FIFA WORLD CUP

Ovo su očevi i sinovi na svjetskim prvenstvima u fudbalu!

ZANIMLJIVI DETALJI

U Kataru 20. novembra počinje Svjetsko prvenstvo (SP) u fudbalu koje će privući veliki broj ljudi iz cijelog svijeta.

Prvi put u historiji SP u fudbalu igrat će se na Bliskom istoku. Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu do 18. decembra.

Ovim povodom, AA je istražila zanimljive detalje sa dosadašnjih svjetskih smotri fudbala, uključujući imena očeva i sinova koji su nastupali na dosadašnjim turnirima.

Mnogi očevi koji su igrali na svjetskom prvenstvu nakon nekog vremena imali su priliku da na mundijalima gledaju i svoje sinove.

Jedan od najpoznatijih dvojaca su Cesare Maldini, koji je za Italiju igrao na SP 1962. godine, a njegov sin Paolo Maldini nastupao je na turnirima 1990, 1994, 1998. i 2002. godine.

Također, Jean Djorkaeff je 1966. godine igrao na SP u dresu Francuske, a njegov sin Youri Djorkaeff je predstavljao francuski tim 1998. i 2002. godine.

Pablo Forlan je nastupao za Urugvaj na SP-ima 1966. i 1974. godine, a sin Diego Forlan 2002. i 2010.

Nekadašnji golman Peter Schmeichel 1998. godine je na Mundijalu nastupao u selekciji Danske, a njegov sin Kasper Schmeichel, također golman, igrao je za danski tim na SP 2018. godine.

Brazilac Mazinho je igrao na SP 1994. godine, a njegov sin Thiago Alcantara je 2018. godine nastupao na Mundijalu, ali u dresu Španije.

- Tri generacije iz iste porodice na SP -

Javier Hernandez, fudbaler američkog Los Angeles Galaxyja, nosio je dres meksičke reprezentacije kao predstavnik treće generacije svoje porodice na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi održanom 2010. godine.

Hernandez se tako našao na Svjetskom prvenstvu 24 godine nakon svog oca i 56 godina nakon djeda.

Mladi Hernandez je također igrao na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, a njegov djed, Tomas Balcazar, igrao je na SP 1954., a otac Javier Hernandez Gutierrez 1986. godine.

- Očevi selektori sinovima -

Na Mundijalima su zabilježeni i slučajevi kada su očevi bili selektori svojim sinovima.

Neki od primjera su kada je selektor Italije na Mundijalu 1998. godine bio Cesare Maldini, a u italijanskom timu se tada našao i sin Paolo Maldini.

Također, Zlatko Kranjčar je na turniru 2006. godine predvodio selekciju Hrvatske, a u ekipi je nastupao i njegov sin Niko Kranjčar.

Još jedan primjer je i slučaj u timu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kada je na Mundijalu 2010. selektor bio Bob Bradley, a u ekipi je igrao i sin Michael Bradley.

VEZANE VIJESTI

KRIZA REZULTATA

Reprezentacija je ovako nisko bila 2008. godine, igrači su bojkotovali!

FIFA RANG LISTA

RANG LISTA: Novo razočaranje, reprezentacija BiH ponovo nazadovala!

FIFA

FIFA MU VJERUJE: Miloš Gigović dobio dvije utakmice!

PRESUDA U KORIST SUPER LIGA

OGLASILA SE I UEFA: Super liga nije odobrena i potvrđena!

SUPER LIGA

Je li ovo kraj pravog fudbala? Super liga dobila FIFA-u i UEFA-u!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori