ŠVICARSKA

ODRŽAN KONGRES UEFA-e: FS BiH predstavljali Zeljković i Džemidžić

ODRŽAN UEFA KONGRES

Redovni 45. Kongres Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) održan je jučer u Montroju (Švicarska).

Svih 55 nacionalnih saveza koji su članovi UEFA podržali su deklaraciju kojom se snažno osuđuje takozvana Super liga i u kojoj se navodi sljedeće:

„Svih 55 nacionalnih saveza i učesnici Kongresa UEFA ovom deklaracijom osuđuju takozvanu Super ligu. Kongres UEFA zauzima čvrst stav da je zatvorena Super liga suprotna konceptu svega evropskog: ujedinjenosti, otvorenosti, podršci i principijelnosti po pitanju sporta. UEFA i njene članice vjeruju u istinski evropski model koji je zasnovan na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i redistribuciji kako bi se osigurala održivost i razvoj fudbala za dobrobit svih i u korist promocije evropskih vrijednosti.

Klubovi koji su stvorili zavjeru očigledno nisu uspjeli da vide da njihov trenutni status nije dostignut u izolaciji već da su bili dio dinamičnog evropskog sistema u kojem veliki, srednji i mali klubovi doprinose uspjesima i neuspjesima svih. Njihova pomisao na odvajanje i polaganje prava na nasljeđe koje su svi zajednički stvarali predstavlja uvredu za evropske vrijednosti i sportska mjerila.

UEFA, njene članice i svi koji vole fudbal odlučni su u namjeri da se snažno odupru i bore protiv ovog poteza, vlasnika klubova i njihove podrške. Sa stanovišta morala znamo šta je na kocki i zaštitićemo fudbal od sebičnog klana koji uopšte ne brine o igri. Mi smo evropski fudbal, oni nisu.“

Na 45. Kongresu UEFA donijete su i sljedeće odluke:

Izabrano je osam kandidata za četverogodišnji mandat u Izvršnom odboru UEFA-e. To su: Gabriele Gravina (Italija), Karl-Erik Nilson *(Švedska), Aleksandar Djukov (Rusija), Dejvid Gil *(Engleska), Zbignjev Bonjek *(Poljska), Rajner Koh *(Njemačka), Server Jardimdži *(Turska) i Just Spe (Holandija).

* kandidati su bili članovi prethodnog saziva Izvršnog odbora UEFA-e.

Za potpredsjednika FIFA-e, na mjestu rezervisanom za britanske saveze, izabran je Dejvid Martin iz Sjeverne Irske. Njegov mandat trajaće dvije godine.

Za člana Savjeta FIFA, na mjestu rezervisanom za ženskog kandidata, izabrana je Evelina Kristilin iz Italije kojoj će mandat trajati četiri godine.

Za članove Savjeta FIFA u četverogodišnjem mandatu izabrani su Razvan Burleanu (Rumunija), Jorgos Kumas (Kipar), Peter Peters (Njemačka) i Dejan Savićević (Crna Gora).

Ratifikovane su odluke o imenovanju Nasera Al-Kelafija i Karl-Hajnc Rumenigea za predstavnike Evropske klupske asocijacije (ECA) u Izvršnom odboru UEFA-e. Takođe, ratifikovana je odluka o imenovanju Haviera Tebasa za predstavnika Udruženja evropskih liga (EL) u Izvršnom odboru UEFA-e.

Usvojeni su finansijski izvještaji za 2019/20 godinu kao i budžet za 2021/22. Takođe, usvojeno je nekoliko amandmana na Statut UEFA koji stupaju na snagu danom usvajanja.

UEFA Kongres dodijelio je počasno članstvo Mihaelu van Pragu za izuzetnu službu evropskom fudbalu i UEFA-i od 2000. godine kao i njegovo članstvo u Izvršnom odboru UEFA-e od 2009. godine.

NS/FS BiH su na jučerašnjem Kongresu predstavljali predsjednik Vico Zeljković i generalni sekretar Adnan Džemidžić.

VEZANE VIJESTI

ZMAJEVI

EKSKLUZIVNO: UEFA Zmajeve šalje na EURO 2024 u Njemačku!

N/FS BIH

SAVEZ PODRŽAO POMOZI.BA: VIP ulaznice sa igrače koji nastupe!

UEFA

Čeferin: Nema ništa sporno u prijateljskom meču Srbije i Rusije

UEFA

Boban pismom šokirao UEFA-u

ELITNE SUDIJE

NAJBOLJI BH. SUDIJA: Peljto ostao u elitnoj kategoriji sudija!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori