INTERVJU

ISMIR MIRVIĆ: Želim evropske timove na punom Koševu

PREDSJEDNIK FK SARAJEVO

Ismir Mirvić, većinski vlasnik, glavni investitor i predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo, u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je da će učiniti sve kako bi ispunio cilj, san i viziju – jako evropsko Sarajevo.

Investiranje u FK Sarajevo smatra ”životnom misijom”, raduje ga i što je kao prvi Bosanac investitor u klub od septembra prošle godine vratio vjeru navijača u bolju budućnost, posebno jer su ponovo ”postavljeni jaki i zdravi temelji za ostvarenje velikih planova, stvaranje najboljeg kluba na Balkanu”.

AA: Govorili ste da je strateški gledano potencijal FK Sarajevo prilično neiskorišten. Kao osobi koja je, kako ste isticali, željna pozitivnih promjena u društvu, da li vam to predstavlja možda i životni izazov?

MIRVIĆ: Od samog starta pokazao sam iskrene namjere. Ovdje sam rođen, volim ovaj grad i volim FK Sarajevo – to je moj klub. Veliki sam ljubitelj fudbala. Kao biznismen sam investirao u desetine uspješnih kompanija u Americi i uživam u izazovima koji drugim ljudima izgledaju nepremostivi. Preuzimanje Sarajeva je izazov koji nisam želio propustiti i ovaj projekat doživljavam kao svoju ostavštinu našem gradu i našoj državi.

AA: Pričate sa mnogo emocija. Šta Fudbalski klub Sarajevo znači glavnom gradu i Bosni i Hercegovini?

MIRVIĆ: Sarajevo kao grad ima nevjerovatan duh. Nisam upoznao nikoga ko je posjetio Sarajevo i ostao ravnodušan. No, nažalost ne bih rekao da Sarajevo danas ima poziciju i prepoznatljivost kakvu zaslužuje. Promocija FK Sarajevo je i promocija našeg grada i meni kao rođenom Sarajliji misija. Sinergijskim djelovanjem na ovakvoj promociji puno će dobiti oba Sarajeva, a i Bosna i Hercegovina.

AA: Šta je najveći potencijal kluba? Na šta ćete se najviše fokusirati?

MIRVIĆ: Vidim nevjerovatnu priliku u našoj akademiji. Naša akademija će biti najbolje trening mjesto na kojem će dječaci i djevojčice iz Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana imati priliku postati profesionalni sportisti. Zahvaljujući mom dosadašnjem iskustvu i jakim vezama u svijetu fudbala u prilici sam otvoriti im vrata najvećih svjetskih klubova. U našoj akademiji trenutno trenira preko 260 dječaka i djevojčica i klub će svima pružiti priliku i omogućiti uslove da budu jedni od najboljih igrača. Želja mi je da naš klub bude ostvarenje sna svakog djeteta koje voli igrati fudbal.

AA: Da li je za vas fudbal samo sport ili u klubu vidite i poslovnu priliku?

MIRVIĆ: Moja vizija u poslovnim smislu za FK Sarajevo je da klub postane samoodrživ i profitabilan. Mi ćemo sve aktivne, ali i buduće saradnje dodatno osnažiti i proširiti, jer smo idealna platforma za promociju njihovih aktivnosti i kanal za izlazak na tržište Bosne i Hercegovine. Svim sponzorima će FK Sarajevo biti prvi izbor na Balkanu i pouzdan partner sa odličnim sportskim rezultatima. Naš pristup klubu je totalno drugačiji. Imamo preko 200.000 navijača i pozicionirat ćemo se kao uzoran biznis model upravljanja bilo kojim sportskim kolektivom. Moja je želja Evropa i evropski timovi na punom Koševu, a put u Evropu otvara i mnoga druga vrata.

AA: Turske kompanije su vaši sponzori. Jedna od njih je Turkish Airlines s kojom imate dugogodišnju saradnju. Kako vidite proširenje te saradnje i da li ćete sarađivati s drugim turskim kompanijama?

MIRVIĆ: Veza između Bosne i Hercegovine i Turske je prirodna, nama oduvijek bliska i iznad fudbala, stoga i našu saradnju vidimo kao nešto što je iznad klasičnog fudbalskog sponzorstva. Turska je naš strateški partner i vjerujemo da je i prisustvo Turkish Airlinesa u Sarajevu znak podrške i odanosti Republike Turske Bosni i Hercegovini. Ovo je značajna prilika da se Turske i kompanije Bosne i Hercegovine povežu još jače kroz fudbal jer su obje države fudbalske nacije. Tako smo formalizirali i saradnju sa International University of Sarajevo (IUS, op. a.) i Maarif školama, koja je nastala kao rezultat iskazane želje da zajedničkim projektima promoviramo sport, sportske aktivnosti i fair-play. Posebna pažnja u okviru pomenute saradnje bit će posvećena aktivnostima kao što su promocija kulture Bosne i Hercegovine i Republike Turske, organizacija različitih vrsta sportskih aktivnosti, društveno koristan rad, promocija rada i aktivnosti IUS-a, kao i saradnja sa Maarifom i drugim institucijama i organizacijama iz Turske. FK Sarajevo će Maarif učenicima, a i studentima IUS-a omogućiti besplatno prisustvo domaćim zvaničnim utakmicama, a trajanje memoranduma je tri godine. Ne smijemo propustiti ovaj momenat da bolje povežemo naše zajednice, našu djecu i mlade.

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA BIH

Novi problemi za FK Sarajevo: Bitni fudbaleri propuštaju Tuzlu City!

KOŠEVO

Bordo miljenik ponovo na Koševu!

TUŠANJ

Brutalan odgovor iz Tuzle na poziv Ismira Mirvića!

SARAJEVO

Mirvić napravio novi korak - Zakazan je sastanak, pozvani svi klubovi iz WWin lige BiH!

KUP BIH

Rožman kratak: S kime da igramo? S kime da se borimo?

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori