PROMO

Erdin Hastor: Jasna vizija ne poznaje prepreke!

DIREKTOR PREDSTAVNIŠTVA SEB GRUPACIJE

Erdin Hastor, direktor je predstavništva SEB grupacije, predstavništva za BiH, Crnu Goru i Kosovo, najvećeg svjetskog proizvođača malih kućanskih aparata i visokokvalitetnog posuđa sa velikim brojem robnih marki od kojih su u BiH prisutne Tefal, Rowenta, Krups, Moulinex i WMF.

Erdin je i jedan od najuspješnijih bh. triatlonaca, ali i ponosni muž i otac troje djece. Za sebe kaže da su pozitivna energija uz sportski duh i pokretači svih njegovih aktivnosti.

Sa Erdinom Hastorom smo razgovarali o najznačajnijim izazovima u njegovom životu, profesionalnom rastu i razvoju, ali i motivaciji koja ga u svim izborima nosi u sami vrh, među najbolje.

Trenutno ste na poziciji prvog čovjeka predstavništva SEB grupacije u BiH. Iako su bile pune izazova, dosta uspješne dvije godine su iza vas. Možete li nam za početak reći nešto više o vašem poslovnom putu?

"Moj ulazak u SEB Developpement je došao na poziv regionalnog menadžera za JI Evropu i kroz nekoliko online intervjua (avgust 2020 - doba korone), dobio sam posao, iako se sa nadređenima nikada nisam sreo lice u lice. Praktično, ključevi firme su me čekali "na neviđeno" i to je za mene bila jedna ogromna odgovornost ali i obaveza, u kontekstu povjerenja kojeg sam dobio, ali i obima poslovanja SEB grupacije u ove tri zemlje. Dočekala me jedna sjajna, uigrana ekipa profesionalaca koji su odlično radili svoj posao vođeni dotadašnjim direktorom rahmetli Almerom Hašimbegovićem, koji je skoro dvije decenije gradio i razvijao brendove SEB grupe u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. Vjerovatno jedna od velikih prednosti prilikom izbora osobe za preuzimanja ove pozicije direktora SEB Developpementa u BiH, bilo je, između ostalog, moje poznavanje tržišta i kupaca cijele regije čime je u samom startu bilo mnogo lakše nastaviti komunicirati i raditi svim uključenim stranama. Praktično, zahvaljujući mom dotadašnjem iskustvu i konekcijama, ali i metalitetu sportiste, ja sam prilično brzo preuzeo započete projekte i uz saradnju sa kolegama radili smo na prevazilaženju svih prepreka, pa smo i tu vrlo nesretnu, mračnu i tešku godinu završili sa neočekivano dobrim poslovnim rezultatima. Danas već bilježimo skoro 100% rast u odnosu na rezultate poslovanja iz 2019.godine. Timskim radom smo odlično prepoznali nadolazeće trendove, adekvatno se pripremili i uz podršku i odobravanje Uprave, napravili značajan iskorak u rezultatima prepoznavanja naših brendova i samoj prodaji. Svakako da je tu bilo mnogo drugih okolnosti koje su doprinijele ovom uspjehu, a jedna od bitnijih je i činjenica da su ljudi mnogo više vremena provodili doma sa porodicom nego je to bilo ranije."

Erdin Hastor je prije SEB Developpementa više od 15 godina proveo na čelu predstavništva Panasonica u BIH, bio je član tima IT Computersa u fazi njihovog najvećeg rasta i razvoja, radio je kao direktor marketinga Doncafea u BiH, neposredno nakon završetka rata radio je na projektima Coca Cole i košarkaške reprezentacije BiH, a u međuvremenu je radio na nekoliko projekata USAID-a i Svjetske banke te predavao na Noel Baker Univerzitetu.

"U vrijeme kada je Panasonic otvarao predstavništvo u BiH ja sam direktno kontaktirao odgovorne ljude kompanije, što je bilo poprilično neobično, da im kažem da znam da traže nekoga i da znam da sam ja ta osoba. Tada je to meni izgledalo skroz logično, ali i simpatično, rezultat tog kontakta je da su me ubacili u pool kandidata rekruting agencije iz Austrije (koja je radila selekciju) i na kraju su se odlučili za mene i eto ja sam skoro 15 godina od tog dana, bio na čelu ekipe koja je oformila to predstavništvo ne samo za BiH već i druge zemlje regije - Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija, sa sjedištem u Sarajevu".

Kako ocjenjuete taj Vaš put uspjeha? 

Ako govorimo o nekom mom putu, ja prije svega vidim put dječaka koji je preživio rat u Sarajevu i koji je jednostavno nakon toga želio "više" jer je mnogo toga propustio.

Uspjeh je stanje uma, opredjeljenje, npr. ja svako jutro biram da mi dan bude pozitivan i uspješan u odnosu da budem namrgođen i nezadovoljan zbog ovog ili onog razloga.

Danas smo svi nekako egoisti, ali ne volim da se sve svodi na egocentrizam, da se taj moj put uspjeha posebno ističe, međutim ako trebam izvući poentu također često pomislim da je jedan od bitnih obilježja "tog uspješnog puta", pored gore navedenog mindseta, nepostojanje jednog uvriježenog načina ponašanja većine danas - to svojstveno traženje opravdanja za mogući neuspjeh od samog starta bilo šta da se započne.

Takav je i moj stil menadžmenta - uvijek težim da budem što realniji i objektivniji u očekivanjima, ali se uvijek se trudim da projiciram put razvoja i nadogradnje koji vrlo često nadilazi očekivanja kako kolega, a tako i nadređenih. U većem broju slučajeva se te ideje/projekcije ispostave dobrom strategijom, pa samim tim meni lično predstavljaju i snažan motiv za dalji rast i uspjeh", ističe Hastor.

Kako ocjenjujete nivo povjerenja potrošača i rast prodaje u BiH?

Mi volimo da kažemo da smo br.1 u Evropi kad su u pitanju mali kućanski aparati. Samim tim mogu poprilično objektivno reći da smo na istom mjestu u svim zemljama koje pokrivamo iz sarajevskog ureda.

Mnogi ne znaju da je iza SEB Grupacije mnogo poznatih brendova kao što su TEFAL, ROWENTA, KRUPS, MOULINEX, WMF, KAISER, SILIT, itd. U BiH smo prisutni sa gore navedenim brendovima, ali unutar grupacije postoje i mnogi drugi , npr postoji nekoliko brendova koji su posebno specijalizirani za hotelierstvo kao i ugostiteljske usluge.

U suštini, glavne odlike naših brendova su kvalitet i povjerenje koje kupci imaju prema našim proizvodima. Naši timovi mnogo rade na dizajnu i na cjenovnoj konkurentnosti, ali se ne smije gubiti na kvaliteti i to je jedan od ključeva uspjeha. Kada je u pitanju razvoj vrijednosti naših brendova, naš marketing tim radi na mnogo polja, npr. već duže vrijeme smo povezani sa brendom Jamie Oliver preko brenda Tefal, a novitet od ove godine je da smo uz brand Rowentu vezali i brendove Karl Lagerfeld sa dijelom linije za osobnu njegu, ali i kroz brand Formula 1 kao linije za osobnu njegu muškaraca.

U više od 20 godine na tržištu BiH, SEB grupa je potrošačima donijela izuzetan kvalitet i široku paletu proizvoda. Koji su to proizvodi najaktualniji i šta možete izdvojiti kao trend?

"Trenutno su aktuelni trendovi kod malih kućanski aparata, npr. delegation, ja ga zovem lijenost (smijeh), koji se ogleda u korištenju aparata koji rade za nas i štede nam vrijeme, poput robot usisivača, aparata za pripremu hrane. Sve se svodi na to da možemo da upravljamo procesima i vremenom rada određenih aparata, te da možemo da delegiramo određene kućanske poslove onako kako to činimo na radnom mjestu. Drugi trend je zdrav život i pravilna ishrana. Taj trend smo odlično prepoznali i nastupili sa našim sjajnim, pouzdanim i pametnim aparatima koje koristimo u kuhinji. Uzet ću samo za primjer još uvijek aktuelno povećanje cijena ulja, gdje mi iz naše ponude težište stavljamo na proizvode pomoću kojih se namirnice mogu pripremati sa malo ili nimalo ulja poput Tefal posuđa, friteza na vrući zrak, grilova ili električnih ekspres lonaca- sve to za pripremu pržene i hrskave, ali ipak zdrave hrane. Treći trend je tzv Premiumisation – ili želja da se odabere, ukoliko je to moguće, apsolutni premium proizvod, tu recimo nastupamo sa premium linijom Rowenta aparata za osobnu njegu "Ultimate experience" aparata za stiliziranje kose ili niz WMF-ovih apsolutnih premium proizvoda.

Zahvaljujući stalnim inovacijama proizvodi naših brendova su dizajnirani u novim, modernim linijama, prateći razvoj tehnologija i zahtjeve tržišta, čime smo zadovoljili i potrebu da se na minimum svede vrijeme potrebno za korištenje. Tu izdvajam Tefal vertikalne pegle na paru koje su potpuno osvojile tržište pružajući jednostavnost i brzinu korištenja u svakoj prilici, uz prijeko potrebnu dezinfekciju tkanina (u ovom osjetljivom vremenu), ali i produženje njihovog životnog vijeka, a to je danas jedna od značajnijih prednosti.

Iako se ovim zahtjevnim sportom bavite tek nešto više od pet godina, Vaše ime se najčešće veže za uspjehe u disciplinama triatlona. Kako je sve počelo i otkuda motivacija za ove discipline?

Već više od 5 godina sam "u triatlonu", a ovaj sport je došao nakon mog prvog maratona koje je meni tada djelovao dosadno. Inače sam i dalje veliki zaljubljenik u košarku koju sam trenirao od djetinjstva.Imali smo vrlo opušteno poimanje o svemu tome, u smislu da svi znamo plivati, znamo voziti bicikl, znamo trčati i da ćemo samo nastaviti trenirati. Ali, ispostavilo se da niti znamo voziti bicikl, niti znamo plivati niti znamo trčati (smijeh) i da su to neki sasvim novi izazovi. U pitanju je disciplina i posvećenost stalnom treniranju, težnji da budeš bolji od samog sebe te svakodnevnim žongliranjem između poslovnih obaveza, kvalitetnog vremena s porodicom i prijeko potrebnog odmora.

Triatlon je potpuno promijenilo moje životne navike, prioritete, ishranu; zahtijeva mnogo odricanja, iskušenja, ali je zato pozitivan utjecaj istog daleko od brojki i utiče na jedan potpuno pozitivan mindset. Navest ću primjer pripreme za takmičenje u Barceloni prošle godine i to je jedan dan (nedelja) izgledalo otprilike ovako, odem biciklom u Fojnicu pa se vratim do Sarajeva i popnem na Bjelašnicu, pa se vratim kući (cca140km), brzinski se presvučem i otrčim do crkve na skretanju za Vrelo Bosne i nazad (cca 28km); kad uđem u kuću, jedem, istuširam se i tu tek počinje dan (nakon nešto više od 7-satnog treninga) nastavljam sa obavezama koje ima moja porodica a sa troje djece ih ima itekako (smijeh). I tako u neka doba, navečer cca pola devet mi smo u SCC-u i ja gdje god mogu gledam kako da se malo naslonim na zid jer čitavo tijelo drhti. Dodatno, u tim trenutcima ne smijem pokazati to stvarno stanje, niti se požaliti jer je to ipak bila moja razonoda zbog koje ne treba da trpi porodica. Naći vremena za trening ponekad je umjetnost u mom/našem rasporedu, to su razna dovijanja i planiranje iskorištenja vremena sa aktivnosti djece jer svako je dijete u svom svijetu i svom "filmu". Djeca su starosne grupe 15, 13 i 5 i svako traži pažnju i zadovoljavanje svojih potreba. Tu supruga i ja imamo najveći izazov organizacije, ali uspijevamo i timski radimo na svim poljima. Realno ona je ta koja više “povuče” i koja me "pokriva" pa zasigurno često ne može stići neke svoje ćeifove.

Kad referiram na Vaše pitanje i uspjeh, uvijek ističem da je najveći uspjeh - moja porodica. Tek nakon toga možemo pričati o nekim drugim ili novim sportskim uspjesima, lično se mogu pohvaliti drugim/trećim vremenom BiH na middle distance triatlonu (113km) kao i državnim rekordom za age grupu od 45-49 godina. I to baš evo 19.09.202 sa takmičenja Ironman Italija, koja je bilo moja najuspješnija trka završena za 4:33:04.

Osjećaj biti dijelom jednog vrlo pozitivnog društva, savladavanja naizgled nemogućih prepreka i u konačnici postizanje ovih rezultata, uz činjenicu da se osjećam mlađe i jače danas nego sa npr. 25 godina, pruža meni ali generalno svima nama neopisiv osjećaj zadovoljstva i dostignuća. Vrlo bitan dodatni benefit ovog sporta i stalnog treniranja je i to da se ne moram ograničavati oko toga da li ću pojesti dva kolača ili dvije kriške hljeba više, jer treninzi mi dopuštaju taj luksuz.

Odgovarajući na pitanje kako se nosi sa izazovima roditeljstva, Erdin ističe da je u naravi uglavnom strog roditelj koji voli djeci postaviti čvršće granice i navesti ih da sami preispituju svoje odluke. Volio bi kada bi njegova djeca izrasla u dobre, odgovorne i radne ljude, sa željom da nauče da su fleksibili i da ne ustaknu pred promjenama. Trudim se da svojoj djeci budem primjer i kroz sport i kroz poslovne i porodične obaveze i izazove.

Sigurno da postoje još neke odrednice koje definišu "ko je Erdin Hastor", na socijalnim mrežama smo vidjeli strast prema kulinarstvu, posebno u pripremi slatkih i često zdravih slastica: "To je nešto što mi pomaže u stresnim trenutcima, a dobro dođe jer rijetko postoji neko ko nije raspoložen za par ukusnih slatkih zalogaja", ali da istaknem kao i svakog drugog karakterišu me i mnoge mane, znati koje su i raditi na istima stalno je veliki izazov".

Gospodin Hastor za kraj ističe da je ova retrospektiva mali uvid u segment prošlosti, ali i najava porodici, poslovnim partnerima da skupa sa njima još mnogo velikih stvari dolazi, mnogo izazova koje treba pobijediti, te mnogo ljudi koje treba motivisati. "Iako sam sada u individualnim sportovima, ja sam prije svega timski igrač i vjerujem da je samo partnerski odnos i obostrani interes ključ svakog uspjeha u bilo kom mogućem odnosu ili partnerstvu".

VEZANE VIJESTI

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori