NYON

ZASJEDAO IZVRŠNI ODBOR UEFA-e: Ovo su nove odluke!

UEFA

Europska nogometna federacija (UEFA) na današnjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela je promjene u sustavu natjecanja Lige nacija, koje će stupiti na snagu u rujnu iduće godine, te promjene u formatu kvalifikacija za EURO i europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u ožujku, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u studenom i završnog turnira koji se igra u lipnju. Po sadašnjem formatu Lige nacija pobjednici skupina elitnog razreda lige A izborili su plasman na Final Four, priopćeno je na službenim stranicama UEFA-e.

Od idućeg izdanja Lige nacija, koje kreće u sezoni 2024./25., uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz skupina lige A u ožujku igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalificirat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije lige A igrati protiv drugoplasiranih lige B, a trećeplasirane ekipe lige B protiv drugoplasiranih lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ono što ostaje isto je da u ligama B, C i D pobjednici skupina napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred, s obzirom da liga C ima četiri skupine, dok liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije lige C automatski će ispasti.

"Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene natjecateljskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica" kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novome će se ždrijebati 12 skupina od četiri i pet reprezentacija te će se pobjednici skupina izravno kvalificirati za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili izravno kvalificirati ili sudjelovati u utakmicama doigravanja (zajedno s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon Europskog prvenstva 2024. godine.

Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstvo europskog Superkupa 2023. te ga je dodijelio Ateni. Superkup će se igrati na stadionu Georgios Karaiskakis.

Na kraju je potvrđena odluka da UEFA nastavlja s odbacivanjem korona mjera na stadionima, ali da će pozorno pratiti situaciju te djelovati sukladno tome, priopćili su iz UEFA-e.

VEZANE VIJESTI

ZMAJEVI

EKSKLUZIVNO: UEFA Zmajeve šalje na EURO 2024 u Njemačku!

LIGA NACIJA

Dolaze milioni u Savez BiH, poznati iznosi za učešće u Ligi nacija A!

UEFA

Čeferin: Nema ništa sporno u prijateljskom meču Srbije i Rusije

UEFA

Boban pismom šokirao UEFA-u

SARAJEVO

Danas održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog Saveza BiH

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori