NOVOPEČENI 'ZMAJ'

Advan Kadušić za BHFudbal: Dat ćemo sve od sebe da obradujemo naciju!

22-GODIŠNJI DESNI BEK CELJA

Razgovarao: Eldar Ganibegović

Novo ime na spisku Dušana Bajevića za oktobarske utakmice je desni bek prvaka Slovenije Celja, Advan Kadušić (22). Nakon što je svoje ime pročitao na Bajevićevom spisku, Kadušić je svoje impresije i emocije podijelio u razgovoru za BHFudbal.ba.

"Prije svega želim da se zahvalim selektoru i stručnom štabu na pozivu i na prilici da ispunim svoj dječački san da jednog dana budem reprezentativac Bosne i Hercegovine. Također se zahvaljujem svima koji su mi čestitali, mnogo mi to sve znači", rekao nam je Kadušić na početku razgovora.

Advan je rođen u Zenici 1997. godine, a svoje prve fudbalske korake napravio je u Sanici.

"Da, rođen sam u Zenici. Porodica je živjela u Jablanici kod Maglaja, ali smo nedugo nakon mog rođenja preselili u Sanicu kod Ključa. Tamo sam i počeo svoje prve fudbalske korake u lokalnom NK Omladinac - Sanica", objašnjava Kadušić.

Vrlo mlad, prešao je u FK Sarajevo. Samo lijepe uspomene ga vežu za period proveden na Koševu:

"Sarajevo je posebna priča i uvijek se rado sjećam svih dešavanja koja sam proveo tamo. Stigao sam u školu fudbala 'Asim Ferhatović Hase', a nakon toga je otvorena akademija. Korak po korak sam došao do prvog tima i zahvaljujem se ovom prilikom svim trenerima u akademiji i u prvom timu na prilikama koje su mi pružali. Naravno da je boravak na Koševu pomogao najviše za moj razvoj jer u tom periodu mlad igrač i najviše uči i upija".

Play-off za Evropsku ligu 2014. godine koji je Sarajevo igralo protiv Borussije Monchengladbach gledao je s tribina, a sada očekuje da njegov bivši klub može napraviti iskorak i izbaciti Celtic:

"Play-off sam tada gledao sa tribina, bilo je spektakularno. Puno Koševo, sve je gorilo. 2015. godine sam potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Naravno da očekujem da Sarajevo može proći. Na jednu utakmicu je sve moguće."

Sljedeća stanica u karijeru desnog beka bio je Zrinjski.

"Iz Mostara nosim zaista lijepe uspomene, pogotovo nakon osvojene titule i prolaska protiv Utrechta u Evropskoj ligi", rekao je Kadušić.

Očito, Kadušić gdje god da dođe, osvoji titulu. Tako je bilo i u Celjeu koje je iznenađujuće postalo prvak Slovenije.

"Upravo tako. Celje mi je bilo primamljivo kada sam pričao s ljudima iz kluba, imaju viziju za što bolje afirmisanje i dalju distribuciju mladih igraca. Ekipa je odigrala odličnu sezonu i donijela povijesnu titulu. Na tome mogu biti Bogu najviše zahvalan, stvarno imam sreće sa tim titulama", dodaje Kadušić.

Celje je zbog nastupa u Evropi nešto lošije startalo u prvenstvu. Imaju pet bodova iz pet kola.

"Lošije smo startali, prvi put je klub u ovakvoj situaciji da igra na dva fronta (Evropa-prvenstvo) i to se eto odrazilo na slabiji start prvenstva, ali tek je početak tako da, ako Bog da, bit će to sve bolje i bolje iz utakmicu u utakmicu", optimističan je 22-godišnjak.

Ne krije da se nadao pozivu selektora Zmajeva:

"Potajno sam se nadao pozivu. Imali smo dobru sezonu, osvojili prvenstvo. Hvala Bogu igrao sam sve utakmice tako da nadao sam se."

Otkad se penzionisao Mensur Mujdža, reprezentacija BiH muku muči s pozicijom desnog beka koja nam je deficitarna. Može li upravo Kadušić biti dugoročno rješenje?

"Krpili smo se dosta poslije Mensura sa pozicijom desnog beka, to je istina. Ali evo sad imamo tu i Cipetića i Darka Todorovića i još par igraca koji nisu na spisku, a sigurno imaju kvalitet. Naravno da želim da se dokažem i pokažem da mogu biti opcija za tu poziciju", rekao nam je bek Celja.

Njemu se neće biti teško uklopiti, obzirom da poznaje dosta igrača.

"Igrao sam sa jako puno igrača koji su na spisku, kako kroz mlađe selekcije BiH tako i kroz klubove. Smatram da imamo dosta dobru reprezentaciju na čelu sa Džekom i Pjanićem. Radujem se treniranju i igranju s njima i da naučim nešto novo od njih jer su to jedni od naših najvećih igrača ikad", pohvalno je govorio Kadušić o našim legendama.

Zmajevi u play-offu za EURO igraju protiv Sjeverne Irske, a u eventualnom finalu protiv boljeg iz duela Slovačke i Republike Irske.

"Svakako da možemo na EURO, imamo odličnu ekipu i odličan stručni štab. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo odlazak na EURO, da još jednom obradujemo našu naciju", uvjeren je Advan.

U Ligi nacija se nada opstanku u A diviziji:

"Teška je grupa, ali mislim da možemo izboriti ostanak. Jedno veliko iskustvo je biti sa tim selekcijama u grupi i igrati protiv njih tako da mislim da nam to samo može doprinijeti."

Za kraj, poruka navijačima: "Nemam neku posebnh poruku osim te da nastavimo disati kao jedno, jer jedino nam to može donijeti rezultat. Uz Božiju pomoć, ogromnu podršku navijača i naše zalaganje je sve moguće!"

Advanu se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i želimo mu srdačnu dobrodošlicu među Zmajeve!

VEZANE VIJESTI

SELEKTOR BIH

Savo Milošević brzo zaboravio Ukrajinu, zapjevao u Beogradu!

NORVEŠKA

Izabranici Dubravka Orlovića preokrenuli 0:2 protiv Crne Gore

ETNO SELO STANIŠIĆI

Kadetska reprezentacija BiH slavila protiv Bjelorusije!

SARAJEVO

GOTOVO JE: VAR od sljedeće sezone u Premijer ligi BiH

ALMATY

Ženska kadetska reprezentacija se plasirala u Ligu A

PROMO

Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje

Topliji dani su stigli: Nabavite ljetne gume na vrijeme!

Iftar u hotelu Hills: Pogledajte menije i rezervišite mjesto

Meridian uplatio 4.000 KM udruženju Pomozi.ba

EKSKLUZIVNO U MERIDIANU: U startu uzmi 100 KM

OSMI MART U MERIDIANU: Sve dame čeka siguran poklon

Hifa Petrol zapošljava pripravnike, prijavite se do 21. marta

ZA ISTI CILJ: Meridian i Pomozi.ba nastavljaju saradnju

IZDVOJENO

VIDEO

PARTNERI

BHFudbal.ba i naši partneri upotrebljavamo neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Prihvati i zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Nastavkom upotrebe ovih stranica i klikom na dugme "Prihvatam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Prihvati i zatvori