JEDNOGLASNO IZABRAN

Predstavljamo vam Ivayla Peteva, novog selektora reprezentacije BiH

NASLIJEDIO DUŠANA BAJEVIĆA

Bugarski stručnjak Ivaylo Petev danas je izabran za novog selektora reprezentacije BiH. 

Ko je Ivaylo Petev i gdje je igrao?

Ivaylo Bogdanov Petev rođen je 9. jula 1975. godine u Loveču (Bugarska). Kao fudbaler igrao je na poziciji veznjaka i skoro cijelu karijeru proveo u Bugarskoj, osim izleta u Grčku u polusezoni 2007/08 gdje je nastupao za Trikalu.

Karijeru je počeo u drugom timu Litexa, a onda je redom nastupao za Litex Lovech, Spartak iz Varne, Cherno More, Rodopu, Dunav, Marek, Lyubimets i Etar. U ljeto 2010. godine završio je karijeru kao fudbaler. 

Ivaylo Petev kao trener

Petev je vlasnik UEFA Pro licence i kao trener vodio je šest klubova, isključujući Levski u kojem se zadržao samo jedan dan. Prvo je s dosta uspjeha radio kao trener Ludogoretsa s kojim je osvojio svojih pet trofeja kao trener. Prvo je 2011. godine osvojen bugarski Superkup, a godinu kasnije trostruka kruna - Superkup, Kup i prvenstvo Bugarske. Godine 2013. okitio se još jednom titulom prvaka Bugarske i tako okončao svoju avanturu u ovom klubu.

Nakon toga preuzeo je Levski iz Sofije, ali je bukvalno otjeran od strane navijača tog kluba, jer je u ranijim izjavama rekao da je navijač njihovog najvećeg rivala, CSKA iz Sofije.

Zatim je na kipru s AEL-om iz Limazola osvojio drugo mjesto i izborio kvalifikacije za Ligu prvaka. Nakon toga vodio je reprezentaciju Bugarske (o tome u sljedećem odjeljku), te preuzeo zagrebački Dinamo. Modre je preuzeo nakon 10 kola u HNL-u u sezoni 2016/17, ali nije uspio nadoknaditi bodovni zaostatak za Rijekom od četiri boda i upamćen je kao jedini trener koji u proteklih 11 godina nije osvojio titulu s Dinamom. S njim su tada uspješno sarađivali sadašnji bh. reprezentativci Amer Gojak i Armin Hodžić.

Nakon Dinama, vodio je Omoniju (Kipar), Al Qadisiyah (Saudijska Arabija) i Jagielloniju (Poljska), ali u tim timovima nije napravio ništa vrijedno pomena.

Selektor Bugarske

Reprezentaciju Bugarske je Petev kao selektor vodio od februara 2015. do septembra 2016. godine na 13 utakmica na kojima je ostvario pet pobjeda, dva remija i šest poraza. Na 11 utakmica koristio je formaciju 4-2-3-1, a na dvije 4-2-2. Zanimljivo, on je vodio Bugarsku na Kirin kupu koji je u Japanu osvojila naša reprezentacija, a upravo je od domaće selekcije doživio i najveći poraz na klupi Bugara (7:2).

Doživio je još teške poraze od Danske i Turske (4:0), te Hrvatske (3:0), a minimalnim rezultatom Bugari su pod njegovim vodstvom poraženi od Italije i Norveške (1:0). 

Dva remija na klupi ove selekcije napravio je u prve dvije utakmice i to protiv Rumunije (0:0) i Italije (2:2). Najupečatljivije pobjeda je ona u prijateljskom meču protiv Portugala (1:0), a savladao je još Maltu (1:0), Azerbejdžan, Makedoniju (2:0) i Luksemburg (4:3).

Prve utakmice s reprezentacijom BiH ga očekuju u martu ove godine. Prvo 24. gostujemo Finskoj u utakmici kvalifikacija za SP 2022., a tri dana kasnije u prijateljskom meču u Zenici dočekujemo Kostariku. Četiri dana nakon toga, 31. marta, u drugoj utakmici kvalifikacija dočekujemo prvake svijeta, Francuze.

VEZANE VIJESTI

RUMUNIJA

Ivaylo Petev nakon svega 155 dana dobio otkaz u Rumuniji

BIVŠI SELEKTOR

Ivaylo Petev još jednom pokazao koliko mu znači BiH!

ENGLESKA

Ahmedhodžić o Petevu: Taman složio ekipu i smijeniše ga

RUMUNIJA

NAMA NIJE VALJAO: Ivaylo Petev ima novi klub!

BUGARSKA

Navijači BiH plaču za njim a on već dobio otkaz u Bugarskoj

PROMO

Bingo uložio deset miliona KM u renoviranje tržnog centra

Samo u Meridianu: Izvanredna ponuda i još bolje kvote za sve mečeve Prve lige FBiH

Uskoro se otvara Bingo City Centar Ilidža

Singluj bilo koji meč iz Prve lige FBiH u fudbalu bez ikakvog limita!

EXPANSE AVANTURA: Zgrabi 1.000 spinova za više zabave

LIGE PETICE U MERIDIANU: Tiketima do trotineta, tableta ili pametnog sata

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori