ITALIJA

Nogometni potres u Italiji: Juventusu oduzeto 15 bodova!

SUD ODLUČIO

Veliku kaznu pretrpio je talijanski gigant Juventus! Federalni žalbeni sud Italije odlučio je: Juventusu se ove sezone oduzima 15 bodova, a velike kazne dobila su četvorica bivših funkcionera kluba.

Dvije i pol godine suspenzije iz nogometa dobio je Fabio Paratici, bivši sportski direktor kluba, dvije godine dobio je Andrea Agnelli, bivši predsjednik kluba, a Maurizio Arrivabene, sadašnji direktor Tottenhama, a do jučer Juventusa suspendiran je također na dvije godine. Kažnjeni su još i Federico Cherubini, bivši direktor nogometa u klubu sa 16 mjeseci, odnosno bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved koji sljedećih 8 mjeseci neće smjeti obavljati nikakve funkcije u nogometu.

O čemu se radi? Talijanski nogometni savez (FIGC) još je ranije otvorio istragu o financijskim malverzacijama u klubu, koje su u glavnini i bile razlog zbog kojih je čitava uprava kluba odstupila prije nekoliko mjeseci. Naime, revizijska kuća Prisma otkrila je da u financijskim izvještajima kluba za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine nešto ne štima. U klubu su fiktivno plaćali igrače, posebice za vrijeme pandemije, a jedan od onih koji to nije poricao bio je i Cristiano Ronaldo, tadašnja zvijezda kluba.

Tužitelj Talijanskog nogometnog saveza Giuseppe Chine odlučio je, nakon Juventusove žalbe čitavu stvar podnijeti Federalnom žalbenom sudu koji je sljedeći nadležan za to pitanje. Sud je prihvatio Chineove argumente i otvorio parnicu protiv Juventusa i njegovih bivših dužnosnika. Iz cijelog procesa izostavljeni su klubovi poput Sampdorije i Empolija, za koje se također sumnnjalo da su u financijskim izvještajima prikazivali fiktivne brojke, predmete i plaćanja, sve kako bi prikazali gubitak manji nego što je u stvari bio.

Chine je tražio da se Juventus kazni sa devet bodova, a Federalni sud odlučio je kaznu odmjeriti na čak -15 bodova pa će Juventus u nastavak sezone krenuti s 22 boda. Motiv za tako visoku kaznu bio je da se Juventus ne plasira u Europu za sljedeću sezonu. To su jasno obznanili i sa suda i iz tužiteljstva.

VEZANE VIJESTI

ITALIJA

Pogba suspendovan na 4 godine zbog dopinga!

ITALIJA

VICO DOGOVORIO: Nakon Engleske igramo sa još jednim velikanom!

MLADI REPREZENTATIVAC

Juventus Tarika Muharemovića šalje na posudbu, ostaje u Seriji A!

KVALIFIKACIJE ZA EURO

Zbog ove sudijske odluke Ukrajina je mogući protivnik BiH u baražu!

SERIA A

Juventus dao novi ugovor igraču suspendovanom zbog klađenja!

PROMO

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

I ove godine u Hotelu Hills najbolja proslava 8. marta

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori