INTERVJU ZA N1

Faruk Hadžibegić: Sreća da nismo odabrali Barbareza za selektora

BIVŠI SELEKTOR BIH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Ukrajine stavila je tačku na još jedan neuspješni kvalifikacioni za odlazak na velika takmičenja.

Mnogo prašine podigle su fotografije i snimci na kojima se nalazi Miralem Pjanić, a čitavu situaciju prokomentarisao je i nekadašnji selektor Faruk Hadžibegić za N1 TV.

“Sama konstatacija da su najlošije kvalifikacije, mislim da bi bio dovoljan znak ovima koji vode fudbal da treba nešto mijenjati. Neko mora uzeti odgovornost i da vidimo šta i kako dalje. S druge strane, kao patriota i čovjek koji se bavi fudbalom čovjek koji je bio selektor, čovjek koji je stvarao ovaj savez, niti jedna druga riječ ne postoji osim – čemer i tuga. Sebi smo dozvolili toliko da budemo u nekoj silaznoj putanju koju ne znam kako ćemo zaustaviti. Tužan sam.”, rekao je Hadžibegić.

Javnost u Bosni i Hercegovini je podjeljena kada je u pitanju selektor Ivaylo Petev i njegov dalji angažman u reprezentaciji.

“Trenerski posao je takav i mislim da je Petev prihvatio uslove igre. Kada imaš rezultat možeš ostati, kada nemaš ne možeš. Njega ne treba optuživati u potpunosti, došao je u jednu nezavidnu i tešku poziciju. Gdje je on krivac, on je kriv za situaciju oko Pjanića. Kada nema selektor discipline koja se tiče samih igrača i samog funkcionisanja. Polemika da igrači izlaze u kafane, gdje sve budu, to je isključiva odgovornost selektora. On ima i odgovornost u rezultatima, a on nije niti jednog momenta bio u uslovima da bi mogao biti 100 posto odgovoran. Vi znate da se dovela jedna situacija gdje smo mi napravili pobjednika i pobjeđenog. Kada smo birali između njega i Barbareza, većina građana, kao i ja bili smo za domaću soluciju. Od onog momenta kada smo izabrali Peteva, mislim da smo svi bili uz reprezentaciju i Peteva. Odgovornost, koju neko mora uzeti za historijski neuspjeh. Mora se podjeliti i moraju se napraviti pravi rezovi. Čak ni predsjednik Zeljković ne želi biti predsjednik sa najgorim rezultatima, a ima uslove za napraviti mnogo bolje.”, kaže Hadžibegić, a potom dodaje:

” Sa ovim selektorom nismo napravili ništa i sreća da nismo odabrali Barbareza jer bi to bilo još katastrofalnije i još gore prihvaćeno.”

Hadžibegić se osvrnuo i na pitanje da li smatra da bi kvalifikacije bile jednako loše i da je Barbarez bio na klupi tima.

“Pogledajte samo šta se radi u drugim savezima i klubovima. Nije samo sastaviti najbolje igrače i da imate garanciju za uspjeh. Mora se napraviti radna atmosfera, povjerenja i jedinstva. Mi to nismo napravili i s te strane Petev nije odgovoran. On je kao profesionalac želio da radi, razumijem to i svaka mu čast. Ipak, mi nismo napravili ambijent za tu utakmicu i zato sve kritike koje su došle su opravdane, a najviše me revolitiraju izjave igrača. Oni se izvinjavaju zbog nonšalancije i neprofesionalnog odnosa. Oni se izvinjavaju što su išli vidjeti tetke, nane, išli su na ručak u kafanu i kažem da je to odgovornost Peteva. Selektor je kapetan broda koji mora diktirati da se svi ponašaju kako treba. On je izabrao našu selekciju od igrača koji rade u inostranstvu. Žive jednu sportsku amosferu i kada dođu u BiH imaju takav godišnji odmor da je to nevjerovatno. Umjesto da se napravi zahtjev da rade svi što u svojim klubovima bilo bi bolje. Nemamo igrača iz naše lige, znači naši igrači i treneri su nula. Nismo sve analizirali da bi došli do rezultata.”, rekao je Hadžibegić.

CIJELI RAZGOVOR POGLEDAJTE OVDJE.

VEZANE VIJESTI

BIVŠI SELEKTOR

Hadžibegić: Naši igrači trebaju odnos iz kluba prenijeti u reprezentaciju!

EKSKLUZIVNO

AJLA NA ODLASKU: Legenda kluba postaje direktor Sarajeva?

SARAJEVO

Hadžibegić: Zbog ljubavi prema BiH dogovorili smo sporazumni raskid

SARAJEVO

Oglasio se predsjednik Zeljković nakon otkaza Hadžibegiću

SARAJEVO

SLUŽBENO: Sporazumni raskid ugovora sa Hadžibegićem

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori