IBRAHIM ADILAGIĆ

Adilagić tvrdi: Begić je vratio mehanizam nacionalnog odlučivanja

BIVŠI ČLAN IO NS BIH

Nakon mjeseci čekanja, N/FSBiH objavio je na svojoj službenoj stranici novi, izmijenjeni statut, koji je izglasan krajem augusta ove godine.

Izmjene u statutu za koje su glasali delegati najviše se odnose na rad Izvršnog odbora NS BiH, piše N1.

Naime, za pravovaljanu odluku u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, potrebno je dvije trećine glasova članova Izvršnog odbora, od kojih jedan glas mora biti iz Fudbalskog Saveza Republike Srpske i dva glasa iz Nogometnog Saveza Federacije BiH, a i tu glas moraju dati po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza. Naročito sporna je formulacija "Županijski savez", budući da je sam naziv "županija" okarakterisan kao neustavan 1998. godine.

Bivši član IO NS BiH Ibrahim Adilagić kaže kako je ovom odlukom vraćen mehanizam nacionalnog odlučivanja u krovnu kuću bh. nogometa. 

"Ja vam moram reći, da ovo sada što je isplivalo na svjetlo dana nije ništa novo, poznavajući kuhinju Elvedina Begića i njegove igrice. Ja sam njega, onako u našim krugovima, dok sam bio u Savezu, zvao Mr. Statut. Jer on je sve svoje želje ispunjavao i radio preko tog statuta. Prva izmjena statuta je bila prije nekih 5-6 godina, kada po onom dobrom i pravom statutu koji je aminovala FIFA i UEFA nisi mogao biti u Savezu s krivičnom prijavom. Kada je on dobio krivičnu prijavu na aerodromu za utaju 1.7 miliona KM, automatski je pokrenuo promjenu statuta u kojoj mu je svesrdno pomagao tada i Mile Kovačević i tada je došlo do prve promjene statuta. Opet je kasnije zbog nekih glasanja koja su njemu trebala promijenjen statut. Ovo je zadnje, najnovije i zaista je dosta providno. Za one koji dobro poznaju situaciju u Savezu, prvo je došla ideja o imenovanju Elvedina Begića za počasnog predsjednika sa puno širim i većim ovlaštenjima nego koja je imao Ivica Osim - čovjek koji je vjerovatno najzaslužniji za rehabilitaciju bh. fudbala. Nije imao ni približna ovlaštenja koja je on sebi sada priskrbio. S druge strane, da bi ta njegova ovlaštenja došla do izražaja, njemu je trebala jedna anarhična situacija u Savezu, da se nikada ne mogu dogovoriti pa da onda on posreduje u rješavanju tih problema i upravo je to i uradio. Vratio se taj mehanizam tog nacionalnog odlučivanja, koji automatski povlači za sobom mogućnost da svaka odluka koja bude donošena, od jednog naroda bude stopirana. To u Savezu unazad nekih 7-8 godina nije bilo, ali sada je to gospodin Begić vratio da bi se on u suštini pitao i da bi svoju ulogu učinio puno većom nego što jeste i nego što treba da bude", kaže Adilagić i dodaje: 

"Moja situacija se već godinama vuče na sudu. Tužio sam kantonalni savez i to je sada na sudskim instancama da donesu konačne odluke, koje zaista idu vrlo sporo i tromo, ali jednog dana će to sve izaći na vidjelo. Begić je instalirao u sve saveze, naročito ovo s bošnjačkom većinom svoje ljude, koji su u principu poslušnici, koji su polupismeni, što je u suštini i sreća nas koji imamo probleme s njima, što oni mnoge stvari rade iz neznanja, pa im te odluke na sudu padaju. Kod mene su čak falsifikovali statut. U Goraždu su održali fiktivnu skupštinu, koje nije ni bilo. Evo u Zenici sada zadnja lakrdija koju je ovaj Begagić napravio da je Izvršni odbor već odredio kandidate koji mogu ići, tako da skupština će samo formalno donijeti neke odluke. To je cilj i intencija svih Begićevih poteza, da tamo budu, naročito u bošnjačkim kantonima, ljudi koji će njega slušati. On će preko tih ljudi, i dalje, bez obzira što više nije predsjednik, ostvariti neke svoje ciljeve, blokirati rad saveza, a onda će on kao počasni predsjednik rješavati te stvari. Reći ću vam i nešto ekskluzivno, da postoji grupa fudbalskih radnika koji će pokrenuti inicijativu da se Begiću ukine titula počasnog predsjednika zato što je i donesena na jedan nezakonit način, a s druge strane porediti njega i jednu veličinu kao što je gospodin Ivica Osim zaista je smiješno i on ni u kojem segmentu ne zaslužuje to. Ja se nadam u narednih nekoliko mjeseci, do neke skupštine, da ćemo uspjeti okupiti ljude i navijače i simpatizere na jedne zajedničke demonstracije povodom toga i da ćemo iskazati nezadovoljstvo i pokrenuti inicijativu da se to ukine." 

VEZANE VIJESTI

LEGENDARNI MISKE

Zvjezdan Misimović se naljutio i poslao oštru poruku Elvedinu Begiću!

TEŠKE OPTUŽBE

Vico Zeljković iznio teške optužbe na račun Elvedina Begića!

ELVIR BOLIĆ

Bolić: Elvedin Begić ne zaslužuje da bude počasni predsjednik NS BiH

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori