SANKCIJE

FIFA 17. maja odlučuje o sankcijama protiv Izraela

HOĆE LI IZBACITI IZRAEL

U Bangkoku u petak, 17. maja, 211 delegata na skupštini Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odlučivat će o zahtjevu Palestine za sankcijama Izraelskom fudbalskog savezu zbog izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

U aprilu je Palestinski fudbalski savez (PFA) pozvao FIFA-u da zabrani Izraelu učestvovanja u međunarodnim takmičenjima. PFA je upozorio na diskriminaciju i rasizam u izraelskim ligama i da Izraelski nogometni savez (IFA) krši statute uključivanjem fudbalskih timova koji se nalaze na palestinskom teritoriju u svoju ligu.

Pritom su skrenuli pažnju na četvrti članak FIFA statuta koji izričito zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju druge države ili grupe ljudi te kaže da se svako takvo kršenje kažnjava "suspenzijom ili isključenjem". Ovome dodaju i navijače. Izdvojili su jerusalemski klub Beitar u kojem su vrijeđanje arapskih fudbaleri dio navijačke svakodnevice.

PFA nastavlja sistemski sprječavati učlanjenje arapskih navijača u klubove, a članovi uprave klubova često iskazuju svoj rasistički stav prema Arapima na društvenim mrežama, a član Maccabija Nethanya optužen je za javno podržavanje genocida u Gazi na Linkedinu. Istodobno, prema PFA-u, mnogi izraelski fudbaleri također su pripadnici vojske koja trenutno čini zločine u Gazi.

PFA također upozorava da je Izrael potpuno uništio fudbalski infrastrukturu u Gazi, a neki stadioni su pretvoreni u kampove, bolnice, pa čak i masovne grobnice. I prije posljednjeg sukoba problemi s izdavanjem građevinskih dozvola za sportske objekte u Palestini bili su konstanta.

Prijedlog PFA već su službeno podržali savezi Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena. FIFA nije javno odgovorila na zahtjeve.

S izraelske strane zahtjev je ocijenjen ciničnim i besramnim.

- Ne shvaćamo zahtjev olako i spremni smo se boriti za postizanje moralne i stvarne pobjede protiv svih ovih licemjera i neprijatelja - naveli su, prenosi STA.

VEZANE VIJESTI

KRIZA REZULTATA

Reprezentacija je ovako nisko bila 2008. godine, igrači su bojkotovali!

FIFA RANG LISTA

RANG LISTA: Novo razočaranje, reprezentacija BiH ponovo nazadovala!

FIFA

FIFA MU VJERUJE: Miloš Gigović dobio dvije utakmice!

GRBAVICA

Otkazana utakmica BiH - Izrael

PROMO

Lucky’s 6 časti u Meridianu: Zabavi se i zgrabi dio od 3.000 KM

Kvota 4.30 u Meridianu na to da će Srbija stići do četvrtfinala

Tiketima do poklona: Prati Evropsko uz Meridianbet i zgrabi trofej

Gledajte utakmice Eura u Areni Vils na 3 velika LED ekrana!

Hifa Petrol ponosni partner Red Bull Showruna

Hotel Amphora u Splitu pruža vam savršeno utočište za odmor i uživanje!

NAJAVA ZA EURO 2024: Na Ilidži održan Hisense Cup 2024

Niti jedna ponuda za Euro se ne možete porediti sa Meridianovom!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori