BIVŠI IGRAČ FENERA

Baljić: Ne možete zamislit šta će se desiti ako Džeko bude šampion Turske!

GOVORIO ZA N1

Elvir Baljić bivši fudbaler Real Madrida, Fenerbahcea i Galatasarayja, ali i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, govorio je za Novi Dan N1 televizije o nedavnom incidentu i fizičkom napadu na sudiju Halila Umuta Melera, ali i Edinu Džeki, rivalitetu između Fenerbahcea i Galatasarayja i šansama Zmajeva u baražu za EURO 2024.

Fudbalski svijet šokirao je incident na meču turske Superlige, kada je predsjednik Ankaragucua Faruk Koca udario sudiju Halila Umuta Melera.

“Ogroman pritisak je na sudije ove godine. Galatasaray i Fenerbahce idu na titulu. Dugo sam ovdje, ali dugo nisam vidio ovakav pritisak. Sve te greške utiče na naviječ, upravu i ostale stvari. Trideset godina sam u Turskoj, ali nikad se nije desilo da ovako predsjednik kluba dođe na teren. Naravno, predsjednik je osuđen na doživotno da se ne može baviti fudbalom. On je u zatvoru i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati”, kazao je Baljić.

Turska liga se nastavlja u srijedi, a šta traže sudije?

“Sudije traže puno veće razumijevanje, ali znate kako je to u fudbalu. Sudije ove godine pored VAR-a koji postoji, svake sedmice se prave ogromne greške. Nemoguće da pored silne tehnologije, da sudije koje sjede za VAR-om donesu pogrešne odluke. I sudije moraju ubuduće da se bolje koncetrišu i svedu greške na minimum. Na televizijama sam svaku sedmicu i nemoguće je da se u identičnim situacijama, dosude dvije različite odluke”, objasnio je bivši bh. reprezentativac.

Napetost u turskom prvenstvu nikada nije bila veća, a rivalitet između Fenera i Galate je jedan od najvećih u fudbalskom svijetu.

“Devet godina Fenerbahce nije bio šampion, Galatasaray je prošle godine bio prvak. Fener se pojačao mnogo, naravno tu je i naš Edin Džeko došao sa drugim pojačanjima. Stvorio se dodatni pritisak na sudije, jer sada imamo dva kluba, gdje je rivalitet ogroman i svaka greška se gleda. Bilo je predlaganja i stranih sudija da ih dovedu, pogotovo kada bude derbi Fenerbahce – Galatasaray. Ali najveći pritisak je na igračima Fenera, jer devet godina čekaju titulu. Galatasaray je mnogo rasterećeniji. Napravili su dobar posao u Ligi prvaka, a dobro stoje i u nacionalnom prvenstvu. Teško je reći ko će biti prvak, ali Galatasaray nastvalja u Ligi Evrope da igra i biće mnogo umorniji. Ali evo blaga prednost sada je za Fenerbahce”, kaže Baljić.

Baljić je bio šampion sa Fenerbahceom 2001. godine, a sada još je Bosanac ima priliku doći do trona turskog šampionata.

“Kada se govori o Džeki, pokazao je kakav je to igrač. Gdje god je igrao, pokazao je klasu. Mene su novinari pitali kada je stigao u Tursku, dali su problem godine i bili su skeptični. Rekao sam da to nema veze, jer Edin je profesionalac. Kazao sam da će dati 20 do 25 golova ove sezone, a evo sada ide prema tome. Njegove liderske sposobnosti su odlične. Ne možete zamisliti šta će se desiti, ako Džeko bude šampion u Turskoj”, tvrdi Baljić.

Sarajlija u najdražem dresu reprezentacije BiH ima 38 nastupa, tokom kojih je postigao 14 golova i upisao 8 asistencije. Mogu li Zmajevi do Evropskog prvenstva naredne godine u Njemačkoj kroz martovski baraž?

“Teško je reći šta očekivati od baraža za EURO. Treba biti realan i reći da su Ukrajinci favoriti. Naša najveća prednost je domaći teren. Gledajući kvalitet mislim da je Ukrajina u prednosti, ja samo mogu našim momcima poželjeti sreću. Moramo napraviti što manje grešaka i biti na nivou”, odgovorio je bivši Zmaj.

Elvir Baljić je komentarisao i debitantski nastup Zrinjskog u grupnoj fazi UEFA Konferencijske lige.

“Zrinjski je napravio mnogo dobar uspjeh. Sama pojava u takvim utakmicama, to je veliki plus za Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će i ostali klubovi napraviti slične rezultate. Šta nedostaje? Nedostaje kvaliteta dovoljni i infrastruktura. Moramo imati puno bolje uslove. Tržište bh. fudbala mora biti jače finansijski. Moramo proizvoditi igrače i zadržavati ih do određenog trenutka. Zrinjski je napravio mali korak, ali i ostali klubovi moraju još raditi, kako bi se došlo do rezultata”, zaključio je bivši fudbaler Real Madrida, piše N1.

VEZANE VIJESTI

LEGENDA LIVERPOOLA

Mohamed Salah odgovorio ko je najbolji napadač s kojim je igrao!

TURSKA

Leonardo Bonucci otkrio kako je Edin Džeko završio njegov dolazak!

NOVI FUDBALER FENERA

Šta je Leonardo Bonucci rekao o Džeki? Oduševio me!

FACE TV

FACE TV NAJAVIO CENTRALNI DNEVNIK: Kod Džeke u Istanbulu!

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori