INTERVJU ZA SN

U Hrvatskoj je postao HIT trener: Hoće li postati selektor BiH?

FOTO: RONALD GORSIC/CROPIX

Izgleda da je lakše bilo potpisati Daytonski sporazum, nego potpisati novog selektora Bosne i Hercegovine.

Taj toliko poznati i toliko osporavani sporazum potpisan je u Elizejskoj palači u Parizu, nakon što su se vodili iscrpljujući pregovori u bazi zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu.

Međutim, sporazum o novom selektoru BiH još su teži, zahtjevniji. U Daytonu su pregovarači koji su željeli pomiriti sukobljene strane bili Richard Holbrookei general Wesley Clark, a sada su glavni pregovarači velika imena BIH nogometa, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović. 

Reprezentacija BIH je nakon neuspjelog eksperimenta s Duškom Bajevićem bez selektora već mjesec dana. U ponedjeljak je održan sastanak Izvršog odbora, ali tačka 'novi selektor' nije bila na dnevnom redu.

Jedan od kandidata koji se već duže vremena vrti u eteru je Mostarac Sergej Jakirović (44), mladi trener koji je nakon uspješne igračke karijere trenirao Sesvete, Goricu i Maribor. Evo što je kazao na tu temu za Sportske novosti.

- Pozvan sam od strane Emira Spahića na razgovor kao kandidat za selektora Bosne i Hercegovine. Bio sam na razgovoru u petak. Spahić i Misimović su zaduženi od Izvršnog odbora i Stručne komisije za razgovor s kandidatima. Plan jest da oni na kraju suze popis na dva ili jedno ime, a onda će glasovati Izvršni odbor koji u konačnici donosti odluku. Koliko znam, na razgovoru su još bili Ivajlo Petev, on je bio prvi na razgovoru. Nakon toga je bio Sergej Barbarez, te onda ja. Obavljen je još razgovor s Husrefom Musemićem i Amarom Osimom. Sad se čeka odluka. U ponedjeljak je bio sastanak Izvršnog odbora, ali Spahić je bio spriječen pa nije mogao podnijeti izvještaj, pa je sve prebačeno za ponedjeljak, 28. decembar - kazao je Jakirović.

Kaže da ne zna što se dogoditi u ponedjeljak... Pitali smo ga kako je to izgledalo na razgovoru s Spahićem?

- Pričali smo o tome kako je vidim budućnost reprezentacije. Iznio sam svoju viziju i ideju. Jako sam zadovoljan s obavljenim razgovorom.

Jakirović drži da nacionalna vrsta BIH ima ogromnih kapaciteta.

- Jasno jest da se u posljednjim utakmicama u Ligi nacija podbacilo. Po meni, prvo treba vratiti kult reprezentacije. Za svakog igrača treba biti čast i ponos kad dobije poziv odijenuti nacionalni dres. Na razgovoru s Spahićem prvo sam kazao da mi je drago i da sam počašćen jer sam u krugu užih kandidata za selektora. Jer ja sam zapravo friški trener. A oni su me kao takvog prepoznali, prepoznali su moj kvalitetni rad i rezulat koji sam imao. Realno, ja sam zapravo tek počeo trenersku karijeru. Međutim, kao mlad trener sam iznimno ambiciozan, možda je to ono što treba reprezentaciji BIH.

Rekao je Spahiću da BIH ima odličnih igrača koji igraju u vrhunskim klubovima.

- Oko tih igrača, to je moja vizija treba okupiti mlade, gladne i željne uspjeha s reprezentacijom. Također, treba napraviti skauting u dijaspori, jer tamo ima mnogo igrača bosansko-hercegovačkih korijena koji su u ozbiljnim sustavima. Treba se tu dosta toga pročešljati, može se naći jako dobrih igrača. Te naravno igrači trebaju igrati na svojim pozicijama, kako bi dali svoj maksimum. Tako je to vidim. Naravno, ako me izaberu, donijet ću plan i strategiju.

Grupa Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama je Svjetsko prvenstvo je iznimno jaka, u njoj su svjetski prvaci Francuzi, Ukrajina, Finska i Kazahstan.

- Grupa je teška, Francuska, Ukrajina i Finska igraju na ovom Europskom prvenstvu. Međutim, treba se boriti, dati sve od sebe, to je nogomet, sport, svakako se uz pravu kvalitetu i želju može do uspjeha. Može li BIH na Svjetsko prvenstvo? Francuzi su apsolutni favoriti, oni su predodređenu za prvo mjesto u grupi a BIH se za treba 'pofajtati' s Finskom i Ukrajinom, to ja jasno kao dan - zaključio je Jakirović.

VEZANE VIJESTI

ZAGREB

Sergej Jakirović s Dinamom izbacio Betis!

ŠPANIJA

Jakirović nakon velike pobjede: Ušli smo u historiju

HNL

Jakirović će zaraditi ogroman novac ako dobije otkaz u Dinamu

VELIKI DERBI

Večeras utakmica Rijeka - Dinamo, žestoka poruka za Jakirovića!

NOVI PORAZ DINAMA

Ljutiti Jakirović psovao nakon poraza: J***m vam majku!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori