43-GODIŠNJAK

STRUKA PRIZIVA SELEKTORA: Sergej Jakirović ima prednost!

SAZNAJEMO

Stručna komisija u sastavu Emir Spahić-Zvjezdan Misimović u potrazi je za novim selektorom reprezentacije BiH. Prema saznanjima do kojih je došao BHFudbal.ba u toj trci vodi Sergej Jakirović.

Trener sa vizijom i strategijom. Dokazano zna šta znači pratiti tu strategiju strpljivo i šta  strateško promišljanje nosi sa sobom. Izvrsnost je ono po čemu sebe ravna te to traži i od igrača. Njegov britki stil komunikacije je uvijek ostavljao dojam čovjeka koji zna šta radi. Taj dojam je važan kako kod javnosti tako i kod samih nogometaša jer oni prije svega trebaju trenera kojem će istinski vjerovati.

O SERGEJU JAKIROVIĆU

Jakirović je rođen 1976. godine u Mostaru, a ljubav prema nogometu usadio mu je otac Enver, dugogodišnji golman, a kasnije i trener lokalnog kluba NK Neretva. Čim je naučio trčati, mladi Sergej krenuo je očevim stopama i priključio se treninzima mlađih uzrasta Neretve. Sergeju se nije svidjelo stajati između stativa, od malih nogu pokazao se kao dobar u organizaciji igre i njegova prirodna pozicija postala je ona centralnog veznjaka.

Za tadašnjeg prvoligaša NK Neretvu ostvario je petominutni seniorski debi protiv NK Osijeka 24. svibnja 1995. godine u 1. HNL. Nakon omladinskog pogona profesinalno se okreće nogometu, a u nevjerojatno bogatoj biografiji nastupao je za čak 17 klubova. Prošao je Hrvatsku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku i Austriju

Kao najbolje trenutke karijere valja izdvojiti sezonu 2003./04. u kojoj je s nekadašnjim klubom iz Velike igrao Kup UEFA, te sezonu 2004./05., kad je u NK Zagrebu bio prvi asistent lige, a za nagradu je stigao transfer u CSKA Sofiju. U Bugarskoj velikanu također je igrao Kup UEFA-e, iako bez većih uspjeha. U tom periodu stiglo je i pet nastupa za reprezentaciju BiH. Bio je to i vrhunac njegove karijere, nakon toga je promijenio još nekoliko austrijskih i hrvatskih klubova, a na kraju se skrasio u Dugom Selu, gdje je stigao i prelazak iz igračkih u trenerske vode.

18. juna 2018. godine sjeo je na klupu Gorice, vodio je momčad na 61 službenoj utakmici, pri čemu je napravio rezultat za historiju. Kao trenerski debitant u prvoj ligi odveo je klub koji je također debitirao u najvišem rangu do sjajnog petog mjesta u državi. Gorica je pod Jakirovićem odigrala rezultatski vrlo uspješnu sezonu i pol, nastavila je prošle jeseni tamo gdje je stala u debitantskoj sezoni, ali proljeće je donijelo seriju loših rezultata.

Jakirović je na 13 utakmica vodio i ekipu Maribora od juna do augusta ove godine i ostvario devet pobjeda s prosjekom ok 2,07 bodova po utakmici.

POZITIVNO MIŠLJENJE

Kontaktirali smo brojne stručnjake iz hrvatske nogometne lige i svi imaju slično mišljenje koje govori sve pozitivne stvari o mladom bh. stručnjaku koji bi vjerujemo svojom modernom vizijom unaprijedio igru fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

VEZANE VIJESTI

ITALIJA

Dva pomoćnika Sergeja Barbareza s posebnim zadatkom su boravila u Italiji

INTERVJU

Ilker Puren: U Turskoj se cijene i poštuju fudbaleri iz BiH!

U21 BIH

Selektor Igor Janković objavio spisak igrača za meč protiv S. Makedonije!

BEOGRAD

Samed Baždar umjesto Srbije prihvatio da igra za BiH!

REAKCIJE

Šveđani razočarani nakon što je Gigović pristao igrati za BiH!

PROMO

Singluj bilo koji meč Prve lige FBiH bez ikakvog limita

SVAKE SEDMICE DO EP: Meridian poklanja televizore, bonuse i spinove

HUMANOST PONOVO NA DJELU: Meridian donirao opremu bolnici u Goraždu

Meridian ima najveće kvote za spektakl u Ligi šampiona: Bayern 3.90, Real Madrid 1.90

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori