FK SARAJEVO

Kako je Sarajevo za siću prodalo titulu i ostalo bez najmanje 1,5 milion KM?

PIŠE: FAKTOR.BA/SAMIR ŠIŠIĆ

Fudbaleri Sarajeva nisu uspjeli odbraniti titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Novi šampion je Borac, koji je večeras stigao da drugog naslova u klupskoj historiji. 

Zanimljivo, Banjalučani su tokom zimske pauze imali 13 bodova zaostatka iza Sarajeva, bili su na petoj poziciji i uoči proljeća maštali su samo o plasmanu u Evropu.

Borac je doskora navijao za Sarajevo

- Cilj nam je bio četvrto mjesto i navijali smo da Sarajevo osvoji duplu krunu kako bismo kao četvrtoplasirani izborili plasman u Evropu. Međutim, na proljeće nam se sve poklopilo... - priznao nam je nedavno jedan od članova stručnog štaba FK Borac.

Ruku na srce imali su Banjalučani naklonost sudija, ali i još veću pomoć čelnika FK Sarajevo, koji su, najkraće i najblaže rečeno za sitniš "prodali" titulu i ostali bez minimalno 1,5 miliona KM. Kako?

Matematika je jasna. Nakon sjajne prve polusezone koju su okončali bez poraza, u Bordo klubu su bili toliko sigurni u titulu da su zimus prodali svoju dvojicu najboljih fudbalera - Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara. I to za sitniš.

Naravno, kao što je to slučaj kod nas, pojedinosti transfera nisu poznate, ali prema podacima Transfermarkta za papire ove dvojice kapitalaca Sarajevo je inkasiralo 590.000 eura (300.000 za Rahmanovića i 290.000 za Tatara).

A igra tima sa Koševa sa njima i bez njih dvojica je "dva svijeta različita" i odlazak njih dvojica značio je početak kraja šampionskim ambicijama. Iz kola u kolo prednost se "topila", a onda je Borac sredinom aprila slavio na Koševu sa 2:0 i sve prelomio. Uz to što je prišao na dva boda zaostatka, osigurao je i bolji međusobni skor i već tada se moglo naslutiti da Sarajevo neće odbraniti titulu.

Šta je Sarajevo izgubilo ne osvajanjem titule?

Računajući ugrubo, uz jedan od najgorih scenarija u Evropi, klub je ostao bez minimalno 1,4 miliona eura! Kao prvaci, bili bi nositelji u prvom pretkolu (260.000 eura) i za očekivati je da bi prošli u drugo pretkolo, što bi im garantovalo još minimalno po jedan meč u kvalifikacijama za Evropsku ligu (treće pretkolo) i play-offu Konferencijske lige (750.000 eura). Za svaki nastup imali bi bonus od po 100.000 eura i tako dolazimo do cifre od 1,410.000 eura (prošle sezone od Evrope zaradilo oko tri miliona KM).

Ako se od toga oduzme cifra koju su "zaradili" prodajom Rahmanovića i Tatara, dolazimo do razlike od oko 800.000 eura (što je više od 1,5 milion KM). I to je čist novac! Da ne govorimo o svemu onome što "prati" titulu (imidž, sponzori, dominacija...).

Direktorica Sabrina Buljubašić mudro šuti

Navijači se pitaju ko će platiti cijenu za katastrofalnu transfer politiku? Još tokom borbe za titulu smijenjeni su Emir Hadžić, koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo, a nedugo potom otkaz je uručen i treneru Vinku Marinoviću.

Da li su oni na svoju ruku prodali Rahmanovića i Tatara ili su dobili dozvolu "s vrha". To je pitanje za generalnu direktoricu Sabrinu Buljubašić, koja bi, ako ništa, onda iz moralnih razloga bar trebala ponuditi ostavku... A ona, za sada, mudro šuti!

VEZANE VIJESTI

WWIN LIGA BIH

Novi problemi za FK Sarajevo: Bitni fudbaleri propuštaju Tuzlu City!

SARAJEVO

Mirvić i Ibričić suspendovani na duži period, Rožman dobio uslovnu kaznu

SARAJEVO

SAVEZ ODLUČIO: Sarajevo brutalno kažnjeno!

DANAS ZASJEDANJE

Savez ne dozvoljava da advokat brani FK Sarajevo na Disciplinskoj!

KOŠEVO

Bordo miljenik ponovo na Koševu!

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori