INTERVJU

Avdija Vršajević: Za Čelik ću navijati taman igrao u petoj ligi

KARIJERU ŽELI ZAVRŠITI U ČELIKU

Avdija Vršajević dao je opširni intervju za Sportske.ba, koji vam prenosimo u cijelosti.

Koliko fudbal može biti nepredvidiv sport i koliko malo je potrebno da se jedna ekipa koja je kao posljednjeplasirana eliminisana iz svog prvenstva, za samo nekoliko mjeseci, oporavi i ponovo transformiše u uspješan tim, govori primjer turskog Akhisarpora.

Klub koji se lani oprostio od Super Lige ove sezone trenutno se nalazi na petom mjestu turske 1. Lige, sa samo dva boda manje od drugog Erzuruma na čijem golu stoji „jedinica” zmajeva Ibrahim Šehić.

Boje kluba iz Akhisara brane čak tri Bosanca, ne tako davno najbolji napadač Zrinjskog i povremeni reprezentativac BiH Irfan Hadžić, bivši reprezentativac Edin Cocalić, te Avdija Vršajević, član najuspješnije generacije zmajeva koja je izborila plasman na Mundijal u Brazil 2014, predvođena legendarnim fudbalerom PSG-a i Sarajeva, te našim najuspješnijim selektorom Safetom Sušićem – Papetom.

Šehić „bježi” dva boda

Iskusni desni bočni (34), koji je dres U21 i A selekcije BiH oblačio preko 30 puta, za Sportske.ba govorio je o nastavku fudbalske sezone u Turskoj, selekciji BiH i Dušanu Bajeviću, voljenom Čeliku koji je ispao iz Premijer lige BiH… .

Fudbalska sezona u 1. ligi nastavlja se 19. juna, a Vršajević ne krije kako jedva čeka da konačno startaju utakmice.

– Još 20. marta smo prestali da ekipno treniramo, i prešli smo na indivudalne treninge. Ponovo smo svi na okupu već neke dvije sedmice, ostalo je još šest kola do kraja, i velika borba za plasman u viši rang. Kad je epidemija korona virusa u Turskoj uzela maha, mi smo trebali igrati utakmicu, ali je sve iznenada otkazano.

– Ja inače živim u Izmiru gdje sam bio u stanu s porodicom tokom epidemije, svašta smo izmišljali i radili kako bi „ubili” vrijeme, igrali igrice, gledali filmove…, pa je taj težak period bio čak i dobar za neke stvari, poput vremena provedenog s porodicom, a ja sam lično mnoge stvari doveo u red i iskoristio to slobodno vrijeme na najbolji mogući način, priča nam fudbaler koji se uvijek može pohvaliti kako je postigao gol na Mundijalu, u onoj pobjedi zmajeva nad Iranom (3:1).

Ambicija Akhisarspora je ulazak u Super ligu, a na pitanje da li ekipa ima kvalitet za takvo nešto, Vršajević kaže:

– Mogu tvrditi da smo u 1. Ligi najbolji tim, spoj domaćih i stranih igrača, a klub je što se tiče redovnog plaćanja igrača među prva tri u zemlji. Ostali smo tu kako bi pomogli ekipi da se vrati među najbolje. Erzurum nam bježi dva boda, jurit ćemo tu drugu poziciju kako bi direktno ušli u Super Ligu, a ako ne uspijemo, ostaje nam dodatni play-off.

Hadžić je sjajan špic

Nedavno je Vršajević putem društvenih mreža dao veliku podršku svom voljenom klubu Čeliku čiji je dres oblačio u dva navrata tokom karijere, a koji je prvi put u historiji ispao iz Premijer lige BiH, što je Avdiji teško palo.

– Čelik godinama, na žalost, ima problema i finansijskih i svih drugih. To je klub koji je u mom srcu i navijat ću za njih taman da igraju u petoj ligi, jer volim taj grb i taj dres. To je jedan od naših najvećih klubova sa armijom navijača, i nadam se da će se što prije oporaviti.

– Prekid lige? Sramotno. Sve lige u susjedstvu su krenule, navijači se čak vraćaju u nekim zemljama, a i sve drugo radi, kafići, diskoteke… sve se pokrenulo. Mislim da je to bio ružan potez Saveza, ali nije moje da oko toga mnogo govorim, postoje ljudi koji su za to zaduženi, smatra naš sagovornik.

Još ne razmišlja o završetku karijere, a volio bi je završiti u samo jednom klubu.

– Planiram se još koju godinu baviti profesionalnim fudbalom jer sam i fizički i psihički spreman za to, neću biti jedan od onih koji će prisilno zaustaviti svoju karijeru. Osjećam se odlično. Karijeru bih volio završiti u Čeliku, zašto ne. Ipak mi je ta bh. liga dala sve, i volio bih pomoć mlađim igračima. Poslije igračke karijere vrlo je moguće da počnem raditi na dobijanju i trenerske licence, otkriva Vršajević.

Početkom aktuelne sezone Akhisarspor je pojačao napad dovođenjem pomenutog Hadžića, koji je do sad zabilježio skromnu minutažu.

– Irfan je jedan od najboljih špiceva s kojima sam igrao, ali treba uzeti u obzir da se nije baš lako odmah privići u Turskoj. Malo je i do trenera, malo do nekih drugih okolnosti, ja ipak ne sumnjam da će vremenom Hadžić biti sve bolji, dobro se pripremio tokom pauze, i mislim da je njegova budućnost ovdje svijetla, te da ima potencijal za reprezentaciju, što je već i pokazao, smatra Avdija, dodavši kako je i njemu lakše u klubu u kojem su još dva njegova zemljaka.

– Imamo sad tu jednu malu bh. koloniju, zatim Slovenca, Srbijanca, Albanca… družimo se i tako. Inače, svi smo ranije rekli predsjedniku kluba da želimo ostati nakon eliminacije iz Super Lige, jer nam je ovaj klub mnogo dao.

Bajević zna sve

Vršajević je u vrijeme igranja za zmajeve uvijek važio za srčanog i borbenog igrača koji je uvijek davao maksimum za plavobijeli dres, a za razliku od pojedinaca koji su državni tim koristili samo kako bi podigli cijenu sebi, on je igrama za BiH samo ispunjavao svoj san, što neki selektori poput Baždarevića i Prosinečkog očito nisu primjećivali.

– Uvijek mi je to bio san i ispunio sam ga, to je nešto najljepše što može biti, nositi dres svoje zemlje. Iskreno, smatram da sam zapostavljen neopravdano u par posljednjih ciklusa. Četiri godine sam igrao Super Ligu na visokom nivou, igrao sam dva puta grupnu fazu Evropske lige, osvojio Superkup Turske, imao sam jakih ponuda… međutim kad sam iz Hajduka prešao u Tursku poziva u državni tim skoro da i nije bilo. Često se govorilo kako imamo problema na toj desnoj strani, ja sam bio non stop na raspolaganju i mislim da sam mogao više pomoći našem timu. Naravno, na selektoru je da odluči da li mu trebam ili ne, a momci koji su bili tu dobro su odradili posao. Ako sutra neko misli da mogu pomoći, ja sam i dalje na raspolaganju, ko god da je selektor, naglasio je Vršajević.

Za kraj, Avdija nam je rekao kako smatra da BiH ima velike šanse da eliminiše Sjevernu Irsku u narednoj utakmici baraža za Euro 2021.

– Možemo to, na čelu s Dušanom Bajevićem o kojem je suvišno trošiti riječi, jer za selektora imamo čovjeka koji o fudbalu zna sve. Kao navijač jedva čekam taj duel kako bih dao podršku našem timu, kazao je Avdija Vršajević. 

VEZANE VIJESTI

TURSKA

Pogledajte 19. gol Edina Džeke u turskoj Super ligi!

TURSKA

BRILJIRA U TURSKOJ: Amar Begić upisao sjajnu asistenciju!

TURSKA

VIDEO: Amar Begić postigao prvijenac u Turskoj!

TURSKA

Ovo je najveći izlazni transfer iz turske Superlige svih vremena

ZENICA

VELIKO POJAČANJE: Avdija Vršajević potpisao za Čelik iz Zenice!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori