INTERVJU

Ilker Puren: U Turskoj se cijene i poštuju fudbaleri iz BiH!

TURSKI TRENER ILKER PUREN

Poznati turski trener, Ilker Puren protekle sedmice boravio je u Bosni i Hercegovini, te pratio nekoliko utakmica Wwin lige BiH, kao i U16 reprezentaciju BiH.

Ilker Puren je perspektivni mladi trener koji je u svojoj karijeri radio u mnogim poznatim turskim klubovima poput Denizlispora, Osmanlispora, Sanliurfaspora, Adane Demirspora, Sivasspora, Samsunspora, Manise, Ankaragucua, Sakaryaspora i mnogih drugih timova.

U Sarajevo je došao zajedno sa menadžerom Eren Koralom. Domaćin im je bio ugledni biznismen i menadžer Alija Velagić. Ovo im je prvi dolazak u BiH i nisu krili oduševljenje ljepotama naše zemlje.

- Ovo mi je prva posjeta BiH, ali nisam osjećao previše stranosti. Osjećao sam se kao da sam kod kuće. Naše kulture su vrlo slične, jedna od rijetkih zemalja s istom kulturom kao i moja. Zemlja vam je prelijepa i veoma sam sretan što sam posjetio BiH, govori na početku razgovora Ilker Puren za BHFudbal.ba.

Pogledali ste nekoliko utakmica Wwin lige BiH i U16 reprezentacije BiH. Kakav je Vaš utisak o nogometu u BiH?

- Svaka država treba imati svoju specifičnu nogometnu strukturu. Ta struktura omogućava da se nogomet te države definira na prepoznatljiv način i na taj način možemo komentirati nogometne škole u državi. Prema onome što sam primijetio, bosanski nogomet također ima svoje specifične karakteristike. Važno je da se struktura i sistem mogu ponavljati, da taj sistem postane pravilan. Gledajući sa strane, primijetio sam da je pozicioniranje igrača na terenu vrlo dobro. Čak i ako pokušavaju graditi igru iz odbrane, igra se brzo prenosi u treću zonu. Timovi žele završiti napade u kratkom vremenskom roku umjesto da dugo zadrže posjed. U ovom rasporedu, primijetio sam da su bočni igrači i bekovi generalno efikasni. Vezni igrači se ne koriste ulascima u kazneni prostor. Najveća mana koju sam primijetio je da zbog kratkog vremena napada timovi često prelaze iz jedne faze u drugu. To dodatno opterećuje igrače fizički. U kasnijim fazama igre udaljenost između blokova prelazi 30-35 metara. Tokom napada, igrači iz napada prema odbrani nemaju dovoljno potpore, dok prilikom preuzimanja lopte igrači iz odbrane nemaju dovoljno podrške u napadu. Osim toga, razvijajući se i taktički dodajući vrijednost igri, bosanski nogomet pruža gledateljima izuzetno uživanje.

Kako bi Vi uporedili nogomet u BiH u odnosu na Tursku?

- Možemo uporediti nogomet u Bosni i Hercegovini i Turskoj. Kada pogledamo bosanski nogomet, mogu reći da je igra prijelaza više dominantna. Bočni igrači i beki su efikasniji u igri. Budući da igrači imaju veći osjećaj odgovornosti, broj driblinga igrača u jednoj utakmici je puno veći nego u Turskoj. U Turskoj je igra strukturiranija. Neki timovi igraju set igru, dok neki igraju igru prijelaza. Postoje i neki timovi koji igraju improvizirano tokom sezone bez ikakvog plana. U Turskoj, izgleda da je veći broj ulazaka veznih igrača u kazneni prostor u usporedbi s Bosnom. Budući da nema toliko prijelaza kao u Bosni, blokovi su bliži jedan drugome. Gledajući utakmice i razmišljajući o sintezi dvije kulture, zaista sam pomislio da se može stvoriti snažna struktura u Europi. Možda će u budućnosti suradnja između trenera i igrača između ove dvije zemlje pretvoriti ove dvije nogometne strukture u jednu sintezu.

Da li sebe možete zamisliti kao trenera u BiH?

- Da, sebe mogu zamisliti kao trenera velikog kluba u Bosni i Hercegovini. Po mom mišljenju, svi klubovi u Bosni su velike zajednice, ali naravno, ono što je meni važno jest koji su ciljevi kluba i veličina projekta. Ako se moja karijera i energija kluba slažu, zašto ne, bio bih sretan.

Koliko se cijene igrači iz BiH u Turskoj?

- U Turskoj se definitivno cijene i poštuju bosanskohercegovački nogometaši, jer tu poštovanje zaslužuju svojim trudom i uspjesima. Prije svega, Bosanci su i talenti koji se uklapaju u turski fudbal, što ističe njihovu važnost. Na primjer, radio sam s igračima poput Jasmina Šćuka i Jasmina Trtovca. 

Koji su Vaši planovi za budućnost?

- Trenutno sam bez kluba, ali razmatram neki projekt i želim razmotriti najracionalnije ponude za svoju karijeru. Trenutno imam ponude od dva turska kluba i dva kluba iz inozemstva, ali želim biti u projektu u kojem mogu postići uspjeh i ostaviti trag. Također, želim zahvaliti svojim prijateljima i kolegama Aliji Velagiću i Erenu Koralu na ljubaznom pozivu i gostoprimstvu koje su mi pružili tokom ovog putovanja.

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA

Određeni termini utakmica prvog kola WWin lige BiH

GRBAVICA

Fudbaleru Željezničara se izgubio svaki trag, niko ne zna šta se dešava

NJEMAČKA

Armin Gigović napravio najveći iskorak u karijeri i potpisao za Bundesligaša

SARAJEVO

Marinović: Želimo izvući najbolje igrače, bitno je da imamo kontinuitet

MOSTAR

Barbarez i stručni štab u akciji, kuju ozbiljne planove

PROMO

Dva Bosanca završila još jedan veliki transfer

LJETUJ SEDAM DANA BESPLATNO: Registruj se u Meridianu, čekiraj u Turskoj!

Meridian ima najveće kvote za finale Evropskog prvenstva

Meridian start jači nego ikada: Uzmi 115 KM bonusa odmah

Završena velika nagradna igra za korisnike Visa kartica NLB Banke Sarajevo

Meridian ima najveće kvote za polufinale Eura: Francuska 3.10, Španija 2.80

U Meridianu najveće kvote na planeti: Španija 2.80, Francuska 2.50

Lucky’s 6 časti u Meridianu: Zabavi se i zgrabi dio od 3.000 KM

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori