SARAJEVO

VELIKO PRIZNANJE: FK Respekt osvojio grassroots UEFA nagradu

UEFA GRASSROOTS NAGRADA ZA RESPEKT

FK Respekt iz Sarajeva osvojio je 3. mjesto u kategoriji najbolji grassroots klub od strane UEFA-e što je juče objavila evropska krovna kuća fudbala, te je tako ova organizacija nastavila sa nizanjem priznanja za svoj rad.

Respekt je organizacija koja svoj djeci i mladim omogućuje besplatno bavljenje sportom, bez članarina i troškova bilo kojeg tipa za roditelje/staratelje.

Jedinstvena misija #FudbalZaSve, što znači rame uz rame, na treningu i na takmičenjima uz tipičnu djecu rade djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja, djeca sa invaliditetom, djeca iz socijalno ugroženih porodica, djeca žrtve nasilja... Ova organizacija je primjer inkluzije i prihvaćenosti kroz vannastavne aktivnosti, te broji blizu 200 članova. Respekt posjeduje dva seniroska tima, ŽFK Respekt (Prva ženska nogometna liga FBiH) i FK Respekt (liga Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo), kao i školu fudbala.

„Mi postojimo od 2014. godine i jedinstven smo primjer vannastavne inkluzije, t.j. koristimo fudbal kao alat za rast i razvoj djece. Ono po čemu smo mi jedinstveni u Evropi i šire je upravo to što su na istom treningu sva djeca, bez obzira na pol, fizičke mogućnosti, socijalnu pozadinu i sl. Svakom djetetu dajemo priliku da se igra, da se bavi sportom i svi imaju istu početnu poziciju“, kaže osnivač Respekta Emir Hujdur i nastavlja:

„Za naš rad smo i ranije nagrađivani. Od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država dobili smo Certificate of Excellence, zatim priznanjem „Šampioni inkluzije“ nagrađeni smo od UNICEF-a BiH i Delegacija Evropske unije u BiH, a dobitnici smo i UEFA Children Award. Ne treba zaboraviti ni bosanskohercegovačka priznanja - Zahvalnica za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji od Općine Novi grad, te nagrade Sportskih saveza. Ova nova nagrada od UEFA-e nam je takođe dodatni motiv i dodatni vjetar u leđa. Mi smo jedna misija koju žive svi članovi Respekta.“

Osim toga, Respekt je pokrenuo i svoj kanal Respekt TV, te i Respekt biblioteku. Ističu da je fudbal dobar alat koji spaja, ali da je u Respektu obrazovanje prioritet.

Respekt je organizacija koju čine nediskriminacija, socijalna uključenost, empatija, ali angažovanje igrača i igračica seniorskih timova u rad škole fudbala. Sa djecom i omladinom rade educirani, licencirani i iskusni treneri.

VEZANE VIJESTI

UEFA

Čeferin: Nema ništa sporno u prijateljskom meču Srbije i Rusije

UEFA

Boban pismom šokirao UEFA-u

ELITNE SUDIJE

NAJBOLJI BH. SUDIJA: Peljto ostao u elitnoj kategoriji sudija!

PRESUDA U KORIST SUPER LIGA

OGLASILA SE I UEFA: Super liga nije odobrena i potvrđena!

SUPER LIGA

Je li ovo kraj pravog fudbala? Super liga dobila FIFA-u i UEFA-u!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori