BARCELONA

Predsjednik Barcelone otkrio razloge šokantnog razlaza s Messijem!

MESSI RAZOČARAN

Barcelonin predsjednik Joan Laporta je na današnjoj press-konferenciji sat i pol objašnjavao kako i zašto je Lionel Messi otišao iz kluba. 

Podsjetimo, Messi je jučer trebao potpisati novi petogodišnji ugovor s Barcelonom, da bi klub senzacionalno objavio da Argentinac neće potpisati ugovor i da nakon 21 godine odlazi s Nou Campa. Problem su Barcine financije, koje su godinama u ogromnom minusu, a nakon što je La Liga Realu i Barceloni spustila tzv. salary cap za plaće, Barca u svoj budžet nije mogla ugurati ni Messijevu smanjenu plaću.

"Da budemo jasni, Messi je želio ostati. Imao je načelni dogovor s klubom i on nije bio upitan. S Leom smo dogovorili petogodišnji ugovor, a plaćali bismo ga samo prve dvije godine, ostalo bismo dogovorili naknadno. On je pristao i bili smo uvjereni da će to biti dovoljno za financijski fair play. Prije nekoliko sati sam se čuo s Messijem i njegovim ocem. Nema nikakve šanse da se nešto promijeni. Tako je kako je. Počinje nova era bez Messija, njemu ćemo uvijek biti zahvalni. Naravno da je razočaran. Zvao sam ga da dođe na ovu press-konferenciju, ali nije želio", rekao je Laporta.

Predsjednik je o odluci kluba obavijestio glavne igrače u svlačionici i otkrio kako su reagirali.

"Jučer sam telefonski razgovarao s najstarijim igračima u svlačionici i rekao sam im da nastavljamo bez Lea. Rekao sam im da moramo nastaviti pobjeđivati bez njega i zatražio sam maksimalnu posvećenost i profesionalizam. Naši kapetani u momčadi moraju moći povesti ekipu u novu eru, ovo im je povijesna prilika da se pokažu kao lideri. U svlačionici je tuga. Naravno da su igrači tužni što Lea više neće biti, ali oni su profesionalci koji su svjesni da im je ovo prilika da se dokažu. Jasno im je da je ovo novo razdoblje u klupskoj povijesti i da je na njima velika odgovornost", kazao je.

Barcelona je tjednima pokušavala s La Ligom dogovoriti model prema kojemu bi probijanje salary capa bilo prihvatljivo za ligu. Vrtjele su se brojne opcije, da bi vodstvo lige na kraju predložilo jedan jedini model koji Laporta nije želio prihvatiti.

"Jedini način da ispoštujemo fair play bio je dogovor s La Ligom da klubu sljedećih 50 godina uzima dio novca od TV prava kako bi se namirio dug. To nisam mogao prihvatiti jer ne želim da klub bude ičiji talac. To je bilo nemoguće prihvatiti. Barcelona je institucija iznad svih nas, pa i iznad Messija. Njegov ostanak bi u ovakvim uvjetima uništio klub", rekao je Laporta.

VEZANE VIJESTI

BRAZIL

Daniel Alves osuđen na 4,5 godine zatvora

ŠPANIJA

Barcelona želi švedsko čudo od djeteta. Pogledajte njegove poteze

SUPER LIGA

Samo su Real Madrid i Barcelona za Super ligu, ostali velikani rekli NE!

KRIZA U ŽIVOTU MESSIJA

Nevjerovatne tvrdnje: Messi se razvodi zbog afere sa novinarkom!

UTAKMICA U RIJADU

SPEKTAKL U NAJAVI: Messi i Ronaldo ponovo jedan protiv drugog!

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori