MINHEN

Osim Bayerna devet golova Dinamu dao još jedino Velež

PRVO KOLO LIGE PRVAKA

GNK Dinamo Zagreb sinoć je u Minhenu na Allianz Areni doživio najteži poraz u historiji. Bayern je deklasirao Modre sa 9:2 i postao prvi tim u Ligi prvaka koji je dao, a shotno tome Dinamo prvi koji je primio rekordnih devet golova na jednoj utakmici.

Bilo je svima jasno da Dinamo teško može da izbjegne poraz u Minhenu, ali niko nije mogao očekivati da će primiti čak devet golova, prenosi SportSport.

Bayern je vodio s 3:0 na poluvremenu zahvaljujući pogocima Kane, Guerreira i Olisea, da bi Dinamo u samo dva minuta nastavka došao do dva gola i smanjio na 3:2. Petković i Ogiwara su, činilo se tada, vratii Modre u život.

A onda je uslijedio pravi horor na 35 mintua do kraja. Bavarci su dali čak šest golova, od čega tri Kanea, a po jedan Olise, Sane i Goretzka, pa je tim iz Zagreba doživio najveći poraz u klupskoj historiji.

Ovo je daleko najveći poraz Dinaam u Evropi. Interesantno da je u dva od pet najtežih poraza na klupi bio Sergej Jakirović.

Bivši trener Zrinjskog je bio na klupi Dinama u martu ove godine kada je tim poražen u Solunu od PAOK-a sa 5:1.

To je ujedno peti najteži poraz Dinama u Evropi. Drugi najteži je onaj od Lyona (1:7) na Maksimiru u sezoni 2011/12, od Bayerna su 2016. godine izgubili u Minhenu sa 5:0, te 2012. godine od Reala u Madridu sa 6:2.

I dok se ti porazi donekle mogu i razumjeti, ovaj večerašnji teško se može opravdati, pa će biti zanimljivo vidjeti šta će na sve reći trener Jakirović.

Nemojmo zaboraviti da je ovo drugi vezani poraz Dinama, koji je prije nekoliko dana na Maksimiru sa 1:0 izgubio od Hajduka.

Prije nekoliko sedmica sve je djelovalo savršeno za Modre, no u samo nekoliko dana sve se raspalo i sada već može da brine Jakirović kojem se trese stolica i pitanje je hoće li preživjeti još jedan loš rezultat u HNL-u.

A da li ste znali da je osim Bayerna jedino još FK Velež iz Mostara Dinamu utrpao devet komada? Bilo je to 9. februara 1980- godine, a itada je bilo 9:2.

Bila je to utakmica u okviru tradicionalnog Veležovog turnira u Mostaru, koji se igrao u februaru svake godine uoči proljetnog dijela sezone u bivšoj jugoslovenskoj ligi. Rezultat i datum su se poklopili, pa je duhovita mostarska raja odmah kreirala uzrečicu: „Devetog drugog, devet dva“.

Igrači Dinama su se nakon utakmice opravdavali za blamažu navodeći da su večer prije meča „pretjerali u opuštanju“, da bi im legendarni Baka Slišković odgovorio u svom stilu: "A šta mislite gdje smo mi bili, u pozorištu?"

Baka Slišković je dao četiri gola na ovoj utakmici. Četiri pogotka za Velež dao je i Vladimir Skočajić, dok je jedan dodao Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo su bili Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić.

VEZANE VIJESTI

MOSTAR

Admir Rahimić izabran za novog predsjednika Veleža!

TUZLA

ZAŠTO POSTOJI VAR? Velež u 92. minuti primio gol iz ofsajda?

MOSTAR

Admir Rahimić je najbolje što se moglo dogoditi Veležu!

MOSTAR

Velež u Tikveši dobio golmana za idućih godina!

PROMO

Šta će reći Svjetska rukometna federacija? Enis i Milan zaigrali za Goražde

Najveće kvote za Prvu FBiH su u Meridianu: Bratstvo 2.50, Stupčanica 2.50

NLB Banka i JKP Općine Stari Grad potpisali Sporazum o razumijevanju

Ponuda koju ne smijete propustiti: U slučaju promašenog singla na meč Holandija-BiH, ulog vam se vraća!

NLB Banka Sarajevo obezbijedila pogodnosti za NLB Osnovni paket za mlade

NLB banka generalni sponzor Javnog dočeka Nove 2025. godine

Za vijek postojanja: Meridian podržao FK Drina Višegrad

AdmiralBet: Uzmi 10 KM Freebeta bez ograničenja i 100 besplatnih spinova za automatski keš!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori