ŠPANIJA

Zatvorske kazne za rasizam na stadionima u Španiji!

PRESUDIO SUD

Prvu zatvorsku kaznu za rasizam u španskom fudbalu dobila su trojica navijača Valencije zbog rasističkih uvreda na račun igrača Real Madrida Viniciusa Juniora, javlja Anadolu. 

Sud je objavio svoju odluku u slučaju rasističkih uvreda upućenih Viniciusu s tribina na utakmici Valencia – Real Madrid odigranoj 21. maja 2023. u prvoj špasnkoj ligi (LaLiga).

Sud je trojicu optuženih proglasio krivim za vrijeđanje brazilskog fudbalera na rasnoj osnovi, te osudio na po osam mjeseci zatvora, dvije godine zabrane ulaska na stadione i plaćanje troškova postupka.

Ova presuda zabilježena je kao prva zatvorska kazna izrečena u Španiji za rasizam, kao rezultat žalbe institucije LaLiga.

Optuženi, čija je dob od 18 do 21 godine, tokom ročišta izvinili su se Viniciusu, La Ligi i Real Madridu te naveli da su njihovi postupci bili pogrešni.

"Ova odluka odlična je vijest za borbu protiv rasizma u Španjolskoj. Popravlja štetu koju je Vinicius pretrpio i šalje jasnu poruku onima koji idu na stadion kako bi ih vrijeđali da će biti otkriveni, prijavljeni i kažnjeni", rekao je predsjednika LaLige Javier Tebas.

VEZANE VIJESTI

SARAJEVO

Reprezentacija Njemačke po osmi put postala prvak Evrope

BH. KADETI

Bh. kadeti danas započinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

KATALONSKI GIGANT

Barcelona mijenja ime stadiona za 65 miliona eura godišnje?!

ŠPANIJA

Luka Modrić pokazao svoju vilu u Španiji od 12 miliona eura!

PROMO

Kvota 4.30 u Meridianu na to da će Srbija stići do četvrtfinala

Tiketima do poklona: Prati Evropsko uz Meridianbet i zgrabi trofej

Gledajte utakmice Eura u Areni Vils na 3 velika LED ekrana!

Hifa Petrol ponosni partner Red Bull Showruna

Hotel Amphora u Splitu pruža vam savršeno utočište za odmor i uživanje!

NAJAVA ZA EURO 2024: Na Ilidži održan Hisense Cup 2024

Niti jedna ponuda za Euro se ne možete porediti sa Meridianovom!

Najveće kvote na planeti: Borussia Dortmund 5.00, Real Madrid 1.70

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori