INTERVJU

Toni Šunjić iz Kine: Najvažnije da se BiH plasira na EURO

DNEVNIK.BA / AZRA ISIĆ

Ako razmišljamo o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ime koje ne možemo propustiti je Toni Šunjić. Član je Zmajeva od 2012. do danas. S reprezentacijom BiH bio je i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014.

Toni Šunjić, danas već iskusni igrač, koji je karijeru započeo u HŠK Zrinjski Mostar, igrao je i za međunarodne momčadi kao što su Stuttgart, Krasnodar, Palermo i Dynamo Moskva, momčad za koju se osjeća jako vezan.

Prošli mjesec, Toni se oprostio od ruske momčadi jer je potpisao za Beijin Gouan do kraja 2022. godine, jednu od najboljih momčadi u kineskoj super ligi. U Kinu je sletio prije nekoliko tjedana. Više o boravku u Kini i iskustvu s reprezentacijom koja je usred Lige nacija, Šunjić je govorio za Dnevnik.ba.

Standarni ste član reprezentacije BiH. Počeli ste s mlađim generacijama 2008., a s A reprezentacijom 2012. godine. Mislite li da ima napretka unutar reprezentacije? Kako je bilo igrati kada ste igrali prve utakmice i sada?

Da, vrijeme leti i evo već osam godina je prošlo od mog derbija za nacionalni dres. Za to vrijeme, puno toga se promijenilo. Mnogo igrača je prošlo kroz reprezentaciju i polako ide jedna smjena generacije. Teško je pričati naravno o nekom napretku. Budući da je to bila, vjerojatno, najbolja naša generacija i prva koja se kvalificirala na jedno veliko natjecanje. Sjećam se te prve utakmice gdje je bila zaista velika trema kada bi dobio priliku za igrati. Ali pomalo, kroz utakmice, bilo je sve lakše što se toga tiče. Svaki nastup je jedna velika odgovornost.

Sveukupno ste nastupali u 41 utakmici. Naravno, imali ste dosta kolega reprezentativaca. Je li ima netko s kim ste se posebno povezali?

Pa od samog početka, još dok smo bili “U 21” reprezentativci, upoznao sam Ibrahima Šehića. Tako da i kada sam došao za “A reprezentaciju” upravo je on jedan od tih s kojima sam se najviše družio u nacionalnom dresu. Uz njega, u tim prvim okupljanjima družio sam se puno s Avdijom Vršajevićem, Tinom Sušićem, Edinom Višćom... Uglavnom imam dobar odnos sa svima.

Jednom ste istaknuli da su Vaši planovi za budućnost vezani za Dynamo Moskvu. Kako je bilo izaći iz Vašeg voljenog kluba i možete li objasniti kakvi su bili Vaši osjećaji kada ste se opraštali od kluba?

Dinamo Moskva je zaista klub koji mi je, u mojoj karijeri, ono što u nas kažu “najbolje legao”. Od prvog trenutka, prve utakmice, odmah sam se osjećao ugodno i kao da sam domaći. Tako da je poslije tri i pol godine bilo zaista vrlo teško i emotivno napustiti klub. S druge strane moraš gledati što je najbolje za tebe u tom trenutku i to je jednostavno ono što ide s ovim poslom i na što se čovjek mora naviknuti.

Nedavno ste odletjeli u Kinu. Kakav Vam je bio doček? Jeste li se upoznali s novim kolegama?

Nažalost, pošto je situacija takva u svijetu vezano za koronavirus, doček je bio takav da sam po dolasku u Kinu otišao u obaveznu izolaciju. Što znači da još uvijek nisam upoznao nikoga iz momčadi osobno.

Što mislite kako će Vam biti u novom timu i koja su Vaša očekivanja s Beijing Guoan?

Nažalost, budući da klub ima trenutno problem s brojem stranaca u ekipi, u razgovoru s klubom, odlučili smo da ovih par mjeseci do kraja sezone provedem na posudbi. Onda od sljedeće sezone da se priključim ekipi na pripremama. Beijin Guoan je jedan od najboljih nogometnih momčadi u Kini, tako da su očekivanja borba za sami vrh tablice.

Imate li neka poznanstva s igračima iz novog kluba od ranije?

U momčadi jedino poznajem Fernanda Lucasa. Protiv njega sam igrao za vrijeme dok sam bio u Dynamu, a on u dresu Spartaka. Ovaj put ćemo biti na istoj strani terena.

Zbog putovanja u Kinu, kako ste rekli, morali ste u samoizolaciju, zbog čega nećete moći igrati sljedeću utakmicu “A reprezentacije”. Hoćete li pratiti utakmicu? I ako ćete pratiti, kako će vam biti gledati utakmicu iz daljine?

Naravno da ću pratiti utakmicu. Nažalost, pošto ne mogu pomoći ekipi na terenu, morat ću jednostavno bodriti ih uz TV. Uvijek je ljepše kad si s ekipom, ali šta je tu je. Najvažnije je da ostvarimo naš cilj i kvalificiramo se na Euro.

Izgubili ste protiv Poljske 1:2, a protiv Italije završilo je neriješeno. Imate još utakmica do kraja Lige nacija. Što Vi mislite kako će BiH završiti ili što očekujete?

Mislim da je najvažnije da u tim utakmicama pokažemo da nismo slučajno u “A grupi” i da se možemo nositi s najvećim reprezentacijama u Europi. Uz to i da se ostane u “grupi A” Lige Nacije.

VEZANE VIJESTI

MOSTAR

EUFORIJA U ZRINJSKOM: Vratio se Toni Šunjić!

MOSTAR

Bivši reprezentativac BiH se vraća u Premijer ligu?

KINA

Šunjić poslije tri i po godine napustio Henan

SELEKTOR BIH

Faruk Hadžibegić: Bit će promjena u reprezentaciji BiH! (VIDEO)

PRIJATELJSKI MEČ

Juniorska reprezentacija BiH poražena od vršnjaka iz Kine!

PROMO

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

Novo u Meridianu: Kladi se da li će neki igrač dobiti žuti karton!

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori