SKANDALOZNO

SKANDAL: NS BiH uveo 'treći entitet' i vratio nacionalni ključ!

VELIKI KORAK NAZAD BH. FUDBALA

U augustu ove godine održana je redovna Skupština NS BiH na kojoj je izglasana promjena Statuta.

Delegati Skupštine su verifikovali izmjenu člana Izvršnog odbora iz FSRS. Vico Zeljković, aktuelni predsjednik FSRS zamijenio je Mileta Kovačevića i postao punopravni član IO NS/FS BiH sa pravom glasa, te je za počasnog Predsjednika NS/FS BiH izabran je Elvedin Begić, na prijedlog nekoliko kantonalnih saveza iz NS Federacije, a uz podršku i FS RS.

To je ono što je zvanično saopštio Nogometni savez na svojoj zvaničnoj stranici nakon održane sjednice. U javnosti je bilo mnogo negodovanja zbog izbora počasnog predsjednika i degradiranja Ivice Osima. No, kako je vrijeme prolazilo, tenzije su se smanjile, sve to sinoć, kada je NS BiH ažurirao novi Statut, koji je postao dostupan javnosti.

Mislili su da će neke izmjene proći nezapaženo, ali ipak novinaru su otkrili skandalozne stvari.

Na prvi pogled izmjene u odnosu na stari statut vraćaju NS i generalno bh. fudbal u vremena kada su FIFA i UEFA suspendovali krovnu kuću bh fudbala zbog miješanja politike i sporta.

Naime, najviše je sporan član 38. novog Statuta, odnosno Kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

U ažuriranom Statutu u tom članu se kaže: 

1 Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

2  Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke.

3  Izvršni odbor može donositi odluke samo o onim pitanjima koja su pravovaljano stavljena na dnevni red.

4  Odluke Izvršnog odbora stupaju na snagu odmah, osim ako Izvršni odbor odluči drugačije.

Kantonalni - županijski? Po jedan glas? Šta znači ta vrsta podjele unutar Nogometnog saveza Federacije BiH? Ostvarivanje snova Dragana Čovića o podjeli Federacije BiH na dva dijela? Šta su županijski savezi? I zašto se koristi neustavna riječ? Da se malo podsjetimo šta kaže zakon:

“Ustavni sud Federacije BiH, na osnovu člana IV. C. 10 (2) b) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 13, 18, 28. i 29. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 6/95), nakon održane rasprave, na sjednici od 7. jula 1998. godine, donio je

PRESUDU

Utvrđuje se da čl. 8, 9, 10. i 30. Ustava Zapadnoherce­govačkog kantona (“Narodne novine Županije Zapadnoherce­govačke”, broj 1/96), nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Utvrđuje se da upotreba naziva “županija” u čl. 1-18, 21, 26, 27, 29, 30, 36, 38, 42, 43, 45, 47, 49, 57, 71, 73, 78, 82. i 84. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”.

Znači li ovo da je NSBiH prekršio zakon korištenjem neustavnog termina – županijski?

Također, da bi bilo kakva odluka NS BiH bila valjana, potrebno da je barem po jedan glas bude osiguran iz FS saveza RS te po jedan iz Kantonalnog i “Županijskog” saveza. 

Ovo je klasična podjela na tri dijela, na tri naroda, što je direktno mijenjaše politike u sport, a zbog toga smo već bili suspendirani.

IVICA OSIM IZBAČEN IZ NOGOMETNG SAVEZA

Legendarni Ivica Osim eliminisan je 25. avgusta iz Nogometnog saveza i to po članu 19, stava 1, u tački “g”, koja kaže: “Da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NSBiH ne mogu biti stariji od 75 godina”. Ivica Osim ima 79.

 

Ovaj potez Nogometnog saveza BiH vratio nas je 10 godina unazad i na ovo UEFA i FIFA neće ostati nijemi. Uskoro možemo očekivati njihovu reakciju i moguću suspenziju bh. fudbala iz svih takmičenja, što bi bilo pogubno za nas.

VEZANE VIJESTI

LIJEPA GESTA

Fudbalski savez BiH pomogao učenike srednje škole iz Zenice!

GENERALNI SEKRETAR

Adnan Džemidžić: Čekamo izvještaj Misimovića i Spahića!

100 KORAKA NAZAD

Nogometni savez BiH 'vraćen na fabričke i političke postavke'

SKANDALOZNO

NEVJEROVATNO: Ivica Osim 'izbačen' iz Nogometnog saveza BiH

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori