SARAJEVO

Faruk Hadžibegić: Osjećam ponos, zadovoljstvo i odgovornost!

(FOTO: NSBiH)

Na sjednici je izabran novi selektor „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine, te će našu najbolju selekciju u narednom periodu predvoditi Faruk Hadžibegić.

Ovaj stručnjak je već obavljao funkciju selektora 1999. godine, te će mu ovo biti drugi mandat na klupi Zmajeva.

Tim povodom u prostorijama NS/FS BiH je održana press konferencije na kojoj su se predstavnicima medija obratili Vico Zeljković, Faruk Hadžibegić, te direktor „A“ reprezentacije Zvjezdan Misimović.

„Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju jer smo izabrali novog selektora kojem čestitam na imenovanju. Cilj nam je ostvariti plasman na EURO 2024. Izvršni odbor je na današnjoj sjednici jednoglasno odabrao Faruka Hadžibegića što pokazuje da među nama vlada jedinstvo i da fudbalski razmišljamo. Takođe, zahvaljujem se i Ivaylu Petevu sa kojim smo takođe imali korektnu saradnju i pravili dobre rezultate. Analizirali smo sve što se dešavalo u posljednje dvije godine i odlučili da nam treba novo lice, nova energija. Nadam se da ćemo napraviti istorijski rezultat i plasirati se na Evropsko prvenstvo“, rekao je između ostalog predsjednik Zeljković, te je najavio nove infrastrukturne projekte NS/FS BiH.

Misimović je izjavio:

„Koristim ovu priliku da poželim dobrodošlicu novom selektoru i sreću u predstojećim kvalifikacijama. Poznato je s kim smo u grupi, nema lakih protivnika, ali vjerujem da imamo šanse da ostvarimo plasman na Evropsko prvenstvo.“

Hadžibegić je u svom obraćanju medijima između ostalog rekao:

„Uvijek sam se osjećao kao dio Saveza i osjećam ponos, zadovoljstvo i odgovornost što ću biti selektor naše reprezentacije. Želim da budem dio ovog projekta koji ima za cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Naši igrači igraju u različitim klubovima i sistemima, te će jedan od zadataka biti da to sve ukomponujemo i tako dođemo do željenih rezultata. Na nama je da opravdamo ono što publika traži. Ja moram biti prvi primjer, onaj kojeg će igrači da slijede. Planiram u narednom periodu obići sve igrače koji će nam pomoći da realizujemo naš projekat. Mi nismo prvaci svijeta, ali moramo igrati tako, moramo u svaku utakmicu ići na pobjedu. Možemo i izgubiti, ali moramo stvoriti mentalitet da nam je pobjeda normalna i uobičajena stvar.“

Faruk Hadžibegić je rođen 7. oktobra 1957. godine u Sarajevu. Tokom igračke karijere nastupao je za FK Sarajevo od 1976. do 1985. godine, gdje je odigrao 241 susret i postigao 25 golova. Sezone 1984/85 sa Sarajevom osvaja titulu prvaka Jugoslavije. Za španski Real Betis je od 1985. do 1987. godine sakupio 75 nastupa i postigao 8 golova. 1987. godine odlazi u francuski Sošo gdje se zadržao do 1994. godine. Za francusku ekipu je odigrao 242 meča i postigao 16 pogodaka. Karijeru je završio 1995. godine u Tuluzu. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 65 utakmica i postigao 6 pogodaka. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji u kojem je Jugoslavija došla do četvrtfinala.

Trenersku karijeru započeo je u Sošou sa kojim je 1997. godine izborio plasman u Prvu ligu Francuske. 1999. bio je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon toga je preuzeo Real Betis koji je 2001. godine doveo do Prve lige Španije. Trenirao je još francuski Troj, te turske klubove, Gaziantepspor, Dijarbakirspor i Denizlispor. 2007. godine se vraća u Francusku gdje je trenirao Nior, Dižon, Bastiju, Avinjon, Valensijen i Red Star. Od jula 2020. do decembra 2021. godine Hadžibegić je kao selektor predvodio reprezentaciju Crne Gore, a posljednji angažman imao je 2022. godine na klupi MC Alger iz Alžira.

VEZANE VIJESTI

REAKCIJE

Šveđani razočarani nakon što je Gigović pristao igrati za BiH!

PRVI SPISAK BARBAREZA

Barbarez: Stevanović je trebao biti pozvan, ali frustriran je!

SARAJEVO

Barbarez objavio spisak za Italiju i Englesku!

ZENICA

Novi remi juniorske reprezentacije BiH sa Slovenijom

DUBAI

SUPERKUP BIH U DUBAIJU? Milioni za bh. klubove!

PROMO

SVAKE SEDMICE DO EP: Meridian poklanja televizore, bonuse i spinove

HUMANOST PONOVO NA DJELU: Meridian donirao opremu bolnici u Goraždu

Meridian ima najveće kvote za spektakl u Ligi šampiona: Bayern 3.90, Real Madrid 1.90

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori