EKSKLUZIVNO

Adi Nalić za BHFudbal.ba: Iz BiH nisam dobio nikakav signal interesovanja!

FUDBALER MALMOA GOVORIO ZA BHFUDBAL.BA

Razgovarao: Eldar Ganibegović

Adi Nalić je odigrao sjajnu sezonu za Malmo s kojim je osvojio titulu prvaka Švedske.

Ovaj 23-godišnji fudbaler dao je svoj doprinos postigavši dva gola uz isto toliko asistencija na 20 utakmica u ligi koje je odigrao, a dodao je jedan gol i u kvalifikacijama za Evropsku ligu ove sezone. Ofanzivni veznjak i potencijalni reprezentativac BiH trenutno je na zasluženom odmoru što je bila idealna prilika da porazgovaramo s njim.

"Da, pobijedili smo ligu s velikim marginalama kako to ustvari i treba da bude s obzirom da smo ove godine tim s najvećim kvalitetom u poslednjih nekoliko godina i s najviše igraca na svim pozicijama i mogli smo u ligi konkurisati za prvo mjesto čak i da smo se takmičili s dva naša tima paralelno. To vam je najbolji pokazatelj kvaliteta tima i konkurencije koju smo imali ove godine. Sto se tiče mog učinka moram biti zadovoljan jer sam konkurisao s mnogo igrača koji su reprezentativci različitih zemalja. Konkurisao sam protiv igraca koji su stari preko 30 godina i koji imaju veliki status u klubu zbog velikih karijera koje su imali. Igrao sam 20 utakmica u ligi, pet u evropskim takmičenjima i tri u švedskom Kupu. Šest golova i osam asistencija je dobar učinak. Htio bih, ipak, igrati sve utakmice, jer ja sam igrač koji već četiri godine ima lidersku poziciju u svim klubovima u kojima sam igrao u najvišem takmičenju i uvijek imao punu minutažu ukoliko sam zdrav", rekao  je Nalić za BHFudbal.ba na početku razgovora.

Zanimalo nas je da li se Adi i u sljedećoj sezoni vidi kao igrač švedskog prvaka i ima li transfer ponuda.

"Sljedeća godina je za mene godina velikog opreza jer želim igrati sve utakmice, a ove godine sam zbog velike konkurencije bio primoran dijeliti minutažu s drugim igračima koji također zaslužuju minutažu kao ja. Trener je uveo tzv. rotirajući sistem kako bi svi igrači koji konkurišu u napadu mogli imati zadovoljavajuću minutazu. Starijim igračima to odgovara, meni ne. Iako je klub imao dosta ponuda za mene ljetos bili su jasni da me ne žele pustiti i to je stav koji sam morao prihvatiti. Ja sam Malmeov igrač i sav fokus je usmjeren da ostvarim taj status lidera koji sam do sada imao u svim klubovima i nadam se da ću to i uspjeti. Želim da ostvarim karijeru kao sto su moji konkureti iz tima  napravili. Malmo je najveći klub u Skandinaviji i tu igraju najbolji igrači, konkurencija je paklena. Bilo nas je ukupno 16 igrača koji su konkurisali za četiri mjesta u napadu ove godine. Da dodam samo da se radi o etabliranim imenima sa velikim statusom u Evropi, reprezentativcima različitih zemalja i siguran sam da je ove godine bilo lakše biti startni igrac u mnogim drugim velikim evropskim klubovima nego u Malmeu", iskreno je rekao 23-godišnji veznjak.

Malmo je ove sezone ostao bez učešća u grupnoj fazi Evropske lige nakon što je poražen od Granade u play-offu.

"Ispali smo u play-offu protiv odlične Granade. To je bio splet okolnosti koje su bile malo protiv nas u žrijebu, a istovremeno da smo baš tu utakmicu igrali ispod našeg nivoa i to ispadanje tumačim kao propuštenu šansu tima i mene lično naravno. Malmo je klub koji često igra grupnu fazu, a najcesce je u Ligi šampiona. Ove godine smo također prvaci tako da imamo mogućnost plasmana u Ligu šampiona i ove godine i to nam je cilj. Igrao sam važnu ulogu u mom timu u evropskim takmičenjima i upisivao se u strijelce i asistente više puta i stekao  sam dosta iskustva i rutine i na internacionalnom nivou", kazao nam je Adi.

Naše čitaoce vjerojatno najviše zanima kakve su šanse da Adi Nalić obuče dres Zmajeva.

"To po pitanju eventualnog odabira reprezentacije je tema koja se već neko vrijeme spominje i nemam vam jasan odgovor u ovom trenutku osim da ću naravno ako budem zdrav uskoro igrati za reprezentaciju neke zemlje. Što je bilo do  mene ja sam uradio na terenu. Nastojim da budem dovoljno dobar fudbaler kako bi mogao konkurisati za reprezentaciju neke države. S obzirom na kojem nivou igram (najbolji skandinavski klub koji igra LP i EL) i s obzirom kakve partije pružam i u kakvoj konkurenciji igram siguran sam da ću uskoro zaigrati za reprezezentaciju neke zemlje", poručio je Nalić ostavljajući otvorena vrata za bilo koju reprezentaciju.

Ističe da kontakata s N/FSBiH nije imao, što nas i ne čudi od krovne kuće bh. fudbala.

"Čisto administrativno gledajući porijeklo i ranije državljanstvo roditelja mogao bih igrati za više reprezentacija. Bosna i Švedska su naravno primarne zemlje mog porijekla u svakom slučaju. U januaru ove godine je bilo konkretnih indikacija za nastup u reprezentaciji Švedske, a iz Bosne koju podjednako smatram mojom domovinom nisam nikada dobio nikakav signal interesovanja i zato je to pitanje hipotetičko", rekao nam je 23-godišnjak.

S mnogo samopouzdanja je govorio o sebi, ali i s velikom dozom objektivnosti, svjestan da još uvijek mora dosta raditi kako bi ostvario svoje ciljeve.

"Ja sam igrač koji igra na poziciji desetke i kao što znate ta pozicija je najkonkurentnija na svijetu u svim klubovima i reprezentacijama tako da je moj put, svjestan sam, dosta teži nego da igram neku drugu poziciju. Ipak, prije par dana sam napunio 23 godine, a imam četiri godine kontinuirane minutaže u A timovima najvišeg ranga švedskog fudbala gdje sam do sada imao vrlo značajnu ulogu kao lider. Nadam se da ću taj status uspjeti ostvariti u Malmeu. O mojim osobinama je teško govoriti, ipak znam da se ja u javnosti tretiram kao kreativan igrač, lider sa odličnim tehničkim karakteristikama, a mjerenja koja dobijamo u analizi od trenera poslije svake utakmice su jasan pokazatelj da imam i fizičke predispozicije, duel igru i brzinu kretanja na terenu na najvišem nivou izmjerenom u EL ove godine.
Nadam se da cu prije svega biti zdrav, a potom posvećenošću i radom ostvariti svoje fudbalske ciljeve"
, zaključio je Adi.

Ovaj fudbaler veliki je prijatelj s bh. reprezentativcem Anelom Ahmedhodžićem koji mu je i saigrač u Malmou, a pitali smo ga i da li od njega čuje neke novosti iz reprezentacije BiH.

"Kao što sam spomenuo ekipa nam je sastavljena od igrača koji imaju oko 30 godina i stariji i mnogi su već zasnovali porodice. Imam nekoliko mlađih saigrača. Mi smo ujedno i grupa mlađih igrač koja se druži i van terena. Anel i ja smo često poslije podne na kafi i družimo se dosta. Često nam se pridruže i Sarr, Rakip, Bonke i Marko Johansson . Imam dosta dobar uvid i u okolnosti u reprezentativnom fudbalu u Bosni preko oca (Zlatan Nalić, op. a.) koji je dosta involviran u fudbal na našem području. Moj otac ne želi da radi u švedskom fudbalu istovremeno dok ja igram tu.
Gledanje utakmica reprezentacije Bosne je istovremeno i način da ga vidim jer mi bas puno fali kada je dole, a porodica mi je najveća podrška u mojoj karijeri"
, rekao je za kraj razgovora za BHFudbal Adi Nalić.

Adiju se zahvaljujemo na razgovoru i nadamo se da će s mnogo uspjeha nositi dres nekog velikog kluba u karijeri, ali i dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

VEZANE VIJESTI

ŠKOTSKA

Asmir Begović na meti slavnog kluba, trebao bi zamijeniti čuvenog Joe Harta

FRANCUSKA

Pjanić blizu povratka u Evropu?!

SLOVENIJA

Luka Menalo sa Celjem postao prvak Slovenije

SARAJEVO

Peljto, Ibrišimbegović i Beljo dobili diplomatske pasoše BiH

MOSTAR

Zrinjski zbog nereda na derbiju dobio novčanu kaznu i zabranu navijačima

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori