TRENER ZRINJSKOG

JAKIROVIĆ ZA 'BHFUDBAL.BA': Stalno se potencira da je liga loša, to nije tako!

Razgovarao: DEDIĆ KENAN

Trener koji je igru mostarskog Zrinjskog doveo blizu savršenstva u okvirima Premijer lige BiH čemu svjedoče i brojke iz jesenjeg dijela sezone bio je naš sugovornik. Dobro poznato lige i svojevrsni kandidat za selektora fudbalske reprezentacije BiH, Sergej Jakirović. 

S mnogo uspjeha vodio je Goricu, a ovaj prijelazni rok bio je nadomak preuzimanja zagrebačkog Dinama. Otkrio nam je prave razloge zbog kojih transfer nije realiziran. 

"Istina da je Dinamo bio jako zainteresiran te da smo obavili ozbiljne razgovore. Ono što sam ja želio, pošto sam pod ugovorom, da se klubovi dogovore. Nije do toga došlo, morali smo se i jedni i drugi povući, ili odgoditi, tako da sam ostao tu. Produžio sam ugovor još godinu dana kao i cijeli stožer, možemo biti zadovoljni. Naravno da je interes Dinama veliki kompliment za mene i cijeli stručni stožer te još jedan dokaz da se sve prati u regiji i samo treba raditi", kazao je Jakirović. 

Brzo smo se vratili na domaći teren i pojačanja Mostaraca za drugi dio sezone. Najzvučnije svakako je Irfan Hadžić kome je ovo drugi mandat u Zrinjskom. 

"Irfana Hadžića sam najviše želio jer mu je poznata okolina i već je bio u Zrinjskom. Morat ćemo s njim biti strpljivi jer izlazi iz teške ozljede gdje nije igrao već sedam, osam mjeseci. Prva utakmica je prošla jako dobro, vidi se da gori od želje da što prije postigne gol. Sigurno da će nam biti od velike koristi. Za dobrog igrača uvijek ima mjesta u ekipi", rekao nam je šef struke Mostaraca te nastavio:

"Najviše smo se bazirali na mlade i potentne igrače koje bi mi tu razvijali. Manje-više naš je roster 95 posto popunjen, eventualno ako nešto "uleti" uvijek možemo reagovati".

Očekivanja trenera Plemića uoči nastavka sezone:

"Očekivanja su da nastavimo u istom smjeru i ne bih imao ništa protiv da zadržimo jesenji učinak, što će biti vrlo teško. Ne možete pobijediti svaku utakmicu, ma da je to cilj. Najvažnije je da pripreme prođemo dobro i bez ozljeda. Za očekivati je da će i ostali klubovi 'zapeti' jer će biti velika borba za mjesta koja vode u Evropu."

Može li Zrinjski biti prvi bh. klub u grupnoj fazi nekog evropskog takmicenja? 

"Hipotetski, najbitnije proći prva dva kola kvalifikacija za Ligu prvaka čime imate osiguran nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige. To bi bio ogroman uspjeh, ali jasno moramo reći da su to olakotne okolnost što se stvorilo tzv. "treće natjecanje". Treba sanjati i nadam se da će jedna bh. ekipa uskoro ga i dosanjati", jasan je bio Jakirović. 

Za kraj razgovora postavili smo pitanje koje upućujemo svakom treneru u BiH, a ono glasi 'da li Premijer liga svojom (ne) kvalitetom guši kvalitetne trenere koji ne mogu doći do izražaja? 

"Stalno se potencira da je liga loša ali iz Premijer lige igrači odlaze u mnogo bolje lige i klubove, nije to baš tako loše kako se predstavlja. Rejting je trenutno loš ali svi ga mi zajedno dižemo, krenuvši od reprezentacije pa do klubova. Glavno je pitanje koliko svi mi ulažemo, od države la do klubova i svega ostalog da bi ti preživio u Evropi. Malo klubova ima kamp za nesmetane trening procese, ispada sa su ulaganje mala a očekivanja velika. Smatram da imamo jako talentirani igrača ali i trenera jer vidi se da je došao val mladih i modernih koji prate zahtjeve sadašnjeg nogometa. Jednostavno, moramo početi prvo ulagati u infrastrukturu", pojasnio nam je trener ekipe iz Mostara. 

VEZANE VIJESTI

MOSTAR

Ko će na megdan Borcu: Zrinjski ili Sloga?

MOSTAR

VELEŽ PORUČIO: Cilj je bio napad na naše igrače!

MOSTAR

MOSTARSKI DERBI: Zrinjski minimalno savladao Velež!

MOSTARSKI DERBI

KO ĆE SLAVITI U MOSTARU? Danas veliki mostarski derbi!

MOSTAR

Navijačima Veleža zabranjen dolazak na mostarski derbi protiv Zrinjskog

PROMO

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori