vidio sam Begovićeve izjave, malo me iznenadilo to što je rekao. Nisam u situaciji da bilo šta kažem jer ne znam šta je tačan uzrok tome - rekao je Sušić.

Poštovanje za publiku

Bilo je trzavica i među Zmajevima u vrijeme Sušićevog mandata, ali se sadašnja atmosfera ne može porediti sa periodom kada su Zmajevi koračali ka Mundijalu u Brazilu. Jedan preduvjet za dobro atmosferu vezuje se za drugi...

- Atmosferu stvaraju dobri rezultati, a kad imaš rezultat, nemaš nezadovoljstva, i te stvari zavise jedna od druge. Moram i reći da sam imao super generaciju, a tu je i druga stvar da su svi stali uz reprezentaciju u borbi za plasman na SP. Tu se posebno poštovanje mora odati publici zbog koje smo često u gostima imali osjećaj da igramo kod kuće - prisjetio je bivši selektor BiH.

Za kraj Sušić se osvrnuo i na Ivayla Peteva, čovjeka koji trenutno sjedi u selektorskoj fotelji.

- Svima je bilo iznenađenje da se doveo selektor koga nije niko dovoljno poznavao, ali koliko vidim, radi korektno posao. Za sada ima dobre rezultate, sve ide po planu da se dođe do drugog mjesta u grupi. Mislim da smo u dobroj situaciji da budemo drugi. Ja idem malo unaprijed i nadam se da ćemo imati sreće prilikom žrijeba za baraž jer mislim da su šanse da se tamo nađemo realne i velike, i ne bismo to smjeli propustiti – zaključio je Pape na kraju razgovora za Faktor.

VEZANE VIJESTI

PARIZ

Sušić: Ako se plasiramo na EP, dolazit ću na svaku utakmicu

SRBIJA

Evo šta je Piski rekao o Safetu Sušiću

SEAD SUŠIĆ

PAPETOV BRAT: U BiH uspjeh minimiziraju, a u PSG-u ga uzdižu!

BIVŠI SELEKTOR

Sušić: BiH otkako postoji ovo je najslabija reprezentacija!

PAPE

FALI LI NAM OVO: Legendarna pressica Safeta Sušića!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori