SARAJEVO

'James Bond ima licencu za ubijanje, a Savo Milošević za gubljenje!'

BIVŠI REPREZENTATIVAC BOSNE I HERCEGOVINE

Šta smo mogli očekivati poslije svih dešavanja od decembra 2022. godine? Tada je počeo cirkus, rekao je u razgovoru za Faktor Marko Topić, bivši fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Topić je poznat po tome da bez ikakve zadrške kaže ono što misli, a kao glavni uzrok kraha Zmajeva u kvalifikacijama za EURO vidi promjenu selektora Ivayla Peteva. Bugarskom stručnjaku čelnici FSBiH odlučili su ne produžiti ugovor i na njegovo mjesto "instalirati" Faruka Hadžibegića uz izgovor da je bh. timu potrebna nova energija.

Novu energiju na terenu vidjeli smo u kvalifikacionim utakmicama u kojima su Zmajevi sedam puta poraženi, a upisali svega tri trijumfa, od čega dva protiv jedne od najslabijih evropskih selekcija - Lihtenštajna.

FSBiH - hobotnica interesnih grupa

- Nikome nije bilo jasno zašto Petev nije dobio novi ugovor, a isto tako nikome nije bilo jasno zašto je Faruk (Hadžibegić, op. a.) postao selektor. Na osnovu čega? Isto tako Meho Kodro, isto tako sada Savo Milošević. Šta smo mogli očekivati? Dobio si sada račun, najgore kvalifikacije, tri selektora, svaki ima po jednu pobjedu. Užas užasa - počeo je Topić.

On je mišljenja da je Petev nakon ostvarenog uspjeha u Ligi nacija, što je u konačnici osiguralo i dodatnu šansu, odnosno baraž za Evropsko prvenstvo, razriješen jer je postajao sve omiljeniji među navijačima.

- Njima smetaju svi oni koje narod voli. Mislim da je u FSBiH napravljena hobotnica interesnih grupa. Ako si u mojoj agenciji, možeš biti pozivan, ako si u drugoj... FSBiH je postao biznis. Napokon smo imali nekog ko ide normalnim putem, osvojili smo prvo mjesto u Ligi nacija, uz to i osigurali baraž. Nije normalno da čovjeku ne produže ugovor - mišljenja je bivši napadač našeg nacionalnog tima koji je u 24 nastupa za BiH postigao tri pogotka.

Savo Milošević kao James Bond

- Trebaju nam novi vjetar, nova energija, novo lice. To je kazao presjednik FSBiH Vico Zeljković nakon što Petevu nije produžen ugovor, a na njegovo mjesto stigao Hadžibegić - prisjetio se Topić.

Na našu konstataciju da je sličnog mišljenja bio i direktor Zmajeva Zvjezdan Misimović, Topić je jasan:

- Direktor samo izgovara što mu Zeljković kaže. Inteligencija kod Misimovića nije toliko velika da on nešto odlučuje. Sve što se njemu kaže, on prenosi. Vidimo njegove intervjue, koliko je educiran.

Hadžibegić je počeo kvalifikacioni ciklus na klupi BiH, a smijenjen je nakon četiri utakmice. Kodro se zadržao svega dva meča.

- Sramotno je što su uradili Kodri. Poslije Džeke sigurno najbolji napadač kojeg je ova država imala. To ne možeš uraditi nikome. Pogotovo takvoj osobi ne dati vremena. A dali su Savi Miloševiću. Savo je došao ovdje s licencom da ima pravo gubiti. James Bond ima licencu za ubijanje, ovaj ima licencu za gubljenje. Nebitno je šta ćemo i kako ćemo. Izgubi ti sve utakmice i vodiš baraž. Zašto to nije rečeno Kodri? Imaš šest utakmica, pripremi ekipu. Rekao sam odmah poslije Luksemburga, nakon što su istjerali Hadžibegića, da sve treba zaboraviti i praviti ekipu za baraž. Prije šest utakmica sam to govorio - pojašnjava naš sagovornik.

Nema mjesta za legende

Topić smatra da ne možemo ništa bolje ni očekivati kad vidimo ko sve to radi, ko vodi, a ko sjedi u foteljama.

- Uspjeli su da ostvare cilj. Otjerali su narod, uništili dvije legende kao što su Hadžibegić i Kodro. Jeste li vidjeli kakav odnos bivši klubovi imaju prema Sušiću, Hadžibegiću, Halilhodžiću. Baljić komentator na turskoj televiziji, Barbarez kad se pojavi negdje. Svi smo cijenjeni u cijelom svijetu osim kod svoje kuće. Mislim da to nije normalno.

Legendi bh. fudbala nema u loži tokom reprezentativnih utakmica, što je dovoljan pokazatelj odnosa FSBiH prema njima. Tako se, jednom prilikom, Elvir Bolić požalio da je od njega poželjnija pjevačica Selma Bajrami.

- Dolaze tipovi u trenerkama koji imaju VIP karte. Vidjeli smo protiv Portugala. Niko od fudalera tu nije bio. Düsseldorf objavi kad je rođendan Vlatku Glavašu i tako dalje. Za naš Savez mi ne postojimo. Niko smo i ništa. Neshvatljivo je to. Mi imamo imena. Imamo Mirsada Hibića koji je bio kapiten Seville, Atletico Madrida. Njegovo ime stoji na stadionu Wanda Metropolitano. Mi takve ljude imamo. Važno je da su tu Ivan Beus, Vico Zeljković, Irfan Durić i ostatak Izvršnog odbora. Svugdje je to nenormalno, samo kod nas normalno - jasan je Topić.

Reprezentativci naše zemlje igraju u velikim klubovima poput Milana, Fenerbahčea, Bešiktaša, Salzburga, Atalante, a rezultati, ponekad i odnos prema nacionalnom dresu su očajni. U kakvu smo situaciju došli možda najbolje govori činjenica da slavimo što smo od Slovačke izgubili "samo 2:1".

Otkud nama sto igrača?

- Imamo previše šefova. Od trojice selektora svaki je došao sa svojim idejama. To je nemoguće. Igrao sam 15 godina na najvećem svjetskom nivou. Ako Bundesliga nije najveći nivo, onda ne znam. Isto tako i Rusija u to vrijeme. Dogodi se promjena trenera. Treba ti najmanje dvije-tri sedmice da pohvataš sve. Svako mora nametnuti nešto svoje. To je da se pogubiš. U reprezentaciji nema ni vremena.

U kvalifikacijama za EURO kroz reprezentaciju BiH je prodefilovao čak 41 fudbaler. Igralo ih je 37.

- Kako da nije previše? Plafon je 25 igrača. Imaš mlađih, sa strane. A mi da imamo 40 igrača!? Prije utakmice s Luksemburgom, Milošević otkriva da ima stotine poziva za fudbalera. Otkud, bolan, nama 100 igrača. Mi nemamo ni 15. On nije agent, menadžer, već selektor. Zamislite da Roberta Martineza iz Portugala neko nazove, pozdravi i preporuči mu igrača. Eto, koliko je to sve smiješno. Njega zovu manadžeri. Imamo dečka iz Austrije, o njemu je pisano u više navrata, koji kao dovodi i nudi igrače. Ima brojeve od svih selektora, kontaktira ih. Uz dužno poštovanje, ko si ti? Gdje su skauti Saveza? Svako ih ima, osim nas. Logično. Valjda bi skauti trebali putovati po Evropi.

- Imam i pitanje za selektora. Kriterij poziva u reprezentaciju. Napadač treba zabijati golove. Hamulić, koliko utakmica? Zna li neko podatak kad je Hamulić zabio posljednji gol? Zabio je 11. novembra 2022. Dvije posljednje utakmice starter. U Vitesseu posljednje četiri utakmice ima prosjek 22 minute. Statistika mu je 12 utakmica, nula golova. Devet utakmica odigrao u Francuskoj - nula golova. U našoj reprezentaciji standardan. Mislim da ovi u Nizozemskoj kad dobiju poziv kažu "ovi stvarno nisu normalni". Nema kriterija, tako je i u svim omladinskim selekcijama BiH - smatra Topić.

Ne vole Bosnu i Hercegovinu

Čovjek koji za sebe kaže da je Hrvat, katolik i da mu je jedina domovina Bosna i Hercegovina smatra da ljudi koji vode bh. fudbal uopće ne vole našu državu.

- Niko od njih ne voli Bosnu i Hercegovinu. Ovi iz "H" komponente navijaju za Hrvatsku, iz "S" komponente za Srbiju. Ja sam Hrvat, katolik, ali navijam za BiH. To je moja država i moja reprezentacija. Njima koji su na pozicijama BiH je tu samo kad imaju koristi od nje. Sto posto je tako. I ovi iz Posavine i oni iz Hercegovine. Gdje im se djeca rađaju? U Hrvatskoj. Zašto? Zato što imaju "kindergeld" (dječji doplatak), imaju ovo, imaju ono, a svi žive u Bosni. Ako si toliki veliki Hrvat i ako toliko voliš Hrvatsku, pa idite živjeti gore - poručuje Topić i dodaje da u Hrvatskoj ima stan, plaća poreze i režije, provodi ljetne odmore i ostavlja novac, ali da ne može Hrvatsku voljeti više nego BiH i da ne zna šta je tu neshatljivo.

- Nemam koristi od BiH, kao neki drugi što imaju koristi. Trebali bi je malo više voljeti zato što imaju koristi i funkcije. Gdje su bili prije pet-deset godina, a gdje su sada?

Zbog kraha reprezentativnog fudbala svi bi u Savezu, prema Topićevom mišljenju, trebali odstupiti sa funkcija.

- Kao prvo Savo Milošević bi odmah trebao podnijeti ostavku. On je tokom svog predstavljanja rekao da su mu tri mjeseca potrebna da navijači vide razliku i da u suprotnom ne zna raditi. Savo, ne znaš raditi! Promijenilo se, ali nagore. Cilj je uigravanje reprezentacije za baraž. Jesmo li je ugrali? Da li je prije utakmice izjavio da će otići ako javnost bude tražila? Šta je rekao poslije utakmice? Da nema vremena razmišljati o ovome i onome. Nije vjerodostojan, treba se pokupiti. Imamo mi još vremena da neko dođe da probudi ekipu. Neko veliko ime.

Sušić rješenje za baraž

Ko bi bio idealan na klupi za utakmice baraža i ko bi pihvatio ponudu nakon što je postalo jasno da čelnici FSBiH troše bh. trenere, mijenjaju ih kao čarape, ponižavaju njihovo zvanje i znanje.

- Moje mišljenje da jedino ona grupa što je vodila na Svjetskom prvenstvu - Sušić, Baljić, Piplica, može nešto uraditi. Vratila bi se euforija - smatra 47-godišnjak koji posjeduje i najveće trenersko zvanje - UEFA Pro licencu, a pored toga govori i četiri strana jezika.

- Imamo dovoljno vremena do kraja marta. Nema smisla da Milošević ostane. Ako nije shvatio da nije stručnjak i da je nepoželjan, da je sve unazadio, onda samo neka se drži svojih riječi - govori Topić.

Da li bi ruku pod ruku sa Savom Miloševićem kofere trebao pakovati i Zvjezdan Misimović?

- Prvi čovjek Saveza je kazao da Misimović radi top posao i da je prezadovoljan načinom posla. A nas su na FIFA rang-listi preskočili Jamajka, Burkina Faso, Albanija, Saudijska Arabija. Otkako oni top posao obavljaju. On je uradio to da je čelnike FSBiH savjetovao da ne produže ugovor s Petevom pa onda da dovedu Hadžibegića, Kodru, Miloševića. Sve pregovore je vodio. Je li riješio problem s Ahmedhodžićem? Nije. Niko ništa ne zna. Sve se nagađa. Morao je istog momenta sjesti u avion, odletjeti u Englesku, riješiti problem, izaći pred javnost i objasniti.

San raditi u FSBiH

Svjestan je Topić da niko neće preuzeti odgovornost zbog fotelja, putovanja, hotela, dnevnica i ostalih benefita. Nikada u stručnom štabu, veli, ne bi prihvatio nacionalni ključ. San mu je da jednog dana radi u FSBiH, ali kad niko od trenutne garniture ne bude.

- Večeras da mi ponude mjesto selektora, sportskog direktora, generalnog sekretara, nikad! Jednog dana bit će mi čast raditi u mojoj reprezentaciji i mome Savezu, ali kad niko od ovih ljudi ne bude.

- Gdje se oni mogu zaposliti, ko njih zna? Drže se za fotelju, prodavat će jedan drugog kad bude gorjelo pod nogama, samo da ostanu.

Mogu li Zmajevi uprkos svim deficitima i ograničenjima izboriti historijski EURO? U ovom momentu jasno je da će rival bh. selekciji u polufinalu baraža biti Finska ili Ukrajina.

- Ne znam šta možemo očekivati. Ako nam žrijeb dodijeli Ukrajinu, vidjeli smo koliko su oni moćni. Ali jedna je utakmica, a u jednoj utakmici je sve moguće - zaključio je Topić.

VEZANE VIJESTI

SARAJEVO

Peljto, Ibrišimbegović i Beljo dobili diplomatske pasoše BiH

MOSTAR

Zrinjski zbog nereda na derbiju dobio novčanu kaznu i zabranu navijačima

UGLJEVIK

ŠOK U UGLJEVIKU: Tuzla City poražena od Zvijezde 09!

28. KOLO

VAŽNA POBJEDA: Željezničar minimalno pobijedio Široki Brijeg!

MOSTAR

EVROPA JE BLIZU: Velež slavio protiv Sloge iz Doboja!

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori