SP

Određen grad u kojem će se igrati Svjetsko prvenstvo 2026.

MUNDIJAL 2026. GODINE

Svečanost otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine održat će se 11. juna na stadionu Azteca u glavnom meksičkom gradu Ciudad de Mexicu, dok će se finale igrati 19. jula u New Yorku na stadionu koji koriste NFL ekipe New York Giants i New York Jets, objavio je Međunarodni nogometni savez (FIFA).

Bit će ovo treći put kako će se otvaranje i prva utakmica smotre najboljih nogometaša svijeta održati na tom mitskom stadionu. Stadion Azteca je, naime, bio poprište otvaranja SP-a 1970. i 1986. godine, a tih godina Meksiko je bio jedini domaćin pa su i finala ta dva SP-a igrana na stadionu Azteca, prenosi HINA.

Također, na stadionu Azteca odigrana je i četvrtfinalna utakmica SP-a 1986. godine, u kojoj je Argentina svladala Englesku sa 2:1 uz dva pogotka legendarnog Diega Maradone, prvoga je postigao "Božjom rukom", dok je drugi proglašen golom 20. stoljeća.

Stadion Giantsa i Jetsa nalazi se u East Rutherfordu u saveznoj državi New Jersey, osam kilometara zapadno od samog grada New Yorka, otvoren je 2010. godine, a kapacitet mu je 82.500 mjesta.

SP 2026. održat će se u SAD-u, Meksiku i Kanadi, a domaćini utakmica bit će 11 američkih gradova (Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco, Seattle), tri meksička grada (Ciudad de Mexico, Guadalajara, Monterrey) i dva kanadska grada (Toronto, Vancouver).

Prvi put će na SP-u učestvovati 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 grupa od po četiri reprezentacije. U nokaut-fazu plasirat će se 32 sastava, po dva najbolja iz svake grupe te osam najboljih trećeplasiranih, što znači da će ekipe koje stignu do završnice odigrati osam utakmica, umjesto dosadašnjih sedam, a u nokaut-fazi će prvak morati ostvariti pet pobjeda umjesto dosadašnjih četiri, prenose Vijesti.

Povećanje broja učesnika i proširena nokaut-faza uvelike je povećala i broj utakmica na SP-u pa će se od 11. juna do 19. jula odigrati čak 104 susreta, dok je na posljednjih sedam SP-a igrano po 64 susreta

VEZANE VIJESTI

LEGENDARNI FUDBALER

Kakve vijesti iz Engleske: Frank Lampard postaje selektor!?

HRVATSKA

HNS DONIO ODLUKU: Poljud suspendovan za domaće utakmice!

TURSKA

Trabzonspor saznao kaznu zbog napada na Džeku i saigrače!

BH. JUNIORKE

Selektor Jevtić objavio spisak juniorki za kvalifikacije!

HRVATSKA

Brutalna poruka u Zagrebu za Livaju poslije poraza od Lokomotive!

PROMO

Najveće kvote na planeti i najraznovrsnija ponuda za klađenje na Prvu ligu FBiH

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori