INTERVJU

Branko Ivanković: Fudbal ruši rasne, ratne i nacionalne predrasude

SELEKTOR OMANA

Spektakularna ceremonija žreba za grupnu fazu Svetskog prvenstva okupila je u Dohi veliki broj poznatih fudbalskih imena, među kojima je bilo i puno stručnjaka iz regiona Zapadnog Balkana.

Pored legendarnog Bore Milutinovića koji je dobio čast da izvlači kuglice prilikom žrebanja, te trojice stratega koji će voditi Srbiju, Hrvatsku i Maroko (Dragan Stojković, Zlatko Dalić i Vahid Halilhodžić), reporter Anadolu Agency (AA) zatekao je u hotelu ”Kempinski” i poznatog hrvatskog trenera Branka Ivankovića.

„Ovo je predivan događaj koji FIFA uvek sjajno organizuje i nisam mogao da propustim priliku da budem deo svega toga. Pravo je zadovoljstvo prisustvovati spektaklu, sresti sportske prijatelje, družiti se sa kolegama i osetiti atmosferu koja vlada uoči Svetskog prvenstva. U sportu je najlepše kada čovek može da se veseli susretu sa ljudima koji su mu na terenu ljuti protivnici, a van terena veliki prijatelji. Zaista je bila privilegija sedeti i doručkovati pored jednog Arsena Vengera, Didijea Dešampa, Fernanda Santoša, Dragana Stojkovića… Komunicirati sa njima, razmenjivati iskustva i slušati anegdote iz slavne fudbalske prošlosti. Činjenica je da fudbal stvara prijatelje i ruši rasne, ratne i nacionalne predrasude. Zbog toga sam veoma srećan i sve ovo što se u prethodna tri dana dešavalo u Dohi čini me veoma ponosnim“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Branko Ivanković.

Zahvaljujući bogatoj trenerskoj karijeri, hrvatski stručnjak je tokom žreba u Dohi, sa velikim interesovanjem pratio razvoj situacije u nekoliko grupa za Svetsko prvenstvo.

„Hrvatska je moja reprezentacija, ali me je zanimalo i kako će proći Katar, Iran, Srbija… Sve su grupe podjednako teške i neizvesne. Hrvatska je zvanični vicešampion sveta i sve osim plasmana u drugi krug bio bi neuspeh. Niko i ne pomišlja na eliminaciju posle grupne faze šampionata. Jasno je da ćemo sa Belgijom biti glavni favorit za jedno od prva dva mesta. Podatak da će u toj grupi biti još aktera sa ovog našeg podneblja, predstavlja dodatno zadovoljstvo. Na golu Kanade je Milan Borjan, na klupi Maroka Vahid Halilhodžić. Lepo je videti naše ljude kao protivnike na terenu. Prijateljstvo je jedna priča, a sportski rivalitet nešto sasvim drugo“, kazao je Ivanković.

Malo je falilo da Srbija dobije potpuno identičnu grupu kao pre četiri godine u Rusiji.

„Da, to je zaista neverovatno, nedostaje samo Kostarika. Pratio sam igre Srbije u kvalifikacijama i moram da priznam da su odigrali na visokom nivou. Kulminacija je bila u Lisabonu gde su apsolutno zasluženo pobedili Portugal i izborili direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Sada su dobili veoma zahtevnu grupu. Realno je očekivati da prođu prvi krug, jer imaju sjajne igrače i pravog čoveka na funkciji selektora. Švajcarska je veoma kvalitetan tim, ali definitivno nisu bolji od Srbije“, smatra Ivanković.

Glavni adut reprezentacije Srbije u Kataru biće pozitivan ambijent koji se stvorio dolaskom Dragana Stojkovića.

„Sa Piksijem sam proveo mnogo vremena u Dohi, vidi se da nije izgubio ni delić harizme koja ga je krasila kao fudbalera. Za rekordno kratko vreme stvorio je sjajnu atmosferu u reprezentaciji i iz korena promenio mentalitet svojih igrača. Očigledno je da uživa poverenje cele nacije, jer niko ne može da ospori njegovu klasu i fenomenalnu igračku karijeru. Svi se sećaju Piksijevih majstorija u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, u Japanu su mu podigli spomenik i to dovoljno govori o njemu kao igraču i kao čoveku. Ta njegova srdačnost u komunikaciji sa svima je dodatni kvalitet. Fenomenalno vodi reprezentaciju i siguran sam da je srpski fudbal na pravom putu“, istakao je Ivanković.

Prvi put u istoriji Svetskog prvenstva, završni turnir neće otvoriti domaća reprezentacija. Katar igra prvog dana protiv Ekvadora, ali tek u trećoj utakmici programa, nakon duela Holandija-Senegal i Engleska-Iran.

„Katar je napravio veliko iznenađenje pobedom protiv Japana u finalu Kupa Azije. Mislim da su zasluženo osvojili titulu kontinentalnog prvaka, ali su sada u malom padu. Imaju svega 14 do 15 igrača u konkurenciji za startnu postavu i mogli bi da plate ceh nedostatku kvalitetnih rešenja na klupi za rezerve. Ovo Svetsko prvenstvo će biti najkraće u istoriji, igra se na svaka tri ili četiri dana, što je vrlo zahtevno i nezgodno. Moguće je da će domaćin biti blago favorizovan od strane sudija, što ne mora ništa da znači u duelima protiv jakih reprezentacija. Iran je potpuno druga priča, imaju verovatno najbolju ekipu u Aziji. Gotovo kompletna prva postava im igra u inostranstvu, raspolažu ogromnim internacionalnim iskustvom i zaista su moćna selekcija. Njihova dva napadač bi poželeo svaki selektor na svetu. Reč je o Taremiju koji igra za Porto i Azmunu koji je iz Zenita prešao u Bajer iz Leverkuzena. Dva vrlo nezgodna fudbalera koji mogu da naprave razliku i da jednim potezom reše utakmicu. Iran ima fenomenalno izbalansiran tim i mogli bi da budu veliko iznenađenje Svetskog prvenstva“, mišljenja je Ivanković.

Naglasio je i da su nezaboravni trenuci saradnje sa harizmatičnim hrvatskim stručnjakom Miroslavom Ćirom Blaževićem, čovekom sa kojim je 1998. godine kao član stručnog štaba, učestvovao u istorijskom uspehu i osvajanju bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

„To su nezaboravni trenuci. Sedeti sa Ćirom sedam godina na istoj klupi, upijati njegovo ogromno znanje, slušati o njegovim životnim i sportskim iskustvima, predstavlja neverovatan kapital u mojoj profesionalnoj karijeri. Nažalost, situacija nije onakva kakvu bismo svi želeli i kakvu priželjkujemo. Znate verovatno da Ćiro ima problem sa tumorom koji je metastazirao, poslednje informacije kojima raspolažem kažu da jako taško podnosi hemoterapije. Ne gubim nadu, čvrsto verujem da će njegova silna volja i taj njegov nepopravljivi optimizam nadvladati opaku bolest. Ne treba zaboraviti da on ima 87 godina. To su lepe godine i za zdravog čoveka“, rekao je Ivanković.

VEZANE VIJESTI

PODCAST INKUBATOR

SMIJEH DO SUZA: Romano Oblinović gostovao u 'Inkubatoru'

SAOPŠTENJE

OPROŠTAJNO PISMO: Oglasio se Roman Abramovič!

ROMAN BEZJAK

Reprezentativac Slovenije pojačava napad FK Sarajevo!?

BIĆE GRUDVANJA

Bivši fudbaler Željezničara dovodi Lady Gagu u našu zemlju?

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori