ŠTA JE PROBLEM?

ALARMANTNO: Da smo pobjeđivali u utakmicama odluke...

SAMO JEDNO OD SEDAM...

Fudbalska reprezentacija BiH sinoć je u polufinalu baraža izgubila od Sjeverne Irske i oprostila se od nadanja u plasman na EURO.

Ovo je bio četvrti baraž u kojem smo ispali, a sedma od osam utakmica odluke u našoj historiji koju nismo riješili u svoju korist, što je alarmantan podatak.

Prva je bila 2003. Trebala nam je pobjeda protiv Danske u Sarajevu u posljednjem kolu kvalifikacija za EP 2004., ali smo odigrali samo 1:1 i ostali bez plasmana.

Dvije godine kasnije i kvalifikacije za SP 2006. Sličan scenario, gubimo od tadašnje Srbije i Crne Gore u Beogradu s 1:0.

U kvalifikacijama za SP 2010. prvi put smo došli do baraža. U revanš smo ušli sa zaostatkom od jednog gola, trebala nam je pobjeda od 1:0 kako bismo izborili minimalno produžetke, ali smo upravo tim rezultatom poraženi od Portugala.

Za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini imali smo dvije meč lopte. U 10. kolu kvalifikacija trebala nam je pobjeda u Francuskoj za direktan plasman, vodili smo do 77. minute i odigrali 1:1.

Mjesec dana kasnije igrali smo baraž s Portugalom, nakon 0:0 u Zenici s velikim očekivanjima smo otišli u Lisabon, ali doživjeli blamažu - 6:2.

Napokon, jedina historijska utakmica koju smo riješili u svoju korist bila je ona u Kaunasu, 15. oktobra 2013. protiv Litvanije. Trebala nam je pobjeda za direktan plasman na SP u Brazil, a Vedad Ibišević nam je to svojim golom i omogućio. Bilo je 0:1.

I posljednja, prije sinoćnje, bila je utakmica baraža za EURO 2016. protiv Republike Irske. Nakon 1:1 u Zenici, trebao nam je remi od dva ili više postignutih golova ili bilo kakva pobjeda, ali su domaći u Dablinu slavili s 2:0 i prošli dalje.

Šta je problem? Kvalitet, mentalitet ili nešto treće? Pitanja je mnogo, ali jedno je jasno - mogli smo igrati na sedam velikih takmičenja, a igrali smo samo na jednom!

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA

Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

GRBAVICA

Fudbaleru Željezničara se izgubio svaki trag, niko ne zna šta se dešava

NJEMAČKA

Armin Gigović napravio najveći iskorak u karijeri i potpisao za Bundesligaša

SARAJEVO

Marinović: Želimo izvući najbolje igrače, bitno je da imamo kontinuitet

MOSTAR

Barbarez i stručni štab u akciji, kuju ozbiljne planove

PROMO

Dva Bosanca završila još jedan veliki transfer

LJETUJ SEDAM DANA BESPLATNO: Registruj se u Meridianu, čekiraj u Turskoj!

Meridian ima najveće kvote za finale Evropskog prvenstva

Meridian start jači nego ikada: Uzmi 115 KM bonusa odmah

Završena velika nagradna igra za korisnike Visa kartica NLB Banke Sarajevo

Meridian ima najveće kvote za polufinale Eura: Francuska 3.10, Španija 2.80

U Meridianu najveće kvote na planeti: Španija 2.80, Francuska 2.50

Lucky’s 6 časti u Meridianu: Zabavi se i zgrabi dio od 3.000 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori