KONFERENCIJA

Korištenje sporta kao alata za rad u zajednici i socijalnu inkluziju!

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "GAME CHANGERS"

Bosanskom Kulturnom Centru u Sarajevu održana je međunarodna konferencija “Game Changers - Korištenje sporta kao alata za rad u zajednici i socijalnu inkluziju”. Konferencija je ogranizirana od strane Igrajmo Zajedno Inicijative (iZi) iz Sarajeva i fairplay inicijative iz Beča, u okviru Football Zajedno i Sport Together projekata.

Konferencija je okupila predstavnike EU u BiH, UEFA-e, Fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Irske I Sjeverne Irske kao predstavnike fudbalskih klubova, organizacija civilnog društva i inicijativa iz 8 europskih zemalja sa fokusom na region Zapadnog Balkana i Irsko ostrvo. Konferencija je imala za cilj da inspiriše i promoviše upotrebu sporta kao moćnog alata za zbližavanje zajednica i promovisanje socijalne inkluzije. Tokom cjelodnevne konferencije, učesnici su dijelili svoja iskustva, učili o najboljim praksama i uključili se u interaktivne društvene programe te imali priliku pogledati izložbu izložbu “[ne]vidljivo - priče o ženama, pripadnicama manjinskih grupa i ženama migranticama u sportu”, kao i uživati u popratnim sadržajima konferencije kao što su Živa biblioteka i mikrofudbal.

Konferenciju su otvorili Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH, Monica Namy UEFA-a Menadžer za društvenu i ekološku održivost i David Hudelist iz fairplay inicijative (VIDC).

Nakon panela Johann Sattler, Adnan Džemidžić i Ulrike Hartmann su odigrali simboličnu utakmicu mikrofudbala sa organizatorima. Svi su zajedno poslali jasnu poruku da sport spaja zajednice i da je sport odličan alat za socijalno uključivanje. Utakmica je bila simbolična demonstracija moći sporta da nadilazi granice i podjele i ujedinjava ljude različitih kultura.

Ostale panel diskusije održane u sklopu Game Changers konferencije su se dotakle vitalnih pitanja kao što su uloga sporta u promicanju rodne ravnopravnosti, socijalnog uključivanja i rada u zajednici. Bivši igrači i aktivisti iz regiona Zapadnog Balkana i Irske podijelili su svoja iskustva o podijeljenim zajednicama, etničkim sukobima i transformativnoj moći sporta. U poslijepodnevnim satima učesnici su se uključili u interaktivne radionice koje su se fokusirale na rodnu ravnopravnost i učešće djevojčica i žena u sportu, socijalno uključivanje marginaliziranih grupa sa fokusom na izbjeglice u sportu, te prezentaciju i testiranje praktičnih metoda koje mogu koristiti u svojim lokalnim zajednicama.

Projekti "Football Zajedno" i "Sport Together" posvećeni su promicanju jednakosti, ljudskih prava i borbi protiv nacionalizma i segregacije. Konferencija je bila ključni korak u kontinuiranim naporima da se kroz sport stvori pozitivan društveni uticaj i promoviše veća saradnja među zajednicama, kao i socijalno uključivanje marginaliziranih skupina.

Događaj je završen uz poruke zajedništva i vjere u pozitivne promjene, a učesnici su bili inspirisani da koriste sport kao snagu dobra u svojim zajednicama. Za više informacija o konferenciji i projektima pratite @footballzajedno.

VEZANE VIJESTI

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori