SARAJEVO

Barbarez: Ljubav je ljubav, najveća emocija kad svira naša himna, kakva god da je

SELEKTOR FUDBALSKE REPREZENTACIJE BiH

Šef stručnog štaba fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez, bio je gost N1 intervju. Tokom skoro pedeset minuta razgovara Mostarac je pričao o mnogobrojnim aktuelnim temama i planovima Zmajeva za budućnost.

Djelujete jako samouvjereno u razgovorima sa medijima? Dugo ste se pripremali da preuzmete veliku odgovornost, klupu selektor BiH?

“Naša prvobitna ideja ja transparentnost i realnost, ali smo smo kao tipovi takvi. Uvijek prvi bili i željeli da budemo prvi. Uvijek se odnosili sa svima kako treba da se odnosi. Istinski ono što možemo dati, dali smo. Uvijek nam je to bila vodilja, Emir Spahić i ja imamo homogenost, dugo godina smo prijatelji. Stvarni komuniciramo i bez riječi. To je to što nas čini”, kazao je Barbarez na početku razgovora.

Ponovili ste u više navrata, da želite vratiti izgubljeni kult reprezentaciji? Vidimo da gradite jaku vezu sa medijima, šta još se mora posložiti, da kažete to je to?

“Ružno je stvari porediti sa onim što se desilo. Nismo bili unutra da znamo sve detalje. Ali ovako navijački, šta se čuje kroz priče od normalnih ljudi, da su kult, ponos i pristup falili. Da nije bilo 100%. Onda šta se dešavalo u i oko reprezentacija. Velika naša zadaća je pozvati momke koje se istinski identificiraju sa reprezentacijom, koji žele i smatraju je svojom reprezentacijom. Uz sve to malo o nekim fudbalskim promjenama i idejama. Ima dosta posta, ali smo relani”, odgovorio je selektor BiH.

Nedavno ste objavili zanimljivu fotografiju iz 2005. godine. I skoro dvije decenije kasnije, vi Spahić, Papac, Milenković, Bjaramović, Hrgović i Hasagić ponovo zajedno, ali ne na terenu, nego u stručnog štabu? Dakle okupili ste ljude koji znaju šta je reprezentacija?

“Tu fotografiju sam dobio od Slavice Pecikoze koja je još u savezu. Ona je tada bila u medijskom odjelu. Ona je to uokvirila i stvarno sam bio ponosan, da pokažemo šta znači i poslije 20 godina s nekim raditi. Ne samo što smo dobri prijatelji, i više od toga. Mi vjerujemo jedan u drugog. Vjerujemo u saradnju i diskusiju imamo svakodnevno. Kvalitet svaki posjeduje. Od prvog dana u priči sa reprezentacijom, kod mene je bila riječ tim. Tako ćemo funkcionisati. Svako će imati svoj dio posla i odgovarati za svoj dio posla”

Ušli ste realno u priči, rekli ste da nemate iskustva, a sada navijači kroz šalu kažu da ste novi Xabi Alonso?

“Jedina razlika u odnosu na Leverkusen je što mi nemamo te pare”, kaže kroz smijeh Barbarez i nastavlja:

“Imamo neku ideju i viziju. Nadam se da će nekad doći do izražaja da se to vidi. Sada je važna komunikacija i otvorenost s moje strane. Moramo vratiti vjeruj u ljude. Bez imalo ega i grižnje savjesti ulazim sa mojim saradnicima u ovaj projekat. Komunikacije je nekad žešća i otvorenija. Svako ima svoje mišljenje. Nadam se da ćemo dati pravu sliku, kako treba da funkcioniše jedna reprezentacija”

Dario Šarić (Antalyaspor), Madžid Šošić (Radomlje) i Nail Omerović (Osijek) nova su imena na spisku „A“ tima. Možemo li kratko prokomentarisati nova tri momka mežu Zmajevima?

“Moram priznati da svako jutro kad ustanemo imamo nekog povrijeđenog igrača. Jučer se Ivan Bašić povrijedio, slomio je kost u stopalu u zadnjem kolu. Igrač kojeg smo mi vrlo detaljno analizirali. Igrač koji je u mojim vizijama igrao vrlo važnu ulogu. Do sada od objavljivanja spisak imamo šest povrijeđenih igrača, te još Ćivić s kojim je situacija riješena. Onda papirologija na primjer Emir Karić iz Darmstadta nismo mogli završiti. To je jedna ekipa koja nam fali. Zato dodatni pozivi momcima, gdje veliko ulogu igra U-21 reprezentacija. Želimo da se miješamo i da ih imamo, želimo dati priliku. Vrlo ozbiljno shvataju. Za Darija nam treba takav tip igrača, koji je na lopti i protivnike da zaboli kad malo igraju protiv njega”.

Hoćemo li vidjeti Blaža Sliškovića uskoro ponovo u reprezentaciji BiH?

“Budite iznenađeni. U nekim razgovorima smo sigurno. Držim do njega. Ima svojih privatnih stvari. Stalno smo po kafama u Mostaru. Upućen je u sve što radimo”.

Vrbovali su Vas Nijemci i Hrvati da igrate za njihove selekcije. Iz Srbije su pregovarali s Vama, ali nikad niste željeli zaigrati za drugu reprezentaciju, zašto?

“Pa vidite…Naravno, na kraju krajeva – ne. Sva priča počinje sa interesom reprezentacije Njemačke. Tada se saznalo da je Sergej Barbarez iz Bosne i Hercegovine. I stvarno dosta igrača iz bivše Jugoslavije sa kojima sa igrao, nisu znali da dolazimo iz iste bivše države i da pričamo isti jezik. Onda od strane saveza bilo je na nivou. N1: Šta su nudili Nijemci? : Oni su osluškivali imaš li volju ili želju. Do tebe je ako želiš, onda počinje razgovor, samo je važna ta informacija. Odmah sam se zahvalio i izblokirao. Onda je došla reprezentacija BiH. Onda neki kontakti sa Hrvatskom i Srbijom”

Žrtvovali ste Mundijale i Evropska prvenstva, ničega Vam nije žao?

“Pa vidite… Ljubav je ljubav. To sam ja ustvari. Ja znam da sam najveću emociju davao kad svira naša himna, kakva god da je. Ja donosim odluke 100%. Da sam prihvatio neku drugu bilo bi profesionalno maksimalno, ali kažem moja je kakva god da je, ja sam tu rođen. I ostaje”.

Dolazi li Džeko na okupljanje, imama li nekih novih inforamcija u vezi kapitena?

“Edin dolazi i biće dio nas sigurno. Imamo kadar i razgovaramo i gledamo cjelokupne utakmice. Imamo srećom pauzu od šest dana između. Junski termini su najgori za reprezentativce. Svako ima dugu sezonu, još ako je bila evropska. Nije lako kad imaš nekog umorno i svježeg. Svi žele naravno da igraju. Ali bit će iznenađenja, ali i onih stvari na koje smo navikli”.

Šta želite vidjeti u ove dvije utakmice protiv Engleske i Italije, to su ipak velesile koje se pripremaju za EURO, čime biste vi biti zadovoljni u konačnici u ova dva susreta?

“Važan je pristup, ne kažem da ga nije bilo, ali ta komunikacija među igračima meni je ‘pala u oči’. Hijerarhija mora postojati u timu. Zato smo mi nekad bili što smo dosta toga rješavali kao igrači na terenu. Mi ćemo njima dati slobodu, ali svako će snositi posljedice svoje odgovornosti. Tražićemo na terenu, pristup, borbenost i ponos biće najvažniji”

 

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA

Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

GRBAVICA

Fudbaleru Željezničara se izgubio svaki trag, niko ne zna šta se dešava

NJEMAČKA

Armin Gigović napravio najveći iskorak u karijeri i potpisao za Bundesligaša

SARAJEVO

Marinović: Želimo izvući najbolje igrače, bitno je da imamo kontinuitet

MOSTAR

Barbarez i stručni štab u akciji, kuju ozbiljne planove

PROMO

Dva Bosanca završila još jedan veliki transfer

LJETUJ SEDAM DANA BESPLATNO: Registruj se u Meridianu, čekiraj u Turskoj!

Meridian ima najveće kvote za finale Evropskog prvenstva

Meridian start jači nego ikada: Uzmi 115 KM bonusa odmah

Završena velika nagradna igra za korisnike Visa kartica NLB Banke Sarajevo

Meridian ima najveće kvote za polufinale Eura: Francuska 3.10, Španija 2.80

U Meridianu najveće kvote na planeti: Španija 2.80, Francuska 2.50

Lucky’s 6 časti u Meridianu: Zabavi se i zgrabi dio od 3.000 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori