BEOGRAD

Prije petnaest godina igrali smo najemotivniju utakmicu u historiji BiH

NAŽALOST, UTAKMICA JE PALA U DRUGI PLAN

Na današnji dan, 12. oktobra 2005. godine, reprezentacija BiH je u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj gostovala u Beogradu reprezentaciji tadašnje Srbije i Crne Gore. 

Rijeke navijača slijevale su se iz BiH prema Beogradu. Jedna s ciljem da podrži reprezentaciju svoje zemlje Bosne i Hercegovine, i jedna reprezentaciju komšijske države, piše avaz.ba.

Mlade i perspektivne ekipe dobro su se nosile s favoritom u grupi Španijom i do posljednjeg kola imale otvoren put za svjetsku smotru fudbala.

Reprezentaciji BiH je u toj utakmici bila potrebna pobjeda za plasman na Mundijal, ali nažalost doživjeli smo minimalan poraz. Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Mateja Kežman u sedmoj minuti.

Utakmicu na stadionu Marakana obilježili su veliki incidenti u režiji domaćih navijača koji su navijače naše reprezentacije gađali kamenjem, bakljama i topovskim udarima.

Umjesto Kežmana, Barbareza i ostalih sjajnih fudbalera obje reprezentacije, na čuvenu beogradsku Marakanu su traktorima iz RS, te ruralnih dijelova Srbije i Crne Gore, došli neki drugi "heroji". S transparentima koji slave genocid i džepovima punim kamenja, naoružani mržnjom.

Kamenovanje, topovski udari i najprimitivnije uvrede bile su sastavni dio "podrške" reprezentaciji Srbije i Crne Gore.

Kada je kapiten reprezentacije BiH Sergej Barbarez čuo i vidio šta se dešava na tribinama doslovno je ganjao sudiju po terenu tražeći da se meč prekine. Rat na tribinama, baš kao i onaj od '92. do '95. trajao je pred očima UEFA-e.

"Želio sam skrenuti pažnju sudiji na dešavanja na tribinama. Ipak, on je samo rekao kako je to nadležnost delegata", rekao je nakon utakmice Barbarez.

VEZANE VIJESTI

UGLJEVIK

ŠOK U UGLJEVIKU: Tuzla City poražena od Zvijezde 09!

28. KOLO

VAŽNA POBJEDA: Željezničar minimalno pobijedio Široki Brijeg!

MOSTAR

EVROPA JE BLIZU: Velež slavio protiv Sloge iz Doboja!

MOSTAR

Selektor Zmajeva Sergej Barbarez s Emirom Spahićem gleda utakmicu bh. lige

MOSTAR

Poznato ko će suditi derbi Zrinjskog i Sarajeva

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori