NAPADAČ EUPENA

Smail Prevljak: Ivaylo Petev je učinio igru reprezentacije dinamičnijom!

REPEZENTATIVAC BOSNE I HERCEGOVINE

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uradila je dobar posao osvajanjem četiri boda na gostovanjima kod Kazahstana (2:0) i Ukrajine 1:1 u oktobarskim utakmicama Grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Najveći dobitak za izabranike Ivayla Peteva je što njihova pozicija zavisi isključivo od vlastitih rezultata u dva posljednja domaća meča sa Finskom, 13. novembra u 15 i Ukrajinom, tri dana kasnije u 20.45 sati na zeničkom Bilinom polju.

Mala je vjerovatnoća da ‘Zmajevi’ ostanu bez plasmana u doigravanje sa četiri boda u dva zadnja susreta, jer im odgovara da Finska ne pobijedi Francusku kod kuće u posljednjem okršaju, što je realan ishod, imajući u vidu kvalitet i renome rivala, koji je na strani ‘Trikolora’.

Kako se kvalifikacije za Mundijal bliže kraju, ‘Zmajevi’ igraju sve bolje. Veoma su odgovorni i čvrsti u odbrani i na sredini terena, dok stvaraju i znatan broj povoljnih šansi, što pokazuje napredak u svim segmentima igre u odnosu na mečeve iz prošle godine. Niz neporaženosti BiH traje pet utakmice i počeo je gostujućim remijem protiv aktuelnog svjetskog šampiona Francuske 1:1. Nastavljen je nesretnim gubitkom dva boda protiv Kazahstana 2:2 u Zenici, kada je domaćin kažnjen za promašaje primljenim golom iz slobodnog udarca u 95. minuti.

U međuvremenu je savladan Kuvajt sa 1:0 u prijateljskom duelu. Strijelac je bio 26-godišnji napadač belgijskog Eupena Smail Prevljak za prvu pobjedu bh. tima poslije Lihtenštajna (3:0), 18. novembra 2019.

On je bio i junak pobjede nad Kazahstancima na Astana Areni u Nursultanu, pogodivši protivničku mrežu u 25. i 66. minuti. Tri dana kasnije protiv četvrtfinaliste ovogodišnjeg Eura Ukrajinaca, predstavljao je stalnu opasnost po gol Pyatova, a Prevljakova dva udarca izblokirali su protivnički fudbaleri. Zadovoljan je rezultatima BiH u dosadašnjem toku kvalifikacija za najveću svjetsku smotru, dodavši da je ostao žal za prokockanim punim plijenom protiv Kazahstana kući.

Rođeni Konjičanin debitovao je za bh. selekciju koju je predvodio Robert Prosinečki u gostujućem trijumfu nad Bugarskom sa 1:0 u provjeri 23. marta 2018. Odigrao je 14 utakmica i dao četiri gola za BiH. Prevljak je počeo igračku karijeru u Igmanu iz Konjica, nakon čega je prešao u omladince njemačkog Leipziga, 2013.

Bio je član Leipziga, Red Bull Salzburga, Lieferinga i Mattersburga. Od januara 2020. nastupa za Eupen, u kojem dolaze do izražaja realizatorske sposobnosti Prevljaka, koji je dao 24 gola.

„Prije ovog okupljanja, cilj je bio da uzmemo četiri boda iz dvije gostujuće utakmice i ispunili smo ga. Poklopile su se neke kockice i ostvarili smo plan. Nadamo se da ćemo i u sljedećim utakmicama ostvariti učinak od četiri boda koja bi nas odvela u baraž za SP“, rekao je Prevljak za Al Jazeeru Balkan.

Odnos je dobar. Selektor je unio dosta živosti i energije, te znatno popravio atmosferu u reprezentaciji. Vidim da ga igrači vole i poštuju, pa ga i ja volim. Tu smo da zajedno uradimo veće stvari i pokušaćemo uspjeti u tim nastojanjima. Ne samo da je Petev energičan, nego i taktički mnogo zna. To dosta pomaže, kao i njegov temperament koji nas motiviše i gura naprijed. Sve je to jedna cjelina. Igrači su zadovoljni sa njim, a isto bi trebala biti i cijela nacija, jer je odradio dobar posao. Znamo kako je bio dočekan. Naravno da nama i selektoru znači podrška navijača i cijele BiH, za razliku od momenata kada čitamo neke glupe komentare. Ipak, to je sastavni dio fudbala i biće toga svakako. Podrškom dobijamo samopouzdanje i želimo da istrajemo u ispunjenju trenutnog cilja – baraža.

Koliko je realan plasman BiH na Svjetsko prvenstvo?

Teško je sada pričati koliko je realno, jer nas najprije čekaju dvije utakmice, pa ako prođemo dalje i baraž. Onda ćemo vidjeti kakve su nam šanse u novoj grupi i šta nas čeka dalje.

Jeste li zadovoljni golgeterskim učinkom u BiH i Eupenu?

Jesam. Napadač koji zabija golove mora biti sretan. Moj posao je da dajem pogotke i želim da to još bolje radim u budućnosti.

Kako ocjenjujete šanse Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije za Mundijal, dok su Slovenija, Crna Gora i Kosovo izgubile i teoretske izglede?

Tri selekcije iz regije imaju šanse. Pogotovo Hrvatska, koja zavisi od sebe i ako pobijedi Rusiju, direktno će se plasirati na SP. Srbija će igrati sigurno meč odluke kod bivšeg evropskog prvaka Portugala i imati teži zadatak, no u fudbalu je sve moguće. Srbija je kvalitetna reprezentacija sa igračima iz vrhunskih evropskih klubova i ništa nije gotovo. Želim sreću svim komšijskim selekcijama u narednim utakmicama.

Da li je očekivan naslov Francuske u drugoj sezoni Lige nacija nakon preokreta protiv Belgije 3:2 i Španije 2:1 u finalu, te osvojena titula evropskog prvaka Italije?

Prije finala Lige nacija, obje selekcije imale su podjednake šanse. Možda su Francuzi bili blagi favorit zbog iskusnije selekcije. U najvećem dijelu utakmice bila je ravnopravna borba, da bi nijanse prevagnule u korist Francuske. Nakon što sam gledao odličnu igru Italije, koja je pobijedila Tursku sa 3:0 na startu Eura, rekao sam da je favorit za osvajanje prvenstva. Impresionirali su me u prvoj utakmici, vjerovao sam da će Italija biti prva i tako je bilo.

Šta mislite o odličnom startu Eupena u prvenstvu Belgije i koji je klupski cilj?

Nisam iznenađen dobrim rezultatima, sačuvali smo ekipu iz prošle godine i još smo uigraniji. Vjerovali smo da možemo i vrijedimo. Motivisani smo za dalji rad i napredak. U nedjelju nas očekuje utakmica protiv Genta i želimo dobar rezultat. Cilj je izlazak u Evropu.

Ko su kandidati za naslov belgijskog prvaka?

Više je kandidata za prvo mjesto. Među njima su Anderlecht, Club Brugge, Genk. U trku za najviši plasman može se uključiti i Gent kao dobar tim. Tu smo i mi, Antwerpen. Šest ekipa će se boriti za prvaka, tako da će prvenstvo biti neizvjesno do kraja. Duga je sezona, tek se igra 11. kolo i rano je davati prednost bilo kome.

Ko je vaš fudbalski uzor?

Uvijek mi je uzor bio Edin Džeko. Pratio sam ga od početka njegovog igranja za Wolfsburg. Tada nisam propuštao nijednu utakmicu ovog njemačkog tima, kao i danas kada uživam gledati mečeve Intera zbog Džeke.

Možete li istaći trenera koji je ostavio poseban trag u vašoj karijeri?

Izdvojio bih Marka Rosea, trenera Borussije iz Dortmunda, koji mi je pomogao, dok sam igrao u Salzburgu. Imali smo dobru saradnju i poželjen je trener za mnoge klubove zbog dobrog pristupa prema igračima.

VEZANE VIJESTI

NOVI SELEKTOR

Poznato je kada će Sergej Barbarez biti zvanično predstavljen!

SARAJEVO

Savo Milošević više nije selektor fudbalske reprezentacije BiH!

ZMAJEVI

BUM IZ SAVEZA: Sergej Barbarez preuzima Zmajeve?!

WWIN LIGA BIH

Nastavlja se WWin liga BiH: Derbi igraju Borac i Sloga u Banja Luci!

POBJEDA ŽELJEZNIČARA

PRVI BODOVI NA STRANI: Željezničar pobijedio Slogu!

PROMO

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori