NJEMAČKA

Navijači Fenerbahčea traže oprost od Bošnjaka zbog filma o RS-u!

TRAŽE OPROST OD BOŠNJAKA

Udruženje navijača turskog kluba iz Njemačke reagiralo je na navode da je u njihovim prostorijama prikazan sporni film Borisa Malagurskog ”Republika Srpska: Borba za slobodu”, navodeći kako nisu znali da će “pomenuti film biti prikazan“, već da im je rečeno da će tu biti održan "sastanak u društvene svrhe".

U pisanom odgovoru na upit AA, koji je objavljen i na stranicama udruženja na društvenim mrežama, o ”prikazivanju filma srpskog nacionalističkog režisera Borisa Malagurskog“ 24. oktobra 2022. godine, iz udruženja navode kako je 22. oktobra 2022. godine jedna osoba došla u prostorije udruženja i pitala da iznajmi prostor na jedan dan, 24. oktobra.

Naveli su kako su prostorije i ranije iznajmljivane različitim udruženjima i pojedincima koji su ih željeli koristiti u društvene svrhe.

“Kao što je to slučaj i ranije, osoba je upitana u koje svrhe će biti korišten prostor, na što je rečeno da će biti održan sastanak u društvene svrhe, a ni u kojem slučaju nije rečeno da će ovaj ružni film biti prikazan”, navedeno je u saopćenju udruženja.

Dodali su kako i dalje osjećaju bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

“I dalje cijelim tijelom osjećamo bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Shodno statutu, naše udruženje danas ne služi nikakvim vjerskim, političkim i individualnim skupinama, već je od samog osnivanja uvijek na strani ugnjetavanih, ma gdje se nalazili u svijetu”, istaknuto je.

Navedeno je kako Bosna i Bošnjaci imaju posebno mjesto u srcima svih koji vole Fenerbahce.

“Duboko nas je rastužilo to što smo nehotično povrijedili našu braću Bošnjake. Zbog toga se izvinjavamo cijelom bošnjačkom narodu, tražimo oprost i naglašavamo da ćemo ih kao milioni navijača Fenerbahcea do kraja podržavati“, navedeno je u saopćenju.

Na kraju su još jednom osudili genocid u Srebrenici i odali počast svim šehidima.

Saopćenje udruženja uslijedilo je kao reakcija na objavu Malagurskog na Twitteru u kojoj je zahvalio turskoj zajednici u Gelsenkirschenu, gdje je prikazan sporni film, navodeći kako je "na taj način očitana lekcija Njemačkoj kada je u pitanju sloboda izražavanja i evropske vrijednosti".

Mnoga udruženja u BiH reagirala su na informaciju da je u prostorijama u Gelsenkirschenu prikazan sporni film.

Nakon što je dokumentarni film "Republika Srpska - Borba za slobodu", režisera i producenta Borisa Malagurskog, premijerno prikazan u Banjoj Luci, bilo je planirano prikazivanje i u gradovima širom Evrope. Međutim, spontanim, a kasnije i koordiniranim djelovanjem pojedinaca, udruženja i bosanskohercegovačke dijaspore spriječena je javna projekcija ovog propagandnog dokumentarnog filma u mnogim gradovima Evrope.

Podsjećamo, samo u Kanadi je skoro 35.000 ljudi potpisalo peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog o bosanskim Srbima, zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.

VEZANE VIJESTI

VELIKE KAZNE

Bakljade navijača u Premijer ligi koštale su klubove ogromnog novca!

POSJETA NA TERENIMA

FK Sarajevo ima najvjernije navijače, prate ih Željezničar i Velež!

POSJETA

Pogledajte ko ima najveću posjetu na tribinama u Premijer ligi BiH!

ČITLUK

Navijači Zrinjskog vrijeđali državu BiH i FK Željezničar!

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori