UNFSIS HNK

BLAŽEVIĆ: Evidentan je napredak u suđenju na svim nivoima!

BIVŠI SUDAC PREMIJER LIGE BiH

Često smo vodili razgovore sa igračima i trenerima iz Premijer lige BiH, ali ovo je prvi intervju u kojem će nam svoja iskustva podijeliti bivši sudac iz bh. lige, a trenutno predsjednik UNFSIS HNK/HNŽ.

Antonio Blažević, prepoznatljivo sudačko ime iz Hercegovine na početku razgovora će čitateljima približiti ulogu sudačke organizacije u HNK/Ž-a.

"Udruga/udruženje nogometnih/fudbalskih sudaca i instruktora suđenja (UNFSIS HNŽ/K) radi i funkcionira u skladu sa pravilnikom i Statutum NSBiH kao i UEFA sudijskom konvencijom već 5 godina, a na Izbornoj Skupštini koja je održana prošle godine 18.2.2021.godine izabran je novi Upravni odbor Udruge koji broji 7 članova između kojih se bira predsjednik i potpredsjednik. Mene je zapala čast a svakako i obaveza da u idućem periodu obavljam dužnost predsjednika, dok je gospodin Kaplan potpredsjednik", pojasnio je Blažević.

Koliko trenutno brojimo sudaca/sutkinja u hercegovačko-neretvanskom kantonu?

"Ovaj UO nastoji nastaviti kontinuitet uspješnog rada na stvaranju novih sudaca/sutkinja kao i na edukaciji svih naših članova čija brojka prelazi više od 100 (suci i instruktori suđenja).

U nekoliko rečenica nam pojasnite rad same sudačke udruge?

"U skladu sa UEFA Sudijskom konvencijom komisije naše sudijske organizacije, prije sviju Talent mentor komisija provodi sve aktivnosti vezane za fizičku pripremu kao i za teoretsku edukaciju naših članova i mi smo već 10.1. počeli sa fizičkom pripremom sudaca (2 puta tjedno)a već imamo i isplanirane termine za teoretsku edukaciju, a vezano za nove UEFA DVD materijale koje smo dobili od NSBiH odnosno gospodina Keče."

"Rezultat svih ovih naših aktivnosti je zaista zavidna zastupljenost naših sudaca, sutkinja i instruktora suđenja na svim nivoima takmičenja kao i u Sudijskim komisijama (Turudić je član Sudijskog komiteta NSBiH, a Kaplan predsjednik sudačke komisije NSFBiH), dok se Beljo Davor i Macić Amer nalaze na međunarodnim sudačkim listama", konstatirao je Blažević te dodao:

"Osim ovog "radnog" dijela naša udruga je sudionik i u humanitarnim akcijama i na zadnjoj humanitarnoj večeri koja je organizirana u Ljubuškom skupljena su određena financijska sredstva koja smo prosljedili onima koja je ta pomoć potrebna i zahvalio bi se predsjedniku sudačke organizacije ŽZH Goranu Paradžiku na tim  izdvojenim sredstvima", zaključio je Blažević.

I sami ste bili sudac u Premijer ligi BiH. Kako ocjenjujete iz stručnog ugla kvalitetu suđenja?

"Evidentan je napredak u suđenju na svim nivoima takmičenja u odnosu na neka prethodna vremena ali isto tako smo svjedoci i sudačkih pogrešaka, koje su, uz svu postojeću tehnologiju prije svega upotrebu VAR tehnologije neminovne kako kod nas (još uvijek bez VAR-a) a isto tako i u zemljama u okruženju kao i općenito u europskim i svjetskim okvirima. Činjenica je da sudac zaista mora biti i fizički i mentalno jaki da bi sve to uspješno savladao i da bi dostigao željene ciljeve", ispričao nam je naš sugovornik.

Irfan Peljto slovi za najboljeg bh. suca što dokazuju i njegove utakmice u Evropskoj ligi i Ligi prvaka. Stručni komentar za kolegu?

"O Irfanu Peljti i njegovom sudačkom timu, u kojem se nalazi i naš Beljo na kojeg smo mi kao udruga ponosni, reći nešto novo zaista je teško i samo ću ponoviti da je ovo uspjeh i za gospodina Peljtu osobno kao i za bh. suđenje i nogomet uopće. Isto tako netreba zaboraviti da imamo i posmatrače suđenja na međunarodnoj sceni i da gosp. Pilav (predsjednik Sudijskog komiteta NSBiH) već dugi niz godina uspješno obavlja dužnost posmatrača na europskim utakmicama, kao i Mrković i Valjić."

Na kraju razgovora Blažević je imao potrebu istaknuti nekoliko stvari:

"Zbilja moram spomenuti i naš matični savez a to je NS HNŽ/K i veoma dobru i uspješnu saradnju sa njima kao i  zahvaliti se predsjedniku Ivanu Beusu na tome, potpredsjedniku Ćemaloviću i isto tako Sportskom savezu Grada Mostara i Senadu Kevelju na svoj pomoći koju nam pruža".

VEZANE VIJESTI

SARAJEVO

SAMO POZITIVA: Krenuli radovi na stadionu Asim Ferhatović Hase!

NSBiH

Predsjednik Zeljković poslao poruku uoči početka Premijer lige BiH!

NSBiH

Vico Zeljković uputio snažnu poruku bh. klubovima u Evropi!

PREDSJEDNIK FS

PORUKA VICE ZELJKOVIĆA: Jedino pobjeda sutra dolazi u obzir!

VIŠE IZ KATEGORIJE

INTERVJU

Barbarez: Imao sam viziju i želju da pomognem reprezentaciji (VIDEO)...

ZAKOPANE RATNE SJEKIRE?

Oglasio se Salihamidžić nakon posjete Lewandowskog!...

INTERVJU

Miralem Pjanić se oglasio iz Amerike i otkrio sve!...

INTERVJU ZA N1

Ekskluzivni intervju Hasana Salihamidžića za bh. medij!...

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori