PFHSC

Kako razvijati brzinu kod mladih fudbalera - 4 važne komponente?

BRZINA KOD MLADIH FUDBALERA

Vjerovatno ste već čuli da brzina “ubija”. Suština takve tvrdnje ogleda se u činjenici da je brzina vrlo često odlučujući faktor u pogledu kreiranja prilika za postizanje gola, ili adut odbrane da zaustavi protivnički napad.

Važnost brzine, kao motoričke sposobnosti, utjecala je na to da se brzina redovno trestira u fudbalu kako bi se mjerio napredak u treningu, a u ranim uzrastima i kako bi se otkrili potencijalno perspektivni fudbaleri.

Nekada se smatralo da je brzina gotovo isključivo genetski predodređena i da se tokom života ne može značajno unaprjeđivati. Međutim, danas se zna da kvalitetno strukturiran i na naučnim pretpostavkama zasnovan trening brzine može doprinijeti razvoju i unaprjeđenju potencijala za brzinu, a time i brzine. Činjenica je da postoje stvari na koje se ne može utjecati (omjer brzo- okidajućih i sporo-okidajućih mišićnih vlakana, sposobnost aktivacije tih vlakana, anatomska struktura tijela), ali je isto tako važno znati da je kvalitetnim treningom itekako moguće utjecati na razvoj brzine mladih fudbalera.

Za razvoj brzine, neophodno je raditi na razvoju fizičkih kapaciteta (snage, prije svega), te na kontinuiranom korigovanju i unaprjeđenju tehnike trčanja. Treća važna komponenta je razvoj brzine u kontekstu fudbalske igre, i to je ono čemu posvećujemo pažnju u ovom tekstu i treningu.

VEZANA OBJAVA: Konačno objašnjeno: Zašto propadaju talentovani mladi igrači?

Da bismo mogli razvijati brzinu u fudbalu, koja se razlikuje od “obične” brzine, jer podrazumijeva razvoj sposobnosti da se “obična” brzina primjeni u kontekstu fudbala, potrebno je znati kakvi su to zahtjevi fudbalske igre.

Posebnu pažnju treba obratiti na slijedeće:

  • Tipične distance na kojima se u modernom fudbalu koristi maksimalna brzina su kraće od 10m.
  • Tipični smjerovi trčanja fudbalera su pravolinijski, dijagonalno i unazad
  • U pravilu, fudbaler svoju maksimalnu brzinu ne koristi “iz mirovanja” (kao što je to slučaj u sprinterskim disciplinama u atletici) nego iz različitih kretanja
  • Stimulusi, koji nas potiču na kretanje nekada dolaze od našeg saigrača, nekada iz kretnji protivničkih igrača, a nekada ih mi sami iniciramo s obzirom na situaciju na terenu i poziciju lopte

VEZANA OBJAVA: Ovo je šest najvažnijih komponenti fizičkog razvoja kod djece

Iz svega prozilazi da trening brzine u modernom fudbalu mora sadržavati četiri važne komponente:

1. Vježbe koje su usmjerene na razvoj ubrzanja

2. Vježbe koje su usmjerene na promjenu smjera kretanja

3. Vježbe koje su usmjerene na razvoj maksimalne brzine

4. Vježbe koje su usmjerene na kontrolisano zaustavljanje i naglu promjenu smjera

U videu ispod, zajedno sa Nidal Behlulović, mladi fudbaler FK Željezničar (Sarajevo), demonstriramo trening i dajemo osnovne upute za trening brzine, koji možete primjenjivati sa mladim fudbalerima.

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa PFHSC, kontaktirajte nas:

Web: www.pfhsc.ba

FB: Pro-Fit Health. Strength and Conditioning

Instagram: @team_pfhsc

Youtube: PFHSC 

VEZANE VIJESTI

TRENING EKSPLOZIVNOSTI

Samir Memišević otkrio recept za dominaciju u zračnim duelima

PFHSC

Kako razvijati brzinu kod mladih fudbalera - 4 važne komponente?

PFHSC

Ovo je šest najvažnijih komponenti fizičkog razvoja kod djece!

VIŠE IZ KATEGORIJE

TERME ČATEŽ

U toku su PRIJAVE za posljednji termin kampa 'Zmajevo gnezdo'...

BAKIR NURKOVIĆ

Cristiano Ronaldo poklonio dres mladom igraču FK Sarajevo...

ZMAJEVO GNEZDO 2020

U toku su prijave za najbolji nogometni kamp u Sloveniji (FOTO)...

MUHAMED ŠAHINOVIĆ

Mladi Šahinović potpisao profesionalni ugovor sa FK Sarajevo...

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori