EURO 2020

PEHAR IDE U RIM: Fudbaleri Italije su novi prvaci Evrope

ITALIJA BOLJA OD ENGLESKE

Fudbaleri Italije savladali su boljim izvođenjem jedanaesteraca selekciju Engleske i postali prvaci Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Engleska i Italija večeras su igrale veliko finale Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) koje je Englezima bilo prvo, a Italijanima četvrto finale tog kontinentalnog takmičenja.

Jedinu titulu prvaka Starog kontinenta Italijani su osvojili daleke 1968. godine. Izabranici Roberta Mancinija već 33 utakmice zaredom su neporaženi, a izabranici Garetha Southgatea su u meč ušli euforični s obzirom da su plasmanom u finale već ostvarili historijski uspjeh.

Pravdu na terenu dijelio je arbitar Bjorn Kuipers, koji je tako postao prvi Holanđanin koji je sudio u finalu EURO-a.

Meč na Wembleyju odlično je počeo za Engleze. Centaršut Kierana Trippiera je već u prvom napadu u gol i vodstvo pretvorio Luke Shaw.

Fudbaleri Italije su u nastavku prvog poluvremena prividno preuzeli inicijativu na sredini terena, ali promjene rezultata nije bilo.

Italijani su i u drugom poluvremenu krenuli u napad, ali engleski golman Jordan Pickford sjajno je intervenirao u više navrata, posebno nakon napada Federica Chiese i Marca Verattija.

Gol izjednačenja za Italiju je u 67. minuti utakmice postigao Leonardo Bonucci koji je iskoristio jednu odbijenu loptu i zakucao je u nebranjeni dio mreže.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, pa se odluka o prvaku Evrope čekala u produžecima. Ni u drugom produžetku nije bilo golova, pa je odluka o prvaku Evrope donesena izvođenjem jedanaesteraca.

Više koncentracije i sreće u tom nadmetanju imali su Italijani koji su se tako okitili drugom titulom prvaka Evrope u historiji.

Za 11 metara za Italiju je prvi pucao i gol postigao Dominico Berardi, a Harry Kane je izjednačio. U drugoj seriji je Pickford odbranio udarac Andrea Belottija, a Engleze je u vodstvo doveo Harry Maguire. Leonardo Bonucci je pogodio u trećoj seriji, a Marcus Rashford je pogodio samo stativu. Federico Mernadeschi ponovo dovodi Italiju u vodstvo, a italijanski golman Gianluigi Donnarumma je odbranio udarac Jadona Sancha. U petoj seriji je Jorginho imao šansu da riješi pitanje pobjednika, ali dobro brani Pickford. Za Engleze potom nije pogodio ni Bukayo Saka, pa su Italijani slavili pobjedu rezultatom 3:2.

VEZANE VIJESTI

GRBAVICA

Počela prodaja ulaznica za eventualno finale baraža na Grbavici!

ITALIJA

VICO DOGOVORIO: Nakon Engleske igramo sa još jednim velikanom!

ENGLESKA

KAKAV OKRŠAJ: Zmajeve dočekuje evropski velikan!

KVALIFIKACIJE ZA EURO

Zbog ove sudijske odluke Ukrajina je mogući protivnik BiH u baražu!

ENGLESKA

Manchester City treći put uzastopno prvak Engleske

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori