FIFA

Poziv FIFA-i da Izraelu zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima

KAMPANJA PREMA FIFA-I

Pokrenuta je peticija da Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) Izraelu zabrani učešće na međunarodnim fudbalskim takmičenjima, javlja Anadolu. 

U Francuskoj, član parlamenta Thomas Portes iz stranke krajnje ljevice Nepokorena Francuske (LFI) pokrenuo je peticiju na "change.org" da FIFA zabrani Izraelu sva međunarodna fudbalska takmičenja.

Kampanju potpisivanja podržale su mnoge javne ličnosti u Evropi i Sjevernoj Africi.

U saopćenju kampanje navedeno je da je svijet svjedočio genocidu koji u Gazi traje već 11 mjeseci, te je istaknuto da je ovaj genocid izvršen u okviru okupacije i blokade koja traje decenijama u regionu. 

Navodi se da je više od 40.000 Palestinaca poginulo u izraelskim napadima od 7. oktobra 2023. godine, desetine hiljada civila je ranjeno, a 1,9 miliona stanovnika Gaze moralo je da napusti svoje domove.

Navedeno je da će FIFA danas ocijeniti molbu Palestine za zabranu nastupa Izraela iz međunarodnog fudbala, a podsjeća se da je 221 savez koji su članovi FIFA-e posvećen odbrani ljudskih prava, kako stoji u internom pravilniku ove institucije.

U tekstu se podsjeća da su u regionu život izgubila 92 palestinska fudbalera i potpuno uništena infrastruktura koja se koristi za sport u Gazi, a podsjeća se da su Rusiji i Bjelorusiji nakon rusko-ukrajinskog rata zabranjena međunarodna sportska takmičenja. .

VEZANE VIJESTI

PARIS

Zeljković na sastanku sa direktorom FIFA za evropske fudbalske asocijacije

BELGIJA

Nijedan grad u Belgiji ne želi biti domaćin reprezentaciji Izraela

SANKCIJE

FIFA 17. maja odlučuje o sankcijama protiv Izraela

KRIZA REZULTATA

Reprezentacija je ovako nisko bila 2008. godine, igrači su bojkotovali!

PROMO

Hifa Petrol u Modriči otvorila svoju 59. benzinsku pumpu

MERIDIAN: Donacija poplavljenim područjima u FBiH

NEDJELJA U MERIDIANU: Uplati karticom i uzmi 5o posto bonusa

Hifa Petrol ostvarila 1. mjesto po prihodu u djelatnosti u 2023. godini u BiH

Velika nagradna igra Bingo City Centra Sarajevo: Dođi i osvoji

MERIDIAN UBRZANJE: Čeka te 2.000 KM bonusa dobrodošlice

Šta će reći Svjetska rukometna federacija? Enis i Milan zaigrali za Goražde

Najveće kvote za Prvu FBiH su u Meridianu: Bratstvo 2.50, Stupčanica 2.50

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori